A Microsoft beszáll az elektronikus könyvekben is futó keresők piacára

Kiss Ádám Zoltán, 2005. október 27. 08:22
A Google hasonló vállalkozásának első eredményei után a Microsoft is bejelentette, hogy a Yahooval együtt digitalizálni szeretné a világ irodalmi termését, ezáltal a művek rákereshetők lennének, illetve könnyen elérhetővé válnának bárki számára online.
Egyelőre nem világos, hogy vajon milyen változásokat indít majd meg a ma még leginkább a papír alapú Gutenberg galaxis határain belül mozgó könyvkiadói világba az új vállalkozás. A szerzői jogok kérdése egyelőre nem tisztázott, a Google éppen ebbe botlott bele hasonló elképzelésének megvalósítása során, így a Microsoft a nem védett tartalmakkal foglalkozó Open Content Alliance (OCA) szövetséggel vette fel a kapcsolatot, az ő gyűjteményükből szeretnének első lépésben megjelentetni 150 ezer kiadványt az interneten. A vállalat úgy tűni, inkább megvárja, mire jut a Google a jogvédelmi kérdésekkel, így a közeljövőben is csak szabad felhasználású anyagokkal kíván foglalkozni. Ez egyrészt segítheti a rendszer fejlődését, másrészt azonban természetesen rengeteg igen fontos könyvtől foszthatja meg az online olvasókat. Bár további részletek egyelőre nem ismertek ,úgy tűnik, hogy teljesen új erőre kapott az online megjelentetés, "a Google lendülete a többi piaci szereplőt is felvillanyozta", ahogy Brewster Kahle, az OCA-val együttműködő Internet Archive egyik alapítója megfogalmazta.
Kulcsszavak: Microsoft könyv

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Digitalizáció a KKV-knál - ahogy a mesterséges intelligencia látja

Manapság mindenki mindenről a ChatGPT-t kérdezi meg, úgyhogy - gondoltam - mi is kipróbáljuk, megnéztük, hogy milyen hírt írna a mesterséges intelligencia arról, hogy hol tart a digitalizáció Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknál. Íme:

2023. február 4. 21:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Negyvenéves magyar mikroszámítógépre fejlesztenek új játékokat

2023. szeptember 29. 18:51

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38