A jövő önkormányzati rendszere a XIII. kerületben

forrás Prim Online, 2005. október 21. 15:13
November elsejétől, a közigazgatási eljárás rendjéről szóló új törvény hatálybalépésének napjától számos ügytípus esetében elektronikusan is intézhetik ügyeiket a XIII. kerület polgárai.
Jelentős mérföldkőhöz érkezett az elektronikus ügyintézés megvalósításában Budapest XIII. kerületének önkormányzata: az IBM együttműködésével megvalósított portálrendszer az országban elsőként, már a közigazgatási eljárás rendjéről szóló új törvény hatálybalépésének napjától számos ügytípus esetében lehetővé teszi a lakosság számára az elektronikus ügyintézést. A fokozott biztonságú elektronikus aláírással rendelkező személyek, kerületi polgárok a számítógép előtt ülve, az interneten keresztül tehetnek bevallásokat, kérhetnek időpontokat, intézhetnek ügyeket, a nap bármely órájában.

A projekt megvalósításához hozzájárult a NetLock Kft. is. A XIII. kerületi önkormányzat megbízásából a lakossági felhasználók elektronikus hitelesítéséhez szükséges, fokozott biztonságú tanúsítványokat tartalmazó chipkártyákat készítette el.

A mostani siker nem előzmények nélküli. A kerület önkormányzata 1998-ban hozta létre első honlapját, amelyen már az ügyek intézésére vonatkozó információk is elérhetők voltak. Ezzel megvalósította az EU közszolgáltatások végzésére vonatkozó ajánlásának négy szintje közül az elsőt (online információk nyújtása a közigazgatási szolgáltatásokról). 2002-ben elérték a második szintet, miután a korábbi statikus honlapot felváltotta egy dinamikus portál. Letölthetővé és kinyomtathatóvá váltak az ügyintézéshez szükséges űrlapok, nyomtatványok.

A 2002-2004-es Informatikai Stratégiájában az önkormányzat megteremtette a modern elektronikus közigazgatás alapjait azzal, hogy hangsúlyosan fejlesztette a háttérrendszereket. Kialakította például a hivatal belső ügymenetét elektronizáló, Lotus Notes alapú rendszert és az informatikai rendszerek mindennapi működtetését segítő felügyeleti alkalmazásokat. Kiépítette az intézmények közötti adatátviteli rendszert, és konszolidálta a hardverkörnyezetet. Magyarországon szintén elsőként 2002-ben itt indult el a BM Internetes Közigazgatási Szolgáltató Rendszer (közismerten XR). 2004 áprilisában itt vezették be ugyancsak elsőként az okmányirodai ügyek intézéséhez az ügyfélkaput, valamint az interneten vagy telefonon történő bejelentkezést. A tavaly elfogadott 2005-2007. évi Informatikai Stratégia tűzte ki célul az EU-s ajánlásokban megfogalmazott harmadik szint (a kétirányú interaktivitás) elérését.

2005. november 1-jétől egyes ügyek esetében a rendszer biztosítja az elektronikus ügyintézést. A szükséges űrlapok online kitölthetők, elektronikus aláírás segítségével hitelesíthetők és a hivatal is elektronikusan értesíti az állampolgárt a határozatáról. A negyedik szint eléréséhez - teljes körű elektronikus ügyintézés - még hiányzik, hogy az illetéket is le lehessen róni elektronikusan. Az elektronikus illetékfizetés jogszabályi hátterét 2005. szeptemberében teremtette meg a kormány.

A fejlesztések végig saját erőből, központi vagy EU-s támogatások nélkül folytak. Ehhez megfelelő segítséget adtak az IBM rugalmas technológiái és nyílt szabványokon alapuló rendszerei, amelyek lehetővé tették az elektronikus önkormányzat fokozatos, lépésről lépésre történő kiépítését, valamint biztosítják azt, hogy a megoldást a jövőben egyszerűen kiegészíthessék új funkciókkal - például az elektronikus aláírás támogatásával -, miközben az önkormányzat költségvetését sem kell túlzottan megterhelni. (Az éves informatikai fejlesztési keret körülbelül 60 millió forint.)

"A mi példánk is bizonyítja, hogy az elektronikus szolgáltató önkormányzat kiépítése nem pusztán pénz kérdése. Ha van hosszú távú koncepció és egy rugalmasan bővíthető informatikai infrastruktúra, akkor egyszeri óriás-beruházások nélkül is létrehozható jól működő rendszer" - mondta Bodolai Rómeó, az önkormányzat informatikai vezetője.

Az átgondolt fejlesztésnek köszönhetően egyazon - az IBM Websphere Portal szoftverére épülő - internetes portál szolgálja ki a hivatal belső dolgozóit és az ügyeiket intéző állampolgárokat. A portál mögött működő, Lotus Notes címtár megoldása bejelentkezéskor azonosítja a felhasználót - a felhasználó csak azt látja, amire jogosultsága, illetve szüksége van. A portál kiterjeszthető az önkormányzati intézményekre is.

Az önkormányzat a 2005. október 13-i ülésén elfogadott rendeletében kijelölte az elektronikusan intézhető ügytípusokat. A legalább fokozott biztonságú elektronikus aláírással rendelkező természetes személyek elektronikusan intézhetik:

- az adóhatósági (építmény- és telekadó bevallás);
- az építéshatósági;
- valamint a hagyatéki ügyeket.

Elektronikus aláírás nélkül, az önkormányzati portálon regisztrálva lehet:

- panaszokat bejelenteni;
- parlagfűvel kapcsolatos bejelentéseket megtenni;
- az adóhatósági és építéshatósági ügyintézéshez időpontot foglalni.

Az elektronikus ügyintézés népszerűsítése érdekében a kerület önkormányzata új szolgáltatásként, a kerületi lakosok részére az elektronikus aláírást elérhetővé teszi. Az első száz igénylő részére az első évre ezt térítésmentesen biztosítja. Folyamatban van az önkormányzat rendszerének összekapcsolása a központi Kormányzati Ügyfélkapuval az önkormányzatok közül elsőként.

Jövőre szeretnék az intézhető ügyek számát kiterjeszteni, illetve a szakhatóságok felé elektronikus kapcsolatokat kialakítani. Ugyancsak 2006-ban nyílik lehetőség arra, hogy a GVOP 4.3.2 pályázati forrás igénybevételével hasonló elektronikus szolgáltatásokat nyújtson az önkormányzat a kis- és középvállalkozások számára is.

E-közig ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Véget ért a XII. Nemzetközi Média- és Internetkonferencia

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) szeptember 26-án és 27-én 12. alkalommal rendezte meg „A média és az internet hatása a gyermekekre és fiatalokra” című konferenciáját, a Magyar Tudományos Akadémián. A két nap alatt 32 szakember tartott előadást aktuális témákról, egyebek mellett az álhírekről, a social media platformokról, az illegális tartalmakról, a deepfake-jelenségről és persze a média jövőjéről. Kerekasztal-beszélgetést is szerveztünk, ahová etikus hackereket hívtunk meg. 

2022. szeptember 28. 15:21

Rövid képzési programokat is kínál hallgatóinak a Széchenyi István Egyetem

Egyedülálló lehetőségként már rövid, akár egyhetes külföldi utazással járó kurzusokat is kínál hallgatói számára a győri Széchenyi István Egyetem, amelyeken a pályázók rugalmasan és könnyen bővíthetik szakmai tapasztalataikat, nemzetközi kapcsolataikat, idegennyelv-tudásukat. Érdemes jelentkezni – ajánlják az újdonságot azok a széchenyisek, akik már részt vettek valamelyik programon. 

2022. augusztus 28. 14:36

Alapítsd meg a cégedet akár otthonról

A cégek jogi ügyeit ma már online is intézhetjük, hiszen akár otthonról, akár az irodából lehetőségünk van megbízható jogi szolgáltatást igénybe venni a gyorsaság és rugalmasság érdekében, teljesen kötetlenül.

2022. március 22. 16:19

Minden újonnan nyíló ALDI parkolójában lesz e-töltő

Az ALDI és az E.ON Hungária Csoport 2018 óta működik együtt a magyarországi e-autózás infrastruktúrájának fejlesztésén, 2020 novemberében adták át a 100. telepített e-töltőt. Jelenleg összesen 89 áruház parkolójában 136 töltőponttal várják az e-autósokat országszerte. Az újonnan nyíló áruházaknál a megállapodás szerint – az igényektől függően – egy vagy két töltő telepítésére kerül sor, amelyek egy töltő esetében 2*22 kW-os, két töltő esetében pedig egyenként 2*11 kW-os névleges teljesítménnyel rendelkeznek. 

2022. február 22. 17:03

Az ipar átalakulásáról szól az új ABB-tanulmány

Az ABB közzétette a nemzetközi üzleti és technológiai vezetők körében, az ipari átalakulásról készített, a digitalizáció és a fenntarthatóság kapcsolódási pontjait vizsgáló új, globális tanulmány* eredményeit. 

2022. február 21. 11:19

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Jól szerepeltek a magyar diákok a juniorok informatikai diákolimpiáján

2022. szeptember 26. 18:20

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2022. szeptember 21. 13:46

Hatalmas siker a tudományos Európa Bajnokságon

2022. szeptember 19. 18:00

’Az Év Honlapja’ pályázat 21. alkalommal keresi a legjobb honlapokat, applikációkat és digitális megoldásokat

2022. szeptember 7. 11:38