IVSZ: az információtechnológia fejlettsége meghatározza az ország versenyképességét

MTI Sajtóadatbank, 2005. szeptember 12. 10:00
Az információtechnológia fejlettsége meghatározza az ország versenyképességét; fontos, hogy ezt minél többen felismerjék -hangsúlyozta Kovács Zoltán, az Informatikai Vállalkozások Szövetségének (IVSZ) elnöke a szervezet 12. menedzsertalálkozóján szombaton, Siófokon.
"A kormányzati szereplők nem értik az IVSZ üzeneteit" - mondta az IVSZ elnöke, hozzátéve, hogy "még mindig a lehetőségekről
beszélünk, eredményeket nem nagyon tudunk felmutatni".

Kovács Zoltán szerint hiányzik az ágazattal kapcsolatos kormányzati elképzelés, s hiányoznak azok a konkrét intézkedések is,
amelyek az informatikai vállalkozások fejlődését szolgálnák. Rámutatott: az ágazat GDP-ből való részesedése stagnál, évi hét százalék.

Az ágazat fejlődéséhez a piac növelésére, versenyre, mégpedig tisztességes versenyre, az iparág fejlesztésére van szükség - hangsúlyozta az IVSZ elnöke, aki egyúttal arra is felhívta a figyelmet, hogy a szakmai szervezetnek is fejlődnie kell, a többi között abban, hogy hatékonyabb kommunikációval adjon hangot véleményének.

A találkozóra meghívott, ám jelenleg Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel Kínában tartózkodó Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter, valamint Kóka János gazdasági miniszter videoüzenetben fejtette ki álláspontját az infokommunikáció, illetve az e szakterülettel foglalkozó vállalkozások fontosságáról.

Kovács Kálmán azt hangsúlyozta, Magyarország számára is óriási kihívás jelent, hogy a világ a 21. században új korszakba, az
információs korba lépett.

"A kihívásnak úgy tudunk megfelelni, ha erőforrásainkkal jól gazdálkodva, az informatikára alapozva modernizáljuk a magyar
gazdaságot, a közigazgatást és kultúrát" - hangoztatta a miniszter.

Az informatikai tárca vezetője szerint az elkövetkező tíz évben Magyarország fejlődésére meghatározó lehet az infokommunikációs ágazat.

Kóka János ugyancsak a versenyképességet emelte ki, mint az ország fejlődésének zálogát, s ebben az informatika, az informatikai vállalkozások meghatározó szerepét. Felhívta a figyelmet továbbá az állam és az iparág közötti együttműködés fontosságára.

Ez utóbbiról szólva egyebek közt azt mondta, hogy az informatikai fejlesztések révén hatékonyabban és takarékosabban
lehet működtetni például a minisztériumokat is. Megjegyezte: saját tárcájánál már élt is ezzel a lehetőséggel.

Az ágazat jelentőségét hangsúlyozva a gazdasági miniszter rámutatott: a kormány a második Nemzeti Fejlesztési Tervben (NFT)
kiemelten kezeli információ-technológiát. Mint mondta, nagyon fontosnak tartja, hogy önálló operatív programok készüljenek az ágazat fejlesztésére.

Baráth Etele európai ügyekért felelős tárca nélküli miniszter az informatikával összefüggő fejlesztési lehetőségekről szólva azt mondta: Magyarország számára kedvező, hogy a 2007-2013-as uniós költségvetés kialakításának vitájában az Európai Unió elnöksége prioritásként kezeli az infokommunikációt és a kutatás-fejlesztést.
Kulcsszavak: konferencia IVSZ MENTA

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A legnépszerűbb szoftverek kreatív munkához

Ha olyan szoftvert keresünk, amellyel a kreatív munkát végző szakemberek csodálatos dolgokat hozhatnak egyszerűen létre, bizony nem kell sokáig kutakodnunk. Számos nagyszerű szoftver közül válogathatunk a világháló széles palettáján!

2022. augusztus 11. 11:42

Propaganda elleni védőoltás: Utazás!

Amerikai tudósítónk, Horváth László, olyan szemmel látogatta meg az év egyik legnagyobb turisztikai rendezvényét, az IPW Orlando 2022-öt, hogy közben szemügyre vette, mely fejlesztések könnyítik meg az ideérkezők utazását, és elfilozófált annak kapcsán, hogy miért érdemes útra kelni, és akár egy konferencia-részvételt is összekötni az adott hely felfedezésével, az ország - Amerika - felfedezésével.

2022. augusztus 8. 23:11

Így óvja a szemét, ha sokat ül kijelző előtt

Tudta, hogy a nyugati emberek naponta átlagosan 6 órát töltenek különböző képernyők előtt? Ha belegondol, egy kicsit furcsa is, hogy a telefonunk kijelzőjére védőfóliát teszünk, a laptop kijelzőjét folyamatosan törölgetjük, portalanítjuk, szóval óvjuk az eszközeinket, miközben a szemünk védelmére nem is gondolunk. Íme pár tipp, ami segíthet megtartani a szeme egészségét, ha sok időt tölt kijelző előtt.

2022. június 13. 17:17

Esztétikus magas teljesítményű asztali számítógép - igenis létezik!

Ebben a cikkben azt szeretnénk hangsúlyozni, hogy igenis reális elképzelésnek számíthat egy olyan asztali számítógép beszerzése, amelyik nemcsak teljesítményben, hanem az esztétikumot tekintve is elsőrendű vételnek számít. Következzenek tehát a részletek!

2022. február 15. 18:06

Hogyan ne válj a hackerek áldozatává másodpercek alatt?

Elképzelhetetlen ma már az élet internet nélkül. Munkához, tanuláshoz, de sokan még a heti bevásárlást is a világhálóra fellépve oldják meg.

2022. január 31. 09:19

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Jól szerepeltek a magyar diákok a juniorok informatikai diákolimpiáján

2022. szeptember 26. 18:20

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2022. szeptember 21. 13:46

Hatalmas siker a tudományos Európa Bajnokságon

2022. szeptember 19. 18:00

’Az Év Honlapja’ pályázat 21. alkalommal keresi a legjobb honlapokat, applikációkat és digitális megoldásokat

2022. szeptember 7. 11:38