IVSZ: az információtechnológia fejlettsége meghatározza az ország versenyképességét

MTI Sajtóadatbank, 2005. szeptember 12. 10:00
Az információtechnológia fejlettsége meghatározza az ország versenyképességét; fontos, hogy ezt minél többen felismerjék -hangsúlyozta Kovács Zoltán, az Informatikai Vállalkozások Szövetségének (IVSZ) elnöke a szervezet 12. menedzsertalálkozóján szombaton, Siófokon.
"A kormányzati szereplők nem értik az IVSZ üzeneteit" - mondta az IVSZ elnöke, hozzátéve, hogy "még mindig a lehetőségekről
beszélünk, eredményeket nem nagyon tudunk felmutatni".

Kovács Zoltán szerint hiányzik az ágazattal kapcsolatos kormányzati elképzelés, s hiányoznak azok a konkrét intézkedések is,
amelyek az informatikai vállalkozások fejlődését szolgálnák. Rámutatott: az ágazat GDP-ből való részesedése stagnál, évi hét százalék.

Az ágazat fejlődéséhez a piac növelésére, versenyre, mégpedig tisztességes versenyre, az iparág fejlesztésére van szükség - hangsúlyozta az IVSZ elnöke, aki egyúttal arra is felhívta a figyelmet, hogy a szakmai szervezetnek is fejlődnie kell, a többi között abban, hogy hatékonyabb kommunikációval adjon hangot véleményének.

A találkozóra meghívott, ám jelenleg Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel Kínában tartózkodó Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter, valamint Kóka János gazdasági miniszter videoüzenetben fejtette ki álláspontját az infokommunikáció, illetve az e szakterülettel foglalkozó vállalkozások fontosságáról.

Kovács Kálmán azt hangsúlyozta, Magyarország számára is óriási kihívás jelent, hogy a világ a 21. században új korszakba, az
információs korba lépett.

"A kihívásnak úgy tudunk megfelelni, ha erőforrásainkkal jól gazdálkodva, az informatikára alapozva modernizáljuk a magyar
gazdaságot, a közigazgatást és kultúrát" - hangoztatta a miniszter.

Az informatikai tárca vezetője szerint az elkövetkező tíz évben Magyarország fejlődésére meghatározó lehet az infokommunikációs ágazat.

Kóka János ugyancsak a versenyképességet emelte ki, mint az ország fejlődésének zálogát, s ebben az informatika, az informatikai vállalkozások meghatározó szerepét. Felhívta a figyelmet továbbá az állam és az iparág közötti együttműködés fontosságára.

Ez utóbbiról szólva egyebek közt azt mondta, hogy az informatikai fejlesztések révén hatékonyabban és takarékosabban
lehet működtetni például a minisztériumokat is. Megjegyezte: saját tárcájánál már élt is ezzel a lehetőséggel.

Az ágazat jelentőségét hangsúlyozva a gazdasági miniszter rámutatott: a kormány a második Nemzeti Fejlesztési Tervben (NFT)
kiemelten kezeli információ-technológiát. Mint mondta, nagyon fontosnak tartja, hogy önálló operatív programok készüljenek az ágazat fejlesztésére.

Baráth Etele európai ügyekért felelős tárca nélküli miniszter az informatikával összefüggő fejlesztési lehetőségekről szólva azt mondta: Magyarország számára kedvező, hogy a 2007-2013-as uniós költségvetés kialakításának vitájában az Európai Unió elnöksége prioritásként kezeli az infokommunikációt és a kutatás-fejlesztést.
Kulcsszavak: konferencia IVSZ MENTA

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Okoskarkötővel a finom eleganciáért

Ha egy eszköz neve elé odatesszük, hogy “okos”, rögtön mindenki azt hiszi, hogy egy apró kütyüről van szó, amibe rengeteg hasznos, vagy annak ítélt funkciót sűrítettek bele. 

2022. november 15. 09:24

A legnépszerűbb szoftverek kreatív munkához

Ha olyan szoftvert keresünk, amellyel a kreatív munkát végző szakemberek csodálatos dolgokat hozhatnak egyszerűen létre, bizony nem kell sokáig kutakodnunk. Számos nagyszerű szoftver közül válogathatunk a világháló széles palettáján!

2022. augusztus 11. 11:42

Propaganda elleni védőoltás: Utazás!

Amerikai tudósítónk, Horváth László, olyan szemmel látogatta meg az év egyik legnagyobb turisztikai rendezvényét, az IPW Orlando 2022-öt, hogy közben szemügyre vette, mely fejlesztések könnyítik meg az ideérkezők utazását, és elfilozófált annak kapcsán, hogy miért érdemes útra kelni, és akár egy konferencia-részvételt is összekötni az adott hely felfedezésével, az ország - Amerika - felfedezésével.

2022. augusztus 8. 23:11

Így óvja a szemét, ha sokat ül kijelző előtt

Tudta, hogy a nyugati emberek naponta átlagosan 6 órát töltenek különböző képernyők előtt? Ha belegondol, egy kicsit furcsa is, hogy a telefonunk kijelzőjére védőfóliát teszünk, a laptop kijelzőjét folyamatosan törölgetjük, portalanítjuk, szóval óvjuk az eszközeinket, miközben a szemünk védelmére nem is gondolunk. Íme pár tipp, ami segíthet megtartani a szeme egészségét, ha sok időt tölt kijelző előtt.

2022. június 13. 17:17

Esztétikus magas teljesítményű asztali számítógép - igenis létezik!

Ebben a cikkben azt szeretnénk hangsúlyozni, hogy igenis reális elképzelésnek számíthat egy olyan asztali számítógép beszerzése, amelyik nemcsak teljesítményben, hanem az esztétikumot tekintve is elsőrendű vételnek számít. Következzenek tehát a részletek!

2022. február 15. 18:06

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A világ legígéretesebb kiberbiztonsági vállalatai közé került a Clarabot

2022. december 6. 21:30

Lezárult a 2022-es ’Az Év Honlapja’ pályázat!

2022. december 2. 13:58

Innovatív építőipari vállalkozás vezetőit díjazta a FIVOSZ

2022. november 29. 12:39

December 1. éjfélig lehet nevezni 'Az Év Honlapja’ pályázatra!

2022. november 23. 09:55