Fejlesztési központot adott át a Bosch Budapesten

MTI Sajtóadatbank, 2005. október 19. 10:38
A Bosch, amely a második legnagyobb külföldi foglalkoztató Magyarországon több mint 6 ezer munkatárssal, Magyarországra telepíti a fejlesztési tevékenységeket is - hangsúlyozta Garamhegyi Ábel, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium helyettes államtitkára a cég új budapesti fejlesztési központjának keddi átadó ünnepségén.
Ez teljes mértékben megegyezik a magyarországi törekvésekkel, miszerint elsősorban nem összeszerelő, betanított munkák, hanem magas hozzáadott értéket jelentő tevékenységek kerüljenek Magyarországra - húzta alá a helyettes államtitkár.

A főként gépjármű-elektronikával foglalkozó új fejlesztési központban több mint 100 mérnök dolgozik majd, létszámuk néhány év alatt elérheti a 200-at.

A magyarországi fejlesztési központi elismerése a magyar egyetemi képzés magas színvonalának, a magyar szakemberek kreativitásának - jegyezte meg Garamhegyi Ábel.

A Bosch 2003-2006 között 150 millió euró értékű fejlesztést valósít meg Magyarországon, főként az M3-as autópálya mentén. A Bosch-csoport magyarországi konszolidált forgalma 2004-ben 165 millió euró volt - derült ki az ünnepségen kiosztott sajtóanyagból.

Az ünnepségen Ursula Seiler-Albring, Németország budapesti nagykövete hangsúlyozta, hogy a magyar egyetemi képzés hírneve szerepet játszott a Bosch cég választásában. A magyar-német kutatás-fejlesztési együttműködési nyilatkozatban szereplő elvárásokkal is egyezik ez a fejlesztési döntés.

A Bosch fejlesztési tevékenysége már 2000 óta folyik Budapesten. Kezdetben sebességváltó szoftverekkel foglalkoztak, később a járműtechnikai elektronikus vezérlőrendszerek, így fékrendszerek, a blokkolásgátló és a menetdinamikai szabályozás fejlesztésére is sor került.

A cégnél igen nagy hangsúlyt helyeznek a kutatás-fejlesztésre, a forgalom 6-7 százalékát fordítják erre. A múlt évben a Bosch szabadalmak száma csaknem 2800 volt.

A vállalatcsoport több országban, 50 telephelyen tart fenn kutatási-fejlesztési bázist, az ott dolgozók létszáma eléri a 18 ezret. Ilyen fejlesztési intézményt hozott létre a cég Indiában, Japánban, Kínában az Egyesült Államokban, Mexikóban, s most már Magyarországon is. Az autóipari elektronika kutatás-fejlesztési tevékenységének több mint egyharmada már nem Németországban történik.
Kulcsszavak: Bosch

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50