Lezajlott a világ első országos online szavazása Észtországban

Milkovits Gábor, 2005. október 15. 09:42
Az Észtországban a héten megrendezett helyhatósági választásokon a világon először egy állam minden egyes polgárának lehetősége nyílt az interneten leadnia a szavazatát.
A lehetőséggel ugyan a bejegyzett választók csupán 1%-a, mintegy 10 ezer ember élt, a hivatalos szervezők szerint azonban a rendszer így is sikeresen vizsgázott, mivel sem technikai, sem pedig biztonsági problémák nem adódtak. A volt szocialista országok közöl a legfejlettebb informatikai és távközlési infrastruktúrával rendelkező Észtországban 2002 óta olyan digitális személyi azonosító kártyát használnak, amellyel különböző, például banki szolgáltatások is elérhetők, emellett pedig adózási információt is tárol tulajdonosáról. A szavazásnál erre a személyire, illetve egy átszámítva 5000 forintba kerülő kártyaolvasóra volt szükség ahhoz, hogy valaki érvényesen voksolhasson a neten keresztül. Jelenleg az észt választópolgárok 80%-a rendelkezik a szükséges személyi kártyával, az olvasóeszköz azonban ennél jóval kevésbé elterjedt, így a választási iroda illetékesei ez utóbbival magyarázzák az online szavazók alacsony számát.

Az utóbbi pár évben világszerte többfelé alkalmazták már az internetes voksolást különféle helyi választásokon, például egyes Demokrata párti jelölőgyűléseken az Egyesült Államokban, vagy különféle lokális referendumokon Svájcban. A Pentagon ugyanakkor tavaly biztonsági okokra hivatkozva elvetette egy online szavazási lehetőség biztosítását a külföldön tartózkodó állampolgárok és a katonák részére, a brit országos elektronikus választási tervezet pedig szintén nem nyerte el az illetékesek tetszését. A szakemberek véleménye megoszlik a lehetséges veszélyek tekintetében, így egyelőre nem lehet tudni, hogy az észt példa kivétel, vagy pedig követendő modell lesz-e a többi ország számára. Az 1991-ig a Szovjetunióhoz tartozó balti köztársaságban mindenesetre a 2007-es parlamenti választásokon is a polgárok rendelkezésére szeretnék bocsátani a Linux-alapú online voksolási szisztémát.

E-közig ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Gyerekszobától a tanteremig – Két nap a digitális tudatosságért

Mit jelent a digitális szülőség a XXI. században? Hogyan tudjuk online is biztonságban gyerekeinket? Milyen eszközkészlettel tudjuk elősegíteni, hogy élmény legyen a tanulás? Többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ az a kétnapos esemény-sorozat, melyet a digitális tudatosság jegyében szerveznek a Magyar Telekom székházban.

2022. október 13. 12:55

Érik a forradalom az alkalmazásfejlesztésben

Az IT-szektorban tomboló munkaerőhiány nem új keletű probléma: miközben jelenleg az USA-ban közel 1 millió betöltetlen pozíció van a területen, a hazai GDP csaknem 20%-át adó digitális gazdaság a kivándorlással, a kisadózó vállalkozásokat érintő szigorításokkal és az alapfokú oktatás kapcsolódó hiányosságaival küzd. Mindezt tetézi a járvány alatt pánikszerűen felpörgő digitalizációs igény, hiszen nagyságrendileg ötször több megrendelés érkezik manapság a fejlesztő cégekhez. 

2022. október 4. 17:08

Félárú utazási kedvezmény a HVG Állásbörzére érkezőknek

A MÁV-Volán-csoport saját standdal és online is várja az érdeklődőket a HVG Állásbörzén, amit 2022. október 5-én és 6-án rendeznek a Papp László Budapest Sportarénában. Az eseményre utazóknak a MÁV-START és a GYSEV 50 százalékos alkalmi menettérti kedvezményt biztosít bármely belföldi állomásról Budapestre, a Keleti, a Nyugati és a Déli pályaudvarra, továbbá Kelenföld, Kőbánya-Kispest, Kőbánya alsó, Kőbánya-felső és Zugló állomásra. 

2022. október 4. 15:33

Véget ért a XII. Nemzetközi Média- és Internetkonferencia

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) szeptember 26-án és 27-én 12. alkalommal rendezte meg „A média és az internet hatása a gyermekekre és fiatalokra” című konferenciáját, a Magyar Tudományos Akadémián. A két nap alatt 32 szakember tartott előadást aktuális témákról, egyebek mellett az álhírekről, a social media platformokról, az illegális tartalmakról, a deepfake-jelenségről és persze a média jövőjéről. Kerekasztal-beszélgetést is szerveztünk, ahová etikus hackereket hívtunk meg. 

2022. szeptember 28. 15:21

Rövid képzési programokat is kínál hallgatóinak a Széchenyi István Egyetem

Egyedülálló lehetőségként már rövid, akár egyhetes külföldi utazással járó kurzusokat is kínál hallgatói számára a győri Széchenyi István Egyetem, amelyeken a pályázók rugalmasan és könnyen bővíthetik szakmai tapasztalataikat, nemzetközi kapcsolataikat, idegennyelv-tudásukat. Érdemes jelentkezni – ajánlják az újdonságot azok a széchenyisek, akik már részt vettek valamelyik programon. 

2022. augusztus 28. 14:36

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Negyvenéves magyar mikroszámítógépre fejlesztenek új játékokat

2023. szeptember 29. 18:51

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38