Üzleti intelligencia az Office rendszerben

forrás Prim Online, 2005. november 10. 13:02
A Microsoft az SQL Server meglévő üzleti intelligencia (Business Intelligence - BI) jellegű platformszolgáltatásaira építve jelentős mértékben növeli és kiterjeszti a BI terén végzett fejlesztéseit, és ebben központi szerepet kapnak a Microsoft Office termékek. A Microsoft bejelentette továbbá, hogy novembertől elérhetővé válik egy új, stratégiai teljesítményértékelő kiszolgálóalkalmazás, a Microsoft Office Business Scorecard Manager 2005. Emellett ismertette a Microsoft Office "12" kódnevű, következő Office verzióban szerepelő új technológiákat, amelyek célja, hogy az infómunkások könnyebben megtalálhassák, elemezhessék, illetve biztonságosabban megoszthassák a Microsoft Office Rendszerben az üzleti információkat.
"A szervezeten belül a munka hatékonyságnövelésének egyik kulcsa, ha szabadabb hozzáférést biztosítunk a szükséges információkhoz" - mondta Jeff Raikes, a Microsoft üzleti divíziójának elnöke. "Mind ez idáig az üzleti intelligencia-szoftverek túl bonyolultak és költségesek voltak, ráadásul nem álltak kapcsolatban a napi feladatok elvégzésénél használt szoftvereszközökkel. A Microsoft Office beruházásaival, a meglévő termékek - például az Office Excel és a SharePoint - jelentős továbbfejlesztésével, illetve az olyan új kiszolgálói fejlesztésekkel, mint az Office Business Scorecard Manager, az üzleti intelligencia szolgáltatások alkalmazása, és az általuk megvalósítható üzleti átláthatóság még általánosabbá válik. Ezáltal a szervezet minden egyes tagja eredményesebbé válhat, és nagyobb sikereket érhet el a vállalat."

A Microsoft Office Business Scorecard Manager 2005 megjelenése


A Microsoft Office Business Scorecard Manager 2005 egy új, kiszolgáló alapú stratégiai mutatószám-alkalmazás, mely a Microsoft Office Rendszer és az SQL Server platform révén segíti elő a szervezetek számára a személyre szabott mutatószám-adatlapok széles körű használatát. Ezzel, az együttműködést ösztönző környezetben a fő teljesítménymutatók (KPI - key performance indicator) egyszerűen összevethetők a célokkal. A Business Scorecard Manager 2005 alkalmazás segít abban, hogy a vállalkozások a stratégiával párhuzamba állítsák munkatársaik tevékenységét, lehetővé teszi a teljesítményértékelés során a strukturált és strukturálatlan információk elérését, valamint a megoldások közös kialakítását és megvalósítását.

A Business Scorecard Manager 2005 termék angol nyelven november 1-jétől elérhető el. A Business Scorecard Manager 2005 szoftver beszerzésével kapcsolatban további információk a következő webhelyen találhatók:
http://office.microsoft.com/en-us/FX012225041033.aspx.

Az üzleti intelligencia a befektetések egyik kulcsterülete


A Microsoft bemutatta az Office "12" Excel alkalmazásában, illetve az Office "12" SharePoint termékekben és technológiákban megjelenő üzleti intelligencia jellegű funkciókat: (mindkét termék integrálható az SQL Server 2005 platformmal)

  • Microsoft Office "12" Excel. Az adatok elemzésére használható eszközök között régóta népszerű Excel programnak az Office "12"-ben megjelenő új változata sokféle szolgáltatással ellátott üzleti intelligencia eszközzé válik, amellyel adattárházak és vállalati alkalmazások adatai érhetők el, elemezhetők és oszthatók meg. Az Office "12" Excel lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy egyszerűen kapcsolódjanak a vállalati adatokhoz, és folyamatos kapcsolatot tartsanak fent az általuk létrehozott Excel-dokumentum és az adatforrás között. Új funkciók ezen kívül: az SQL Server 2005 elemzési szolgáltatásainak teljes körű támogatása, jelentősen kibővített táblázatkezelő képességek, továbbfejlesztett rendezési és szűrési szolgáltatások, az adatok látványos megjelenítését lehetővé tevő sémák, valamint továbbfejlesztett kimutatások és kimutatásdiagramok.
  • A Microsoft Office "12" verziójához kapcsolódó SharePoint termékek és technológiák. Az Office "12" verziójában a SharePoint termékek és technológiák minden üzleti intelligencia jellegű tartalom, illetve az SQL Server jelentéskészítő szolgáltatásai és a Microsoft Office "12" végfelhasználói funkcióinak átfogó portáljává válnak, és egyetlen helyen biztosítják az üzleti információk biztonságos elérhetőségét. Az Excel új, kiszolgálóoldali funkcióival - melyek neve Excel Services (Excel szolgáltatások) lesz - a felhasználók a kiszolgálón hatékonyabban láthatják el védelemmel, oszthatják meg és kezelhetik táblázataikat, és lehetővé tehetik azok webböngészővel történő megjelenítését, illetve az asztalra történő letöltését. A SharePoint termékek és technológiák következő generációjával olyan személyes irányítópultok készíthetők (programozás nélkül), amelyek több forrásból származó adatokat és grafikonokat egyesítenek, és amelyekben továbbfejlesztett keresési képességek használatával találhatják meg a fontos beszámolókat, fő teljesítménymutatókat és táblázatokat.

Az Office új fejlesztései változást jelentenek az üzleti intelligenciamegoldások elérhetőségében és alkalmazásában. Az üzleti intelligencia használata korábban egyéni tevékenység volt, mostantól azonban az Office alkalmazásai révén új együttműködési helyzetek válnak lehetségessé. Míg korábban az üzleti intelligencia az üzleti folyamatokon kívül szerepelt, most az Office programrendszerben megjelenő összes (strukturált és nem strukturált) folyamat része lehet.

Ezek az új Office-technológiák a Microsoft SQL Server platform üzleti intelligenciával kapcsolatos szolgáltatásaira épülnek. A Microsoft az SQL Server adatbázist, az SQL Server 2005 új verzióját (a Visual Studio 2005 és a BizTalk Server 2006 termékekkel együtt) 2005. november 7-én, San Franciscóban mutatta be. Ezek a termékek fejlett adatintegrációs, adattárház-, adatelemzési és vállalati jelentéskészítési szolgáltatásaikkal együttesen alapozzák meg a Microsoft üzleti intelligenciával kapcsolatos platformját.

A Microsoft jelentős mértékű ráfordításokkal kibővítette a kész vállalati alkalmazásokkal adatkapcsolatot kialakító illesztőfelületeket, így a heterogén környezetekben is biztosítható az együttműködési képesség, és gyorsabban be lehet vezetni az üzleti intelligenciához kapcsolódó rendszereket. A Microsoft Office Business Applications csoport továbbra is dolgozik az üzleti intelligenciával kapcsolatos alkalmazások portfoliójának kialakításán.
Kulcsszavak: Office 12 Office Microsoft

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05