Külön informatikai operatív program az NFT II.-ben

MTI Sajtóadatbank, 2005. szeptember 12. 10:19
A második Nemzeti Fejlesztési Tervben (NFT) az infokommunikáció önálló operatív programként szerepelne és az európai uniós források 3 százalékát kapná meg az egyeztetések jelenlegi állása szerint - mondta Vahl Tamás, az Informatikai Vállalkozások Szövetségének (IVSZ) elnökségi tagja a szervezet 12. menedzsertalálkozóján pénteken Siófokon.
Az NFT-vel kapcsolatos ügyekkel foglalkozó elnökségi tag elmondta, hogy a kormánnyal folytatott egyeztetések jelenlegi fázisában a 2007-től kezdődő hét éves uniós költségvetési időszakban 19 operatív program között oszlana meg az egész időszak alatt felhasználható 15 ezer milliárd forint.

A közvetlen infokommunikációra jutó támogatásokon kívül közvetetten is jut majd az ágazathoz azokból a pénzekből, amelyet más területek informatikával összefüggő fejlesztéseire szánnak - tette hozzá Vahl Tamás. Példaként az egészségügy projektjeit, államigazgatási reformmal összefüggő fejlesztéseket és oktatási programokat említett.

Az elnökségi tag felhívta a figyelmet, hogy az NFT II. végleges operatív programjairól nem csak a kormánynak kell döntenie, de azokat még Brüsszelnek is jóvá kell hagynia. Amennyiben az ágazat külön operatív programként mégsem részesülne az EU-támogatásokból, akkor az elmaradó közvetlen pénzeket Vahl Tamás reményei szerint a közvetett támogatások arányának növelésével lehetne kompenzálni.

Csepeli György, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium politikai államtitkára pozitívumként értékelte, hogy 2007-2013-as EU-büdzsé kialakításának vitájában az EU brit elnöksége prioritásként kezeli az infokommunikációt és a kutatás-fejlesztést. Jelezte, hogy a gazdasági növekedést produkáló országokban általában a GDP növekmény 40 százaléka infokommunikációfüggő.

Az államtitkár szerint az informatikai fejlesztések Magyarországon azért is kiemelt figyelmet érdemelnek, mert az információs társadalom adta lehetőségek kihasználása még ellentmondásos képet mutat.

Az Economist brit hetilap legújabb felmérésére hivatkozva beszámolt arról, hogy Magyarország a világ 65 vizsgált országa közül csak a 30. az informatikai társadalmi "készültség" szempontjából. Amíg az üzleti életet az informatika magas színvonalon áthatja, addig a társadalmat, az élet mindennapjait nemigen - mutatott rá az államtitkár.

Szekfű Balázs IVSZ elnökségi tag arról beszélt, hogy a magyarországi informatikai cégeknek az elkövetkező időszakban végre
esélye lehet betörni az indonéz piacra.

Az ázsiai országban ugyanis a két ország között érvényes kötöttsegély-program részeként meghonosulhat egy magyar Sulinet-programhoz hasonló rendszer. Ennek keretében magyar cégek a Batan-szigeteken 100 iskolában informatikai labort, továbbá Jakartában egy kommunikációs központot és egy szoftverfejlesztő központot is létrehozhatnak - mondta Szekfű Balázs.

A pénzügyi fedezetet Indonézia abból a 20 millió dolláros segélyhitelből finanszírozhatja, amelyről még az idén született
kormányzati döntés Gyurcsány Ferenc kormányfő régióban tett látogatása alkalmával.

A projekt megvalósításában érdekelt magyar cégek jelentkezését várja az IVSZ - tette hozzá az elnökségi tag.
Kulcsszavak: konferencia IVSZ MENTA

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A legnépszerűbb szoftverek kreatív munkához

Ha olyan szoftvert keresünk, amellyel a kreatív munkát végző szakemberek csodálatos dolgokat hozhatnak egyszerűen létre, bizony nem kell sokáig kutakodnunk. Számos nagyszerű szoftver közül válogathatunk a világháló széles palettáján!

2022. augusztus 11. 11:42

Propaganda elleni védőoltás: Utazás!

Amerikai tudósítónk, Horváth László, olyan szemmel látogatta meg az év egyik legnagyobb turisztikai rendezvényét, az IPW Orlando 2022-öt, hogy közben szemügyre vette, mely fejlesztések könnyítik meg az ideérkezők utazását, és elfilozófált annak kapcsán, hogy miért érdemes útra kelni, és akár egy konferencia-részvételt is összekötni az adott hely felfedezésével, az ország - Amerika - felfedezésével.

2022. augusztus 8. 23:11

Így óvja a szemét, ha sokat ül kijelző előtt

Tudta, hogy a nyugati emberek naponta átlagosan 6 órát töltenek különböző képernyők előtt? Ha belegondol, egy kicsit furcsa is, hogy a telefonunk kijelzőjére védőfóliát teszünk, a laptop kijelzőjét folyamatosan törölgetjük, portalanítjuk, szóval óvjuk az eszközeinket, miközben a szemünk védelmére nem is gondolunk. Íme pár tipp, ami segíthet megtartani a szeme egészségét, ha sok időt tölt kijelző előtt.

2022. június 13. 17:17

Esztétikus magas teljesítményű asztali számítógép - igenis létezik!

Ebben a cikkben azt szeretnénk hangsúlyozni, hogy igenis reális elképzelésnek számíthat egy olyan asztali számítógép beszerzése, amelyik nemcsak teljesítményben, hanem az esztétikumot tekintve is elsőrendű vételnek számít. Következzenek tehát a részletek!

2022. február 15. 18:06

Hogyan ne válj a hackerek áldozatává másodpercek alatt?

Elképzelhetetlen ma már az élet internet nélkül. Munkához, tanuláshoz, de sokan még a heti bevásárlást is a világhálóra fellépve oldják meg.

2022. január 31. 09:19

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Jól szerepeltek a magyar diákok a juniorok informatikai diákolimpiáján

2022. szeptember 26. 18:20

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2022. szeptember 21. 13:46

Hatalmas siker a tudományos Európa Bajnokságon

2022. szeptember 19. 18:00

’Az Év Honlapja’ pályázat 21. alkalommal keresi a legjobb honlapokat, applikációkat és digitális megoldásokat

2022. szeptember 7. 11:38