Indul az elektronikus számlázás

MTI Sajtóadatbank, 2005. október 14. 09:21
A magyarországi vállalatok 2006. január 1-jétől elektronikusan számlázhatnak, a rendszer elterjedése nagyságrendekkel csökkenti adminisztrációs költségeket - jelentették be rendszert kidolgozó intézmények vezetői csütörtökön sajtótájékoztatón. A rendszert kidolgozó intézmények: az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH), az Efficient Consumer Response (ECR) Hungary és a Magyar Gépjárműipari Szövetség (MGSZ).
A nagy beszállító és kereskedelmi láncokat tömörítő ECR tagjai 2007 végére az évi összesen mintegy 5 millió darab számla felét elektronikus úton küldik majd - mondta Skopp Stephan, az ECR elnöke.

Ma egy papír alapú számla megírása és postai feladása több, mint 100 forintba kerül, ez a költség a becslések szerint harmadára zsugorodhat az elektronikus számlázással. Mivel a számlákat hét évig meg kell őrizni, mintegy 35 millió darab papír tárolásától szabadulhatnak meg előbb-utóbb a cégek a rendszer elterjedésével. Ugyanakkor a papír alapú számlázás visszaszorulása környezetvédelmi szempontból is előnyös - tette hozzá a szakember.

Az elektronikus számlázás iránti igény a multinacionális cégek részéről már 2003 tavaszán felmerült, akkor azonban a jogszabályok még nem tették lehetővé, elektronikus számla alapján visszaigényelhetővé váljon az áfa, de hiányoztak a részletes szabályok is. Azóta a törvény módosításával és egy pénzügyminiszteri rendelet, valamint egy APEH állásfoglalás megszületésével lehetővé vált az elektronikus számlázás oly módon, hogy egy APEH ellenőrzés esetén a hatóság a dokumentumokat ugyanolyan hitelesnek fogadja el, mintha azokat papíron állították volna ki - mondta Futó Iván, az APEH elnökhelyettes.

Több mint 10 ezer cég és magánszemély regisztrálta eddig magát az okmányirodákban, hogy hivatalos ügyeit elektronikusan, interneten keresztül végezhesse - mondta Baja Ferenc, az Elektronikus Kormányzati Központ kormánymegbízottja.

Jelenleg már interneten keresztül igényelhető vállalkozói igazolvány, jogosítvány, lakcímigazolvány, forgalmi, útlevél és egyéb hivatalos irat, 2005 végéig 27-re nő azoknak az okmánytípusoknak a száma, amelyeket interneten keresztül igényelhet a lakosság.

Az a cég vagy magánszemély, amelyik rendelkezik elektronikus aláírással, az ügyfélregisztrációt is azonnal elvégezheti, ha nincs hitelesített elektronikus aláírása, nem kerülheti el, hogy egyszer felkeressen személyesen egy okmányirodát és ott elvégezze regisztrációt - mondta Baja Ferenc.
Kulcsszavak: e-signo e-government

E-közig ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az adóhatóság a big data révén ellenőriz

Az adóhatóság a saját maga által gyűjtött, illetve a társintézményektől kapott digitálisan rendelkezésre álló adatokat több körben elemzi, azonosítja a kockázatos adózókat és tényezőket, és dönt arról, hogy kit ellenőriz.

2019. szeptember 17. 12:08

Akár elektronikusan is lehetne gyűjteni a kopogtatócédulát

A választásokat megelőző ajánlószelvények gyűjtését digitálissá lehetne tenni, ha elektronikusan írnák alá a polgárok az ajánlóíveket. A NETLOCK becslése szerint legalább 2–2,5 millió oldalnyi dokumentum kerülhetne át így a digitális térbe. Ezzel nemcsak olcsóbbá és zöldebbé válna a teljes folyamat, de gyorsabb, biztonságosabb, diszkrétebb lenne az adatkezelés is. Ezen felül egyszerűbben kiszűrhetnék a visszaéléseket, és hatékonyabbá válna az adminisztrációs munka és a GDPR előírásoknak való megfelelés is.

2019. szeptember 16. 12:53

Az ipari automatizáció kihívásai

A tapasztalatok szerint az automatizáció útjában álló legnagyobb akadályok a telepítéssel kapcsolatos költség- és időkorlátokban keresendők. Mivel ez a folyamat speciális szaktudást igényel, ezt általában egy csapatnyi, különféle programozási nyelvekben jártas és magas szintű műszaki ismeretekkel rendelkező robotikai szakember végzi.

2019. május 24. 12:47

Az Adókikerülés Elleni Direktíva hatása a cégekre

Számos, a hazai vállalkozásokat is jelentős mértékben érintő módosítást tartalmaz az eddigi gyakorlathoz képest az Európai Bizottság által elfogadott Adókikerülés Elleni Direktíva (ATAD). Várhatóan a legjelentősebb változást a kamatlevonhatósági szabályok módosulása okozza, az új alapokra helyezett szabályozást ez év végéig kell átültetniük a tagországoknak a nemzeti jogba.  

2018. szeptember 20. 11:20

Júliusban indítja pályakezdő programját a Lufthansa Systems Hungária

A légiközlekedési informatika egyik meghatározó szereplőjének pályakezdő programjába jelentkezhetnek június 1-ig az általános szoftverfejlesztői tudással és magabiztos angol nyelvismerettel rendelkező fiatalok. 

2018. április 27. 15:54

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Újdonságok a szegedi informatikatörténeti kiállításon

2020. július 3. 18:53

Új funkcióval bővült a WIWE

2020. június 15. 16:23

Fél évig ingyenes az Adverticum „DataMe DMP adatok" szolgáltatása

2020. április 30. 09:47

Az LG történetének legjobb üzemi eredményét érte el 2020. első negyedében

2020. április 29. 17:15
online sportfogadás