Milliárdokat fektet az Antenna Hungáriába a Swisscom

Kovács Attila, 2005. október 25. 14:32
A mostantól Swisscom tulajdonú Antenna Hungária (AH) legfontosabb stratégiai fejlesztése a rádió- és tévéprogramok földi terjesztésének digitalizálása lesz – hangzott el az AH-Swisscom mai közös sajtótájékoztatóján, Budapesten. Jürg Rötheli, a Swisscom Related Business divízió igazgatója (mától az AH elnöke), a Swisscom vezető testületének a tagja szerint 2009 végéig minimálisan 12 milliárd forint beruházást valósít meg az AH-ban a Swisscom, amely ugyan a folyamatosságot választja az AH menedzsmentben, de abba rövidesen Bernből saját embereket is delegál. Hozzátette, a Swisscom az AH jelenlegi távközlési szolgáltatási területét opciónak tekinti, amiről konkrétan a László Géza vezette új igazgatóságnak kell majd döntenie.
Bejelentették továbbá a következőket. Miután a Swisscom és az ÁPV Rt. megszerezte a versenyhatóságok jóváhagyását, végrehajtották azt az ügyletet, amely során a Swisscom 75%-os (plusz egy részvény) érdekeltséget vásárolt az AH Rt.-ben. A részvénycsomag vételára 293 millió svájci frank (46,75 milliárd forint). A Swisscom 15 napon belül bejelenti a kisebbségi részvénytulajdonosok felé a kötelező vételi ajánlatot.

„Az akvizíció lehetővé tette számunkra, hogy megvessük a lábunkat a nemzetközi műsorszóró piacon és tovább fogunk kutatni újabb akvizíciós lehetőségek után Európában”, mondta Rötheli.

Az Antenna Hungária–csoport a maga kb. 910 alkalmazottjával és 160 millió svájci frankot kitevő éves árbevételével jelenleg kiváló pozíciót foglal el az analóg rádió- és televízió-műsorszórás területén, ennélfogva tehát jó helyzetben van ahhoz, hogy vezető szerepet játsszon a digitális műsorszórásra történő átállás folyamatában Magyarországon. A Swisscom a digitális műsorszórás területén meglévő széleskörű know-how-ját kínálja fel az Antenna Hungáriának, amelyben a Svájcon kívüli növekedési lehetőségek kihasználását látja.

A magyar tőkepiaci szabályok értelmében a Swisscomnak nyilvános ajánlatot kell tennie az Antenna Hungária kisebbségi részvénytulajdonosai részére legalább ugyanolyan részvényenkénti vételáron, mint amennyit a 75% plusz egy részvény tulajdonáért fizettek. Ez 5250 forintos részvényenkénti árnak felel meg. Ha ezen az áron az összes részvény felajánlásra kerül, akkor a Swisscomnak kb. további 100 millió svájci frankot kell majd kifizetnie. A Swisscom 100%-os részvénytulajdonra törekszik, ebben az esetben megfontolás tárgyát képezi az Antenna Hungária tőzsdei kivezetése is.

A sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva László Géza vezérigazgató elmondta a nemrég zárult EDR pályázattól saját hatáskörben hozott döntéssel azért lépett vissza az AH, mert a leendő beszállító (Nokia), illetve a szervizt nyújtó szerződésével nem volt megelégedve.

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Leáldozott az emeltdíjas hívásokkal való visszaéléseknek?

Se szeri se száma azoknak az eseteknek, amikor valaki furcsa számokról hívást kap, és ezeket felvéve a telefonszámlája az egekbe szökik. Az alapvető óvatosság mellett, – hogy ne fogadjunk olyan hívásokat, amik egzotikus országhívószámokról érkeznek – mostantól a törvény is véd bennünket. Az ilyen csaló hívások számlái ugyanis a jövőben a szolgáltatót terhelik – hívja fel a figyelmet a téma két szakértője, a KPMG Legal Tóásó Ügyvédi Iroda és dr. Bocsák Attila ügyvéd. 

2020. július 12. 15:10

Új területeken hódít a DIGIMobil

Újabb 32 településen tette elérhetővé mobil telekommunikációs szolgáltatásait a DIGI, így összesen már 579 városban és községben tesztelhetik a DIGIMobil szolgáltatást a cég ügyfelei.

2020. július 12. 12:07

Mostantól háromszor annyi adat jár az autók okosórájához

Februárban vezette be a Telenor az autósoknak szóló Drivey szolgáltatást, amely segítségével a „felokosított” autókban könnyen követhetővé válik számos, a jármű helyzetével, mozgásával és műszaki állapotával kapcsolatos információ, megismerhetőek a sofőr autóhasználati szokásai, a megtett útvonalak és akár wifi hotspotként is használható autóban. Újdonság, hogy a gondtalan autós wifizés érdekében a Telenor a Drivey 4 tarifacsomagba foglalt 5 GB-os adatkeretet július 2-ától háromszorosára, 15 GB-ra emeli minden új és meglévő ügyfelének egyaránt.

2020. július 9. 11:59

5 fejlesztés a Vibertől, ami megkönnyíti az életed

A nagy melegben jólesik ellazulni, teendőinket igyekszünk a legegyszerűbben megoldani az irodából, otthonról vagy akár a medence széléről. A Rakuten Viber, a világ egyik vezető, egyszerű kommunikációt biztosító üzenetküldő alkalmazása ezért összegyűjtötte felhasználói számára legújabb fejlesztéseit és funkcióit, hogy megkönnyítse a mindennapokat.   

2020. július 7. 16:12

Jól vizsgázott az okosparkolás az ingyenes parkolás időszakában Budapesten

Bár a korlátozások alatt jelentősen csökkent az autós forgalom, a díjmentes parkolás bevezetésével a parkolóhelyek kihasználtsága változatlanul magas maradt. Utóbbi sok belvárosi lakos és ott dolgozó életét nehezítette meg. Erre a helyzetre jelentett megoldást a Vodafone és a Smart Lynx rendszere, melyeknek köszönhetően az ingyenesen letölthető Parker mobilalkalmazásban 2500 közterületi parkolóhely valós idejű foglaltsági adatai váltak elérhetővé. Az autósok így anélkül is tudják, hol van épp szabad parkolóhely, hogy felesleges köröket megtéve autóznának a környéken. Az okosparkolási rendszer természetesen a díjmentes parkolást követően is segíteni fogja az autósok életét Budapest belvárosában.

2020. július 7. 13:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Újdonságok a szegedi informatikatörténeti kiállításon

2020. július 3. 18:53

Új funkcióval bővült a WIWE

2020. június 15. 16:23

Fél évig ingyenes az Adverticum „DataMe DMP adatok" szolgáltatása

2020. április 30. 09:47

Az LG történetének legjobb üzemi eredményét érte el 2020. első negyedében

2020. április 29. 17:15
online sportfogadás