Külön informatikai operatív program az NFT II.-ben

MTI Sajtóadatbank, 2005. szeptember 12. 10:19
A második Nemzeti Fejlesztési Tervben (NFT) az infokommunikáció önálló operatív programként szerepelne és az európai uniós források 3 százalékát kapná meg az egyeztetések jelenlegi állása szerint - mondta Vahl Tamás, az Informatikai Vállalkozások Szövetségének (IVSZ) elnökségi tagja a szervezet 12. menedzsertalálkozóján pénteken Siófokon.
Az NFT-vel kapcsolatos ügyekkel foglalkozó elnökségi tag elmondta, hogy a kormánnyal folytatott egyeztetések jelenlegi fázisában a 2007-től kezdődő hét éves uniós költségvetési időszakban 19 operatív program között oszlana meg az egész időszak alatt felhasználható 15 ezer milliárd forint.

A közvetlen infokommunikációra jutó támogatásokon kívül közvetetten is jut majd az ágazathoz azokból a pénzekből, amelyet más területek informatikával összefüggő fejlesztéseire szánnak - tette hozzá Vahl Tamás. Példaként az egészségügy projektjeit, államigazgatási reformmal összefüggő fejlesztéseket és oktatási programokat említett.

Az elnökségi tag felhívta a figyelmet, hogy az NFT II. végleges operatív programjairól nem csak a kormánynak kell döntenie, de azokat még Brüsszelnek is jóvá kell hagynia. Amennyiben az ágazat külön operatív programként mégsem részesülne az EU-támogatásokból, akkor az elmaradó közvetlen pénzeket Vahl Tamás reményei szerint a közvetett támogatások arányának növelésével lehetne kompenzálni.

Csepeli György, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium politikai államtitkára pozitívumként értékelte, hogy 2007-2013-as EU-büdzsé kialakításának vitájában az EU brit elnöksége prioritásként kezeli az infokommunikációt és a kutatás-fejlesztést. Jelezte, hogy a gazdasági növekedést produkáló országokban általában a GDP növekmény 40 százaléka infokommunikációfüggő.

Az államtitkár szerint az informatikai fejlesztések Magyarországon azért is kiemelt figyelmet érdemelnek, mert az információs társadalom adta lehetőségek kihasználása még ellentmondásos képet mutat.

Az Economist brit hetilap legújabb felmérésére hivatkozva beszámolt arról, hogy Magyarország a világ 65 vizsgált országa közül csak a 30. az informatikai társadalmi "készültség" szempontjából. Amíg az üzleti életet az informatika magas színvonalon áthatja, addig a társadalmat, az élet mindennapjait nemigen - mutatott rá az államtitkár.

Szekfű Balázs IVSZ elnökségi tag arról beszélt, hogy a magyarországi informatikai cégeknek az elkövetkező időszakban végre
esélye lehet betörni az indonéz piacra.

Az ázsiai országban ugyanis a két ország között érvényes kötöttsegély-program részeként meghonosulhat egy magyar Sulinet-programhoz hasonló rendszer. Ennek keretében magyar cégek a Batan-szigeteken 100 iskolában informatikai labort, továbbá Jakartában egy kommunikációs központot és egy szoftverfejlesztő központot is létrehozhatnak - mondta Szekfű Balázs.

A pénzügyi fedezetet Indonézia abból a 20 millió dolláros segélyhitelből finanszírozhatja, amelyről még az idén született
kormányzati döntés Gyurcsány Ferenc kormányfő régióban tett látogatása alkalmával.

A projekt megvalósításában érdekelt magyar cégek jelentkezését várja az IVSZ - tette hozzá az elnökségi tag.
Kulcsszavak: konferencia IVSZ MENTA

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09