Mérföldkövek a számítástechnikában - ismét Budapestre érkezett a kiállítás

forrás Prim Online, 2005. szeptember 3. 08:10
Állomásonként négy-ötezer látogató, az informatika kalandos történetével először szembesülő diákcsoportok, nosztalgiázó mérnök-szülők: sok száz meghatott bejegyzés a vendégkönyvbe - eddig ez a mérlege az Informatikai és Hírközlési Minisztérium irányításával, eredetileg a Neumann-centenárium tiszteletére bemutatott vándorkiállításnak. A tárlat sikere is mutatja: óriási szükség lenne egy állandó kiállításra is...

A TIT Budapesti Planetáriuma után másodszor, ismét Budapestre érkezett a korábban Sátoraljaújhelyen, Szolnokon, Salgótarjánban és Pécsett is nagy sikerrel bemutatott Mérföldkövek a számítástechnikában kiállítás, amely számos magyarországi gyűjtemény legértékesebb tárgyi emlékeit sorakoztatja fel. A kiállítás augusztus elejétől látogatható volt, s októberig tekinthető meg a HIK (Kempelen Farkas Hallgatói Információs Központ) aulájában. Budapest után a következő állomás: Székesfehérvár.

Az ünnepélyes megnyitóra augusztus 29-én, 13:30-tól került sor. A vendégeket Kovács Kálmán informatikai miniszter köszöntötte, aki köszönetet mondott a szervezőknek és hangsúlyozta, hogy az öntudatos magyar tudományszervezés szempontjából nagy jelentősége van, hogy a HIK-ben, az internetes fiatal nemzedék kedvelt találkozási helyén mutatjuk be a múlt fontos tárgyait, köztük a magyar fejlesztéseket és gyártmányokat, amelyek Neumann János emlékéhez méltón reprezentálják a magyar szellemi alkotás nagyságát.

A megnyitó protokollrészét követően Képes Gábor informatikatörténész, az Országos Műszaki Múzeum munkatársa egy saját tollából származó sci-fi egypercessel szórakoztatta a jelenlévőket, majd Kovács Győző, a kiállítás "szülőatyja" és szakmai vezetője mutatta be a tárlat legérdekesebb tárgyait. Így egy olyan szakember élvezetes előadásában ismerkedhettek a magyar informatika relikviáival a jelenlévők, aki már az első magyar elektronikus számítógép, az M-3 munkálataiban is részt vett, s aki - ahogy az index.hu cikkírója fogalmaz - elsők között kezdte gyűjteni hazánkban "a vasat és a fémet".

A megnyitón nézőként a magyar számítástechnika több nagy öregje, köztük Jánosi Marcell is részt vett, a velük beszélgetni kívánó fiatal látogatók legnagyobb örömére.

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Okoskarkötővel a finom eleganciáért

Ha egy eszköz neve elé odatesszük, hogy “okos”, rögtön mindenki azt hiszi, hogy egy apró kütyüről van szó, amibe rengeteg hasznos, vagy annak ítélt funkciót sűrítettek bele. 

2022. november 15. 09:24

A legnépszerűbb szoftverek kreatív munkához

Ha olyan szoftvert keresünk, amellyel a kreatív munkát végző szakemberek csodálatos dolgokat hozhatnak egyszerűen létre, bizony nem kell sokáig kutakodnunk. Számos nagyszerű szoftver közül válogathatunk a világháló széles palettáján!

2022. augusztus 11. 11:42

Propaganda elleni védőoltás: Utazás!

Amerikai tudósítónk, Horváth László, olyan szemmel látogatta meg az év egyik legnagyobb turisztikai rendezvényét, az IPW Orlando 2022-öt, hogy közben szemügyre vette, mely fejlesztések könnyítik meg az ideérkezők utazását, és elfilozófált annak kapcsán, hogy miért érdemes útra kelni, és akár egy konferencia-részvételt is összekötni az adott hely felfedezésével, az ország - Amerika - felfedezésével.

2022. augusztus 8. 23:11

Így óvja a szemét, ha sokat ül kijelző előtt

Tudta, hogy a nyugati emberek naponta átlagosan 6 órát töltenek különböző képernyők előtt? Ha belegondol, egy kicsit furcsa is, hogy a telefonunk kijelzőjére védőfóliát teszünk, a laptop kijelzőjét folyamatosan törölgetjük, portalanítjuk, szóval óvjuk az eszközeinket, miközben a szemünk védelmére nem is gondolunk. Íme pár tipp, ami segíthet megtartani a szeme egészségét, ha sok időt tölt kijelző előtt.

2022. június 13. 17:17

Esztétikus magas teljesítményű asztali számítógép - igenis létezik!

Ebben a cikkben azt szeretnénk hangsúlyozni, hogy igenis reális elképzelésnek számíthat egy olyan asztali számítógép beszerzése, amelyik nemcsak teljesítményben, hanem az esztétikumot tekintve is elsőrendű vételnek számít. Következzenek tehát a részletek!

2022. február 15. 18:06

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2022 díjazottjai!

2023. január 27. 09:47

Látássérülteknek fejlesztett eszköz nyerte az LG versenyének fődíját

2023. január 26. 14:02

Közeleg a 31. Magyar Innovációs Nagydíj felhívás beadási határideje

2023. január 16. 18:51

A Bullitt műholdas szolgáltatása lefedettlenség esetén is biztosítja az üzenetküldést

2023. január 9. 15:46