Melyik biztonságosabb, a Firefox, vagy az Explorer?

Kiss Ádám Zoltán, 2005. szeptember 28. 13:06
A Firefox megjelenésekor egyértelműen biztonságosabbnak tűnt vetélytársával szemben, ám ahogy növekszik népszerűsége, egyre több hiba kerül napvilágra, felmerül a kérdés, valójában melyik biztonságosabb?
Az Explorer védelmezői általában azzal érvelnek, hogy a hibák számát tekintve a két böngésző ma már fej-fej mellett halad, míg a Firefox hívei rámutatnak, hogy a hibák súlyossága is fontos szempont, a fejlesztő cég reagálási ideje pedig talán még fontosabb a felhasználók számára. A mellékelt táblázat a Firefox első Secunia által megfigyelt hibáiig megy vissza, ám nem tartalmazza a mérsékelten veszélyes minősítésűeket sem a Firefox, sem az Explorer esetében, mivel ezek csupán torzítanák az összképet, hiszen az elemzők szerint enyhe mivoltuk miatt nem tekinthetők valós fenyegetésnek. A Zdnet táblázata szürkével jelölte a Secunia adatai lapján vesztesnek tekinthető zónákat az adott hónapra vonatkozóan. A piros rendkívüli, a narancs magas, a citromsárga enyhe veszélyességi fokot jelöl, a fehér a javítatlan hibák oszlopait jelöli.

A tanulságot mindenki maga levonhatja ízlése szerint, mivel az adatokat sokféleképpen lehet értelmezni. Első ránézésre összesítésben a Firefox nyer, ám ha közelebbről nézzük, az Explorer a gyöngébb múltbéli szereplés után mintha magára találna, és kezdene beérni, mivel vesztes hónapjai száma ugyan magasabb, de egyben korábbi időszakról is van szó. A Firefox tehát kissé kétesen szerepelt az elmúlt hét hónap során, igaz azonban hogy a hibák kivétel nélkül gyors javításra találtak. A kép tehát meglehetősen árnyalt, és a táblázat is csupán a biztonsági kérdésekkel foglalkozik, a böngészők kezelőfelületével, esetleges extra szolgáltatásaival nem.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09