Megkezdődött az informatikai csúcstalálkozó

Vértes János Andor, 2005. szeptember 9. 20:25
Péntek este Siófokon elkezdődött az Informatikai Vállalkozások Szövetségének 12. menedzsertalálkozója. Az IVSZ elnökének, Kovács Zoltánnak megnyitója után Csepeli György számolt be igazán friss, "még meleg" londoni tapasztalatairól, ahol a Economist konferenciáján vezető politikusokkal és olyan IKT szakemberekkel volt módja megvitatni az EU feladatait e téren, mint a British Telecom, a Vodafone, a Motorola elnöke. Az államtitkár előadását a MENTA nyitónapján az IVSZ elnökségének kerekasztal-beszélgetése követte.
Kovács Zoltán bevezetőjében a versenyképesség és az infokommunikáció szoros kapcsolatát emelte ki, és reményét fejezte ki, hogy 2010-re egy igazán versenyképes magyar gazdaság húzó ágazatává válik ez az iparág.

Ehhez képest nem túl biztató statisztikával kezdett Csepeli György: különböző mérőszámok alapján Magyarország jelenleg 65 országból a 30. helyen áll. Az Economist statisztikáját és osztályzatait azonban nem is azért érdemes elemezni, hogy ezzel a ténnyel szembesüljünk, hanem inkább abból a megfontolásból, hogy az egyes paramétereket külön is megvizsgáljuk, hiszen például az e-szolgáltatások támogatásában (bármilyen meglepő) benn vagyunk az élmezőnyben, ugyanakkor mondjuk a konnektivitásra (ezek mögött elsősorban penetrációs adatok állnak) elég rossz osztályzatot kaptunk.

A londoni konferencián az egységes európai információs térrel kapcsolatban a résztvevők kijelölték a fő prioritásokat, amelyek közül első helyen áll a konvergencia, s ezt követi a következő generációs hálózatokra és azok tartalommal történő megtöltésére való felkészülés. A digitális szakadék áthidalásának különféle dimenziói után Csepeli György azzal zárta előadását, hogy álma: legyen Budapesten egy közép-európai tudásklaszter.

Ezután az IVSZ elnökségének kerekasztala következett, amelyen az elnökségi tagok azokon a témakörökön mentek végig, amelyek mentén az IVSZ megkísérli a kormánnyal való párbeszéd körében az infokommunikáció támogatottságát erősíteni. Idetartozik mindenekelőtt az NFT2, de egy sor munkahelyteremtő, piacnövelő, adóügyi és más kérdés is.

A konferencia igazi munkanapja a szombat, amikor az előadók az infokommunikáció különféle szeleteit vizsgálják - a konferencia jelszavának szellemében - nagyító alatt. A menedzsertalálkozó fő célja, hogy kommunikációs lehetőséget teremtsen az IKT-cégek egymás közötti, illetve a kormányzati szakemberekkel folytatott eszmecseréjéhez, ezzel is elősegítve a magyar informatikai és telekommunikációs szakma fejlődését.
Kulcsszavak: MENTA konferencia IVSZ

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A legnépszerűbb szoftverek kreatív munkához

Ha olyan szoftvert keresünk, amellyel a kreatív munkát végző szakemberek csodálatos dolgokat hozhatnak egyszerűen létre, bizony nem kell sokáig kutakodnunk. Számos nagyszerű szoftver közül válogathatunk a világháló széles palettáján!

2022. augusztus 11. 11:42

Propaganda elleni védőoltás: Utazás!

Amerikai tudósítónk, Horváth László, olyan szemmel látogatta meg az év egyik legnagyobb turisztikai rendezvényét, az IPW Orlando 2022-öt, hogy közben szemügyre vette, mely fejlesztések könnyítik meg az ideérkezők utazását, és elfilozófált annak kapcsán, hogy miért érdemes útra kelni, és akár egy konferencia-részvételt is összekötni az adott hely felfedezésével, az ország - Amerika - felfedezésével.

2022. augusztus 8. 23:11

Így óvja a szemét, ha sokat ül kijelző előtt

Tudta, hogy a nyugati emberek naponta átlagosan 6 órát töltenek különböző képernyők előtt? Ha belegondol, egy kicsit furcsa is, hogy a telefonunk kijelzőjére védőfóliát teszünk, a laptop kijelzőjét folyamatosan törölgetjük, portalanítjuk, szóval óvjuk az eszközeinket, miközben a szemünk védelmére nem is gondolunk. Íme pár tipp, ami segíthet megtartani a szeme egészségét, ha sok időt tölt kijelző előtt.

2022. június 13. 17:17

Esztétikus magas teljesítményű asztali számítógép - igenis létezik!

Ebben a cikkben azt szeretnénk hangsúlyozni, hogy igenis reális elképzelésnek számíthat egy olyan asztali számítógép beszerzése, amelyik nemcsak teljesítményben, hanem az esztétikumot tekintve is elsőrendű vételnek számít. Következzenek tehát a részletek!

2022. február 15. 18:06

Hogyan ne válj a hackerek áldozatává másodpercek alatt?

Elképzelhetetlen ma már az élet internet nélkül. Munkához, tanuláshoz, de sokan még a heti bevásárlást is a világhálóra fellépve oldják meg.

2022. január 31. 09:19

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Jól szerepeltek a magyar diákok a juniorok informatikai diákolimpiáján

2022. szeptember 26. 18:20

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2022. szeptember 21. 13:46

Hatalmas siker a tudományos Európa Bajnokságon

2022. szeptember 19. 18:00

’Az Év Honlapja’ pályázat 21. alkalommal keresi a legjobb honlapokat, applikációkat és digitális megoldásokat

2022. szeptember 7. 11:38