Roaminginformációk egy EU bizottsági honlapon

Vértes János Andor, 2005. október 9. 10:05
Az Európai Bizottság új honlapja megkönnyíti az olcsóbb tarifák kiválasztását azok számára, akik az EU-tagállamokban mobiltelefonokkal barangolnak, és gondban vannak a szolgáltatókiválasztással. A félévenként frissülő honlap a roaming díjszabásokból tesz közzé adatokat, ily módon azok, akik külföldi útjukon használják mobiltelefonjukat, jó előre eldönthetik, hogy hálózatválasztásnál (az ország és saját szolgáltatójuk függvényében, valamint aszerint, hogy éppen fogadnak vagy kezdeményeznek hívást) ki lenne az optimális.
A mobilszolgáltatók nem csak az országhatáron belül alakítanak ki olyan időtől, alapdíjtól és a hívott hálózattól is függő komplikált tarifákat, amelyek megnehezítik az egyszerű összehasonlítást, hanem akkor is, ha külföldön használjuk a mobiltelefonunkat. Nincs válasz arra, hogy ki az olcsóbb, egy sor körülményt is figyelembe kell venni (honnan és hova telefonálunk, mikor, mennyit), hogy megállapítsuk: itt és most az adott pillanatban melyik hálózatot érdemes választani.

Az Európai Bizottság október elején bemutatott új honlapja (amelynek elindításáról a Prím Online október 4-én már beszámolt) természetesen képtelen ebben a dzsungelben utat vágni, de néhány ösvényt megnyit számunkra, hogy részben az átvett táblázatok és példák segítségével, részben a szolgáltatók roaming-lapjára mutató linkeken keresztül valahogy elinduljunk az olcsóbb beszélgetések tisztása felé.

A "bozótvágó kés" létrehozását nem csak a fogyasztók kedvéért ambicionálta az Európai Bizottság, hanem az ICT szakma érdekében is, vagyis - ahogyan Viviane Reding, az információs társadalomért és médiáért felelős biztos ezt a honlap avatása alkalmából elmondta - "a bizottság ezúton is szorgalmazza a verseny fokozódását az ágazatban, és egy tisztességesebb, világosabb díjszabás kialakulását". A biztos asszony a weboldalon is kifejti, hogy miközben ma már a mobiltelefonálás egyáltalán nem luxus, külföldi útjaink után többnyire sokként ér bennünket a számla. 2005 júliusában egy perc roamingért a fogyasztók jó esetben 0,58 eurócentet, rosz esetben akár 5 eurónál is többet fizettek, és ma még kevesen tudják, hogy miképp lehetne a jó esetet választani.

Aki felkeresi a honlapot, az feltehetően a "Tariffs: Roaming around Europa" menüpont kedvéért teszi. Ha Európa térképén kiválasztjuk Magyarországot, akkor kapunk néhány példát arra, hogy a magyar turisták mit fizetnek (egész pontosan mit fizettek 2005 szeptemberében), ha őket hívták mondjuk Ausztriában, Franciaországban, Hollandiában vagy éppen Dániában. Bár a fogadott hívás az egyszerűbb képlet, hisz ez az adott ország hálózatától általában nem függ, látható, hogy még ez esetben sem lehet összehasonlítani a magyar szolgáltatókat, mert például Ausztriában T-Mobile SIM-kártyával olcsóbb a hívásfogadás, Dániában viszont a Pannonosok járnak jobban.


Híváskezdeményezésnél még bonyolultabb a képlet, ezt már nem is vállalja magára a honlap szerkesztőbizottsága, inkább megadják, hogy melyek a magyarországi operátorok, és hol találjuk azok roaming-tarifáit:

  • Pannon
o Home page: http://www.pgsm.hu
o Roaming page: http://www.pgsm.hu/roaming/
  • T-Mobile

o Home page: http://www.t-mobile.hu.
o Roaming page: http://www.t-mobile.hu./egyeni/tarifak/roaming/

  • Vodafone
o    Home page: http://www.vodafone.hu/
o    Roaming page: http://www.vodafone.hu/szolgaltatasok/roaming.html



A roaming témakörhöz tartozik a "How to get a better deal" oldal is, ahol tanácsokat kapunk, hogy mire ügyeljünk utazás előtt, és mire utazás közben. Az oldal egyértelműen ösztönzi az operatorokat abban, hogy új innovatív tarifákkal tegyék egyre olcsóbbá az utazók telefonálást.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05