Milliárdokat fektet az Antenna Hungáriába a Swisscom

Kovács Attila, 2005. október 25. 14:32
A mostantól Swisscom tulajdonú Antenna Hungária (AH) legfontosabb stratégiai fejlesztése a rádió- és tévéprogramok földi terjesztésének digitalizálása lesz – hangzott el az AH-Swisscom mai közös sajtótájékoztatóján, Budapesten. Jürg Rötheli, a Swisscom Related Business divízió igazgatója (mától az AH elnöke), a Swisscom vezető testületének a tagja szerint 2009 végéig minimálisan 12 milliárd forint beruházást valósít meg az AH-ban a Swisscom, amely ugyan a folyamatosságot választja az AH menedzsmentben, de abba rövidesen Bernből saját embereket is delegál. Hozzátette, a Swisscom az AH jelenlegi távközlési szolgáltatási területét opciónak tekinti, amiről konkrétan a László Géza vezette új igazgatóságnak kell majd döntenie.
Bejelentették továbbá a következőket. Miután a Swisscom és az ÁPV Rt. megszerezte a versenyhatóságok jóváhagyását, végrehajtották azt az ügyletet, amely során a Swisscom 75%-os (plusz egy részvény) érdekeltséget vásárolt az AH Rt.-ben. A részvénycsomag vételára 293 millió svájci frank (46,75 milliárd forint). A Swisscom 15 napon belül bejelenti a kisebbségi részvénytulajdonosok felé a kötelező vételi ajánlatot.

„Az akvizíció lehetővé tette számunkra, hogy megvessük a lábunkat a nemzetközi műsorszóró piacon és tovább fogunk kutatni újabb akvizíciós lehetőségek után Európában”, mondta Rötheli.

Az Antenna Hungária–csoport a maga kb. 910 alkalmazottjával és 160 millió svájci frankot kitevő éves árbevételével jelenleg kiváló pozíciót foglal el az analóg rádió- és televízió-műsorszórás területén, ennélfogva tehát jó helyzetben van ahhoz, hogy vezető szerepet játsszon a digitális műsorszórásra történő átállás folyamatában Magyarországon. A Swisscom a digitális műsorszórás területén meglévő széleskörű know-how-ját kínálja fel az Antenna Hungáriának, amelyben a Svájcon kívüli növekedési lehetőségek kihasználását látja.

A magyar tőkepiaci szabályok értelmében a Swisscomnak nyilvános ajánlatot kell tennie az Antenna Hungária kisebbségi részvénytulajdonosai részére legalább ugyanolyan részvényenkénti vételáron, mint amennyit a 75% plusz egy részvény tulajdonáért fizettek. Ez 5250 forintos részvényenkénti árnak felel meg. Ha ezen az áron az összes részvény felajánlásra kerül, akkor a Swisscomnak kb. további 100 millió svájci frankot kell majd kifizetnie. A Swisscom 100%-os részvénytulajdonra törekszik, ebben az esetben megfontolás tárgyát képezi az Antenna Hungária tőzsdei kivezetése is.

A sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva László Géza vezérigazgató elmondta a nemrég zárult EDR pályázattól saját hatáskörben hozott döntéssel azért lépett vissza az AH, mert a leendő beszállító (Nokia), illetve a szervizt nyújtó szerződésével nem volt megelégedve.

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

December 13-tól elérhető a Galaxy Fold a Telenornál

December 13-tól elérhető a Telenornál a Samsung új csúcskategóriás készüléke, a kétképernyős Galaxy Fold, amely egyedi technológiájával innovációt és újgenerációs felhasználói élményt hoz a mobilpiacra.

2019. december 12. 15:40

Mobilalkalmazással segíti az újságírókat a TASZ

Állandóan, azonnal elérhető jogi segítséget nyújt újságíróknak a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) új mobiltelefonos alkalmazása. A Sajtóapp olyan helyzetekre ad választ, amelyekkel rendszeresen szembesülnek az újságírók és a szerkesztőségek munkájuk során. Az alkalmazás a Holland Királyság magyarországi nagykövetségének támogatásával készült.

2019. december 12. 13:57

Mobilbank-projekt nyert a WirtschaftsWoche versenyén

A svájci Cler Banknál kialakított okostelefonbank-koncepció érdemelte ki a WirtschaftsWoche német gazdasági hetilap Best of Consulting díját „Stratégia” kategóriában. Ezzel a digitalizációs projekttel a Horváth & Partners - amely Magyarországon IFUA Horváth & Partners néven működik - immár kilencedik alkalommal került be a legjobb német tanácsadó cégek közé.

2019. december 10. 11:35

Új, kárrendezést egyszerűsítő digitális megoldásokat vezet be az Allianz

Az Allianz ConnX applikációján keresztül elérhető egy távoli videós kárfelvételi szolgáltatás így az ügyfelek mobiltelefonjukon vagy táblagépükön keresztül, néhány egyszerű lépésben, élő kapcsolat mellett oszthatják meg a káreseményről készült felvételeket lakás- és gépjármű kár esetén. Az új Allianz Online kárstátuszkövető alkalmazás pedig a bejelentett károk nyomon követését teszi még könnyebbé és átláthatóbbá.

2019. december 10. 09:07

Nagygombos okostelefon az idősebb korosztálynak

Új, az idősebb korosztálynak ajánlott telefont mutatott be az EVOLVEO. Az Easyphone AD könnyen kezelhető, nagygombos, érintőképernyős telefon, amely ötvözi a hagyományos és okostelefonok legjobb tulajdonságait.

2019. december 9. 11:20

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Elálltak a felek a T-Systems tranzakciótól

2019. december 11. 10:28

Kihirdették a 2019-es Az Év Honlapja pályázat díjazottait!

2019. december 3. 18:18

Megtartották Magyarország eddigi legnagyobb informatikai versenyét

2019. november 26. 11:05

Önvezető autós parkolás először Magyarországon!

2019. november 18. 14:23
online sportfogadás