Nyomkövetésre is alkalmas chipet építenek az amerikai útlevelekbe

Kiss Ádám Zoltán, 2005. október 26. 21:36
A Bush-kormányzat bejelentette, hogy 2006 októberétől nyomkövetésre is alkalmas miniatűr RFID chipeket építenek be az amerikai útlevelekbe, a lépés mind biztonságtechnikailag, mind a személyiségi jogokat tekintve ellenzőkre talált.
A rádiófrekvenciás azonosító (RFID) chipek személyes adatokat sugározhatnak, mint például az útlevél tulajdonosának neve, születési helye, neme, születési ideje, sőt akár az útlevélen található fotó digitális változatát. Kormányzati források szerint ez nem feltétlenül a végső lépés, a hivatalos szervek egyéb azonosítók beépítését fontolgatják, mint az ujjlenyomat vagy az írisz lenyomata. Az RFID chipekkel kapcsolatban létrehoztak egy weboldalt, melyen a kormányzat felé jelezhetik észrevételeiket az amerikai állampolgárok. Összesen 2335 személynek volt hozzáfűznivalója az új technológia bevezetéséhez, a hozzászólások 98,5 százaléka ellenezte a tervet, leginkább biztonsági és magánéletet érintő kérdések miatt.

A Bush-kormányzat ettől függetlenül a jelek szerint megvalósítja a 64KB-os chipek beépítését, kijelentve, hogy sikerült megoldani a személyes adatok ellopásából adódó esetleges veszélyeket. A probléma megoldása abból áll, hogy az útlevél külső fedőlapja olyan árnyékoló réteget tartalmaz, mely "csillapítja" a lehallgathatóságot. Az nem világos azonban, hogy mennyiben nyújt védelmet ez a megoldás az olyan gyakorlatban bemutatott nagy hatótávolságú RFID olvasók ellen, melyek akár 500 méterről képesek olvasni a jeleket. A nyomkövetéshez pedig feltehetően a nem olvasható, de érzékelhető erősségű jelek is elegendők lehetnek. Az útlevél védelme természetesen csak addig tart, amíg zárva van, így ha egy táskában hordva véletlenül kinyílik, máris megszűnik a csillapítás. Mindeközben a kaliforniai egyetem két kutatója a jelek titkosítási módszerével elégedetlen. Egyes civilszervezetek szerint az RFID chipek bevezetése jogilag megkérdőjelezhető, hiszen olyan mértékben különböznek a ma használatos változatoktól, hogy kongresszusi felhatalmazást igényelnek - írja a Zdnet.
Kulcsszavak: személyazonosítás

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Így óvja a szemét, ha sokat ül kijelző előtt

Tudta, hogy a nyugati emberek naponta átlagosan 6 órát töltenek különböző képernyők előtt? Ha belegondol, egy kicsit furcsa is, hogy a telefonunk kijelzőjére védőfóliát teszünk, a laptop kijelzőjét folyamatosan törölgetjük, portalanítjuk, szóval óvjuk az eszközeinket, miközben a szemünk védelmére nem is gondolunk. Íme pár tipp, ami segíthet megtartani a szeme egészségét, ha sok időt tölt kijelző előtt.

2022. június 13. 17:17

Esztétikus magas teljesítményű asztali számítógép - igenis létezik!

Ebben a cikkben azt szeretnénk hangsúlyozni, hogy igenis reális elképzelésnek számíthat egy olyan asztali számítógép beszerzése, amelyik nemcsak teljesítményben, hanem az esztétikumot tekintve is elsőrendű vételnek számít. Következzenek tehát a részletek!

2022. február 15. 18:06

Hogyan ne válj a hackerek áldozatává másodpercek alatt?

Elképzelhetetlen ma már az élet internet nélkül. Munkához, tanuláshoz, de sokan még a heti bevásárlást is a világhálóra fellépve oldják meg.

2022. január 31. 09:19

Mit kell tudni az okosotthonokban megtalálható szenzorokról és érzékelőkről?

Amikor egy okosotthon kialakítása mellett döntünk, érdemes végiggondolni annak koncepcióját. Mindezt annak érdekében, hogy élhessünk az okosotthon egyik legnagyobb előnyével, a bővíthetőséggel.

2022. január 25. 09:45

6 tipp, hogy ne kelljen idő előtt cserélni a mobiltelefon akkumulátorát

A mobiltelefon akkumulátora egy olyan alkatrész, amin a legtöbbet tudnak aggódni az emberek. Amint kézbe veszik az újonnan vásárolt készüléküket, sokan máris azon kezdenek el agyalni, hogy vajon meddig bírja majd az akksija? 

2021. december 17. 11:12

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Új vezető a Microsoft Magyarország élén

2022. július 1. 11:16

A hatás mechanizmusát keresik az IVSZ MENTA 2022 előadói

2022. június 30. 12:40

Az ESET új, hálózati szintű megoldást kínál a távközlési és internetszolgáltatók számára

2022. június 23. 11:24

A raktár nélküli webshopoké a jövő

2022. június 19. 13:24