Közös brit és magyar prioritások az információs társadalom területén

i2010 konferencia Londonban

forrás Prim Online, 2005. szeptember 8. 13:05
2005. szeptember 6-án Londonban került megrendezésre az i2010 konferencia, a brit EU elnökség első jelentős IKT eseménye, melyen Magyarországot Csepeli György az Informatikai és Hírközlési Minisztérium politikai államtitkára képviselte.
Az i2010 az Európai Bizottság új kezdeményezése az információs társadalom továbbfejlesztésére a gazdasági növekedés biztosítása és új munkahelyek kialakítása érdekében. A kezdeményezés három alappillére:

- Egységes európai információs tér;
- K+F és innováció;
- Társadalmi integráció, jobb közszolgáltatások és életminőség.

A konferencia „Társadalmi integráció” szekcióját Csepeli György államtitkár elnökölte. A szekció munkájában részt vevő szakértők egyetértettek abban, hogy az Európai Unió versenyképességének javításához elengedhetetlen a digitális szakadék szűkítése az egyes tagállamokon belül és a tagállamok között egyaránt. Ezen belül is kiemelt fontosságú feladat az öregedő európai társadalomban az idősek bevonása az információs társadalomba az élethosszig tartó tanulás segítségével.

A konferencia fő üzenete az, hogy az Unió versenyképességének fokozásához a leghatékonyabb módszer az IKT eszközök és alkalmazások minél szélesebb körű elterjesztése a társadalom és gazdaság minden területén. Vivian Reding, az információs társadalomért és médiáért felelős főbiztos asszony felszólította a tagállamokat, hogy a jelenleg kialakítás alatt álló Nemzeti Reform Programjaikban hangsúlyozottan jelenítsék meg az információs társadalom kiépítésére vonatkozó prioritásaikat.

Csepeli György államtitkár kétoldalú tárgyalást folytatott Alun Michael iparért és régiókért felelős brit miniszterrel. A tárgyaló felek egyetértettek abban, hogy az információs társadalmat, mint a lisszaboni célok elérésének legfontosabb eszközét mind európai, mind tagállami szinten kiemelt területként kell kezelni. A magyar fél jelezte, hogy az EU10 tagállamok számára a 2007-2013-ra vonatkozó költségvetés mielőbbi elfogadása nagy fontossággal bír. Egyetértés mutatkozott abban is, hogy az uniós fejlesztési politikáknak olyan területeket kell támogatni, amelyek hozzájárulnak a versenyképesség fokozásához, és így lehetőséget biztosítanak egy befogadóbb társadalom kialakításához. Megállapodás született arról, hogy a fenti területeken a brit és a magyar fél szorosan együttműködik az uniós döntéshozatalban.

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Digitalizáció a KKV-knál - ahogy a mesterséges intelligencia látja

Manapság mindenki mindenről a ChatGPT-t kérdezi meg, úgyhogy - gondoltam - mi is kipróbáljuk, megnéztük, hogy milyen hírt írna a mesterséges intelligencia arról, hogy hol tart a digitalizáció Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknál. Íme:

2023. február 4. 21:32

Okoskarkötővel a finom eleganciáért

Ha egy eszköz neve elé odatesszük, hogy “okos”, rögtön mindenki azt hiszi, hogy egy apró kütyüről van szó, amibe rengeteg hasznos, vagy annak ítélt funkciót sűrítettek bele. 

2022. november 15. 09:24

A legnépszerűbb szoftverek kreatív munkához

Ha olyan szoftvert keresünk, amellyel a kreatív munkát végző szakemberek csodálatos dolgokat hozhatnak egyszerűen létre, bizony nem kell sokáig kutakodnunk. Számos nagyszerű szoftver közül válogathatunk a világháló széles palettáján!

2022. augusztus 11. 11:42

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39

Új keresőt fejleszt a Google

2023. április 24. 20:01