Papírra nyomtatható vékony Siemens kijelzők

forrás Prim Online, 2005. október 16. 20:04
A frankfurti Műanyag Elektronika szakmai kiállításon a Siemens fejlesztői olyan miniatűr, rendkívül vékony kijelzőket mutattak be, amelyek papírra vagy fóliára nyomtathatók és az LCD panelekhez képest nagyon olcsón állíthatók elő.

Piaci megjelenésük 2007-ben várható. Ezek a mini kijelzők termékinformációkat, kezelési/felhasználási utasításokat tudnak megjeleníteni élelmiszerek, gyógyszerek kartondobozaira, vagy belépőjegyekre nyomtatva. Az is elképzelhető, hogy a csomagokon ily módon kis számítógépes játékokat lehet működtetni, vagy készülékek dobozán animált összeszerelési információt lépésenként megjeleníteni. A hajlékony mini display eszközök működése olyan, úgynevezett elektrokromatikus anyagok használatán alapul, amelyekben elektromos feszültség hatására töltések mozdulnak el a molekulákban, azaz a molekulák más színeket abszorbeálnak, mint nyugalmi állapotban. A kijelző ilyen elektrokromatrikus anyag vékony rétegéből és az azon elhelyezkedő elektróda-elrendezésből áll. Elektromosan vezető műanyag fóliát használnak a másik elektróda céljára, egyben a mini-display átlátszó „ablakaként”. A készülék vezérlésére eddig szilícium kapcsoló elemeket használtak. Most az a cél, hogy a nyomtatási eljárással a teljes megjelenítőt vezérléssel együtt ki lehessen alakítani, mégpedig vezető és félvezető műanyagokból. A Siemens tudósai és fejlesztő mérnökei azon fáradoznak, hogy a konstrukciós anyagokat optimalizálják annak érdekében, hogy elég gyorsan reagáljanak mozgó képek megjelenítéséhez. A mini-isplay áramellátását ugyancsak nyomtatható elemek (telepek) adják, amelyek ma már rendelkezésre állnak, és amelyek néhány hónapig is működtethetik a kijelzőket. Ennél hosszabb tárolási igények esetére felvetődött nyomtatott antennák alkalmazása, amelyek a raktárpolcokon működő transzmitterek impulzusait konvertálnák energiává.

Kulcsszavak: Siemens tudomány monitor

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Digitalizáció a KKV-knál - ahogy a mesterséges intelligencia látja

Manapság mindenki mindenről a ChatGPT-t kérdezi meg, úgyhogy - gondoltam - mi is kipróbáljuk, megnéztük, hogy milyen hírt írna a mesterséges intelligencia arról, hogy hol tart a digitalizáció Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknál. Íme:

2023. február 4. 21:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Negyvenéves magyar mikroszámítógépre fejlesztenek új játékokat

2023. szeptember 29. 18:51

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38