Keresés a Földön

forrás Prim Online, 2005. szeptember 10. 11:00

A nyári utazások után (és mellett) egyre többen fedezik fel a Google földgömbjét, ahol szabadságunk helyszíneit madártávlatból újra megtekinthetjük, de eljuthatunk a világ olyan csodás helyszíneire is, amelyek IRL (in real life) nem fértek bele családi költségvetésünkbe. A Google Earth persze nemcsak arra ad lehetőséget, hogy berepüljünk a Grand Canyonba, megnézzük az Eiffel-torony vagy a New York-i Szabadság-szobor árnyékát, felfedezzük a piramisokat, minden veszély vállalása nélkül megmásszuk a Vezúvot, netán megkeressük lakó- vagy munkahelyünket a házunk környékéről készített "légi felvételen", hanem arra is, hogy különféle rétegeket kérjünk a műholdas térképre, és így egy földrajzi információs rendszer (GIS) alapján keressünk magunknak adott helyen szállást, benzinkutat vagy netán "egy olyan helyet, ahol hegyvidéki panoráma mellett ehetünk pizzát".

A nagy internetcégek közül egyértelműen a Google a leginnovatívabb. Ezt nem csak az elemzők, hanem a Harvard Business School diákjai is így vélik, akik a közelmúltban egy szerepjáték keretében elemezték a négy óriás - Yahoo!, AOL, MSN, Google - stratégiáját, a cégek "jelmezét" felöltve megvívtak egymással, és "felrajzolták" a végeredményt, miszerint a túlzottan diverzifikálódó Yahoo! és a kevés fantáziával fejlesztő AOL, valamint MSN sokkal bizonytalanabb jövő elé néz, mint vetélytársuk. A következtetés persze benne rejlik a négy cég tőzsdei indexében is. Ha megnézzük, hogy az elmúlt egy évben melyikük árfolyama változott szignifikánsan pozitív irányban, akkor látjuk, hogy egyedül a Google az, amely erős fejlődést mutat, míg a másik három egymással vetélkedik a szinten tartásban.

A tőzsdei árfolyam felhajtóerőinek egyike bizonyosan a Google Earth, az utóbbi idők egyik legjelentősebb internetes innovációja, és ez még akkor is így van, ha az innováció annak a Keyhole Corporationnek a nevéhez fűződik, amelyet a Google 2004 végén vásárolt föl. Látszólag nincs is sok köze a Google hagyományos szolgáltatásához, bár hol is kereshetnénk jobban, mint a városok utcái és házszámai között. Ha valami, hát ez a "klasszikus" keresés.


Szoftververziók

A Google Earth használatához nem elég a böngésző, a kliensgépre is le kell tölteni egy alkalmazást, és mivel eléggé teljesítményigényes alkalmazásról van szó, az sem baj, ha az megfelelő processzorral, RAM-mal, grafikus kártyával rendelkezik. A minimális elvárásokat itt és most nem részleteznénk, azokat mindenki megtalálja az http://earth.google.com címen, pusztán azt jeleznénk, hogy a napjainkban kapható, legalsó árkategóriába tartozó PC-k és notebookok is eleget tesznek ezeknek az elvárásoknak, inkább a többéves számítógép-konfigurációkkal lehet gond. Természetesen erősebb géppel gyorsabb, élvezetesebb a kalandozás Földünk különböző pontjai között, és ha olyan kiegészítő (immár fizetős) alkalmazásokra is igényt tartunk, mint amilyen a filmkészítés szárnyalásunkról, akkor azt már jobb közép- és felső kategóriájú komputeren kipróbálnunk.

A letölthető szoftverek közül választhatunk: van alapszint ingyenesen, de ha a képeket jó minőségben ki akarjuk nyomtatni, vagy GPS-adatokkal akarjuk kombinálni, akkor némi "Plust" kell választanunk (20 dollár/év), és végül van professzionális verzió is 400 dolláros évi előfizetésért. Sőt ez utóbbihoz külön kiegészítő modulok is rendelhetők, pl. 200 dollárért mozimodul, de léteznek alkalmazások építészeknek, biztosítóknak, ingatlankereskedőknek is (ld. keretes írásunkat).

Az alábbi táblázat megmutatja, hogy melyik szoftvertől mi várható, és egyben beavat bennünket abba is, hogy mi mindent tud már az alapverzió is.

Akár 30 centiméteres felbontás


A műholdas képek, amelyekből a Google fejlesztői összerakták a Földet, nem egyszerre keletkeztek, és nem is azonos felbontásúak. Nyilvánvaló, hogy a leginkább frissített és legnagyobb felbontású városok az Egyesült Államok nagyvárosai, de nem kell aggódni, Magyarországnak szintén vannak olyan területei, ahol a parkoló autók is kirajzolódnak (bár a típusukat bajos lenne megmondani), és ha jó helyen s jó időben nyaraltunk mondjuk Olaszországban, akkor akár magunkat is felfedezhetjük a villapark medencéjében.

A felbontási mélység csúcsértéke az egy láb, vagyis ezeken a képeken a harminc centiméternél nagyobb tárgyak elkülöníthetők egymástól...

Az alábbi táblázatban az Egyesült Államok városaiból válogattunk néhányat, nem is annyira úti célként megjelölve ezeket, mintsem egy kis ízelítőt adva a műholdas képek/térképek átlagos korából és a legnagyobb felbontásokból. Mindehhez hozzátehetjük, hogy a munka nem áll, a képek cserélődnek, az adatbázis frissül, a felbontás azokon a helyeken is nő, ahol ma még esetleg a házakat sem nagyon lehet egymástól megkülönböztetni.

Város A képek keletkezési ideje Felbontás
Bakersfield 2003. június - 2004. augusztus 2 láb
Barstow 2002. június - 2003. május 2 láb
Birmingham 2002. március - 2003. november 1-2 láb
Chicago 2002. április 1 láb
Colorado 2002. tavasz 1 láb
Denver 2002. tavasz 1 láb
Detroit 2002. április 1 láb
Fresno 2002. június 1 láb
Honolulu 2002. október - 2003. szeptember 2 láb
Houston 2002. október 2 láb
Lake Tahoe 2003. január - 2004. június 2 láb
Las Vegas 2002. március - 2004. május 2 láb
Little Rock 2004. május-október 2 láb
Long Beach 2003. február-december 2 láb
Los Angeles 2003. március 1 láb
Miami 2002. december 1 láb
Modesto 2002. március 1 láb
Monterey 2002. március - 2004. július 2 láb
New Orleans 2003. január - 2004. április 2 láb
New York City 2002-2004 1 láb
Niagara County 2002. április - 2004. április 1 láb
Oakland 2002. május - 2004. szeptember 2 láb
Oklahoma City 2002. április 1 láb
Orlando 2002. április 1 láb
Palm Springs 2002. április - 2004. november 2 láb
Reno 2002. május 1 láb
Riverside County 2002. április - 2004. szeptember 2 láb
Sacramento Area 2002. május 1 láb
Salt Lake City 2001. július 2 láb
San Diego 2003. november 1 láb
San Francisco 2002. október 1 láb
San Jose 2002. május - 2004. december 2 láb
Santa Barbara 2003. szeptember 2 láb
Seattle 2002. szeptember 1 láb
Tempe 2003. április 2 láb
Tucson 2002. október 1 láb
Washington DC 2002. április 1 láb

Az Egyesült Államok határain kívüli képek idejéről és felbontásáról azért nem mondanak semmit az alkotók, mert ezek a képek a legkülönbözőbb műholdas és légi felvételek alapján készültek. A jobb felbontású, friss képek folyamatosan felülírják a régebbieket.

A közepes felbontás - ami az egész Földön működik - nagyjából 15 méteres a városokban, 90 méteres a lakatlan területeken, ami biztosítja a földrajzi képződmények, valamint a városok megtekintését, de nem teszi lehetővé az épületek háromdimenziós képi megjelenítését. Az USA-beli városokon kívül elsősorban Nyugat-Európa, Kanada és Anglia kapott hozzáadott felbontást, itt a részletes úttérkép GIS-rétege is bekapcsolható, és működik a helykeresés is lokálisan. 3D-s feldolgozással látható 38 amerikai város, vagyis ezeknél a városoknál az épületek magasságát, formáját jelző makettek ugyancsak bekapcsolhatók.

Kávé, kilátással a vízesésre


A szoftver - betöltése után - a földgömb amerikai felét mutatja. Természetesen elindulhatunk az egérrel is valamilyen célpont felé, s hamar rá lehet jönni, hogy miképp lehet a Földet magával az egérrel vagy a térkép alatt elhelyezett "kezelőpanellel" forgatni, a célt kiválasztani, ráközelíteni, dönteni, a Grand Canyon sziklái közé "berepülni"...

Ha bizonyos címre akarunk eljutni (ez csak az USA-ban, Kanadában és Nyugat-Európában működik megbízhatóan), a Fly to ablakba be lehet írni az országot, régiót, városnevet, címet, s ha a Google ráismer a helyre, odarepít bennünket. Az adott helyen adott szolgáltatás is kereshető a Local search ablakban: pl. beírható hogy "pizza hegyi panorámával". Vagy "kávé, kilátással a vízesésre". Ilyenkor a találatról különféle információkat kapunk, amellett, hogy a helyszínen is látjuk, hová kell mennünk. Ha nincs konkrét elképzelésünk, hogy melyik szállodát, üzletet, éttermet, iskolát, templomot stb. keressük, akkor ezeket a rétegeket sorra bekapcsolhatjuk a vezérlőpanel bal oldalán, és megjelennek a megfelelő információk, utak, iskolák, templomok, golfpályák, kórházak stb. De ugyanez megtehető az olyan látványos természeti jelenségekkel is, mint a vulkánok, földrengések, vízesések... Példaként lássuk az előző oldalakon látható képeket: először megnéztük közelebbről a Niagara-vízesést, majd berajzoltattuk, hogy hol húzódik a határ Kanada és az USA között, utána pedig - egy kicsit távolabbról - "feltérképeztük", hogy hol van itt étterem, bevásárlóhely...

A Google Earth segítségével megkereshetjük az optimális vezetési útvonalakat is, vagy közvetlenül a Directions gomb segítségével, vagy a From here és a To here végpontok kiválasztásával. Ezt az utat akár "repülővel" is megtehetjük, ha az útirány alatti Play gombra kattintunk. Ha pedig a két pont egymástól mért távolságára vagyunk kíváncsiak, megnézhetjük a Tools menüpont alatt a Measure-re kattintva.

Cikkünkben nem véletlenül szántunk a szokottnál nagyobb terjedelmet a képeknek, ugyanis ezt a szoftvert leginkább a látvány mutatja be, mi több, az a látvány, amit olvasóink élőben kipróbálnak. Így mindenképpen javasoljuk legalább az ingyenes verzió letöltését, kipróbálását, akit pedig érdekelnek a további részletek, a fejlesztés előrehaladottsága, az új térképek megjelenése, az rendelje meg az ingyenes hírlevelet is, amelyben a Google folyamatosan tájékoztatja az érdeklődőket a fejleményekről.

***

Enterprise


Az egyes ágazatoknak, vállalatoknak professzionális "Earth-alkalmazásokat" kínál a Google az http://earth.google.com/earth_enterprise.html oldalon. Ezek egy része benne van magában a rendszerben (pl. a médiaalkalmazások), másokhoz fejlesztés, szoftver kell, ezek ára azonban nem definiálható oly módon, mint a Pro verzió vagy a Mobie modul, meg kell alkudni a Google kereskedőivel. Álljon itt néhány ágazat, ahol saját adatbázisunk összeolvasztása a Google-ével előnyöket hordozhat:

Kereskedelem: Üzlet létesítése előtt érdemes kiválasztani a helyet, megnézni, hogy mi van a szomszédban 3 mérföldes körzetben, és mindezekkel az információkkal hasznos dolog egy prezentáció elkészítése, amellyel meggyőzhetjük a befektetőket, hogy nyissák meg a forrásokat.

Ingatlankereskedelem: Az épületek utazás nélkül is megtekinthetők, feltérképezhető a környék (iskolák, parkok, boltok), kulcskérdésekre (nem zavar-e a vasút, milyen a közlekedés?) pedig azonnali választ kaphatunk.

Építészet: Új perspektívát jelent az úgynevezett AEC (architecture, engineering, construction) vállalatok számára. Ezek tervezés előtt minden adatot megtudhatnak, akár magáról a földterületről, a földrajzi adottságokról, a városi környezetről. Felmérhetik a távolságokat, s az elképzelt modellt behelyezhetik prezentációjukban a környezetbe.

Biztosítás: Az olyan típusú adatok, információk előzetesen beszerezhetők, mint pl. hogy földrengés- vagy árvízveszélyes területről van-e szó. Mindez összevethető az adott terület más biztosítási adataival, vagyis a kockázatelemzés megalapozottabbá válik.

Média: Nem kell egy légi felvételért a Föld túlsó felére utazni, ráadásul bármely területről pontos információk szerezhetők be. Az iraki háborúban a CNN ezen keresztül mutatta meg Bagdadot.

Hadügy, nemzetbiztonság: A fenti előnyök az egyéb, rendelkezésre álló titkos adatokkal kombinálva gyors helyzetelemzésre, szimulációra, tervezésre adnak lehetőséget.

Az oldalon a Google még további lehetőségeket sorol fel, ám a listát mi magunk is bővíthetjük. Kevés olyan terület létezik, ahol egy ilyen GIS-rendszer ne gazdagítaná a meglévő információs bázist, s ne kapna új dimenziókat adatbázisunk, ha azt új rétegként megadott, jól látható földrajzi pontokra feszítjük föl. Ha valakinek eszébe jut ilyen, nyugodtan keresheti a Google üzletkötőjét, bizonyosak vagyunk benne, hogy tetszőleges ágazatra lesz ajánlata.

V. J. A.
Kulcsszavak: Google

Technológia ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az SAP AI-alapú fejlesztéseivel a gyáripar is átalakul

A termelékenység, a hatékonyság és a precizitás újabb szintje érhető el azokkal az AI-alapú fejlesztésekkel, melyeket az SAP mutatott be az ellátási láncokhoz kapcsolódó megoldásaiban a Hannover Messe kiállításon. A valós idejű adatokból származó, mesterséges intelligencia által felfejtett következtetések abban segítenek a vállalatoknak, hogy jobb döntéseket hozzanak az ellátási láncok egészében, racionalizálják a termékfejlesztést és javítsák a gyártás hatékonyságát.

2024. április 25. 16:31

Az LG OLED evo televíziók már a negyedik egymást követő évben kapják meg a környezetbarát minősítést

Az LG 2024-es OLED evo televíziói megkapták a Carbon Trust*  szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséről**  és szén-dioxid méréséről***  szóló tanúsítványait, valamint a Société Générale de Surveillance (SGS) környezetvédelmi védjegyét****, amellyel az LG folyamatos ESG-kezdeményezéseit immár negyedik egymást követő évben ismerték el. Az LG legújabb OLED tévéi továbbá kiérdemelték az Intertek újrahasznosítási tanúsítványát*****, amely immár második éve bizonyítja ezen a téren is az LG környezetvédelmi felelősségvállalását.

2024. április 25. 14:53

Bekerülhet-e a hétköznapi életünkbe a robotika?

Idén is kitárta kapuit a HVG Állásbörze, ahol több mint száz munkaadóval személyesen és hibrid formában is találkozhattak azok az álláskeresők, akik ellátogattak április 17-19-e között a Papp László Budapest Sportarénába. Mindenki kedvence, a Bastion Group robotkutyája is jelen volt az eseményen, ahol hatalmas volt az érdeklődés a robotika iránt.

2024. április 25. 12:01

A Samsung legújabb képernyői az AI TV-k új korszakát hozzák el

A Samsung az Unbox & Discover eseményen mutatta be 2024-es Neo QLED 8K és 4K, valamint OLED televíziókból és hangprojektorokból álló portfólióját. A világ egyik élvonalbeli televíziógyártójaként elismert Samsung idén bevezetett készülékei olyan hatékony, mesterségesintelligencia (AI)-alapú funkciókkal rendelkeznek, amelyek minőségibb otthoni szórakozást kínálhatnak.

2024. április 25. 11:38

Bridgestone abroncsokon gurul a Maserati első teljesen elektromos SUV-ja

A prémium gumiabroncsok és fenntartható mobilitási megoldások terén világszinten vezető Bridgestone-t választotta a Maserati, hogy egyedi 20"-os gumiabroncsokat fejlesszen első teljesen elektromos SUV-ja, a Maserati Grecale Folgore számára.

2024. április 24. 18:12

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50