Az új SGI Prism munkaállomás grafikus képességeinek az emberi érzékelés a korlátja

Széll Zoltán, 2005. november 13. 19:25
Az SGI bejelentette, hogy megkezdte egy új Intel Itanium alapú Linux munkaállomás szállítását, amely a vállalat szerint a legnagyobb teljesítményű ilyen rendszer a világon.
„Az új SGI Prism szállítása már megkezdődött” – mondta Shawn Underwood az SGI kereskedelmi igazgatója. Underwood még elmondta, hogy a 30000 dolláros induló áron kapható számítógép-rendszer páratlan teljesítménnyel és grafikus képességekkel rendelkezik. Az SGI Prism teljes- és fél-rack konfigurációban kapható. Jelenleg maximum tizenhat 1,6GHz-es Itanium processzort és négy ATI Technologies FireGL grafikus kártyát támogat, de a Prism architektúra maximum 512 Itanium 2 processzort és 16 grafikus kártyát kezel. Valamennyi grafikus kártya maximum 3820 x 2480 pixel felbontást biztosít. Underwood szerint a Prism grafikus képességeit csak az emberi szem korlátozza. Ennél sokkal nagyobb felbontást használni nem érdemes, mert a szem már nem érzékeli ezt a különbséget.

Underwood még elmondta, hogy a vállalat minden korábbi grafikus és vizualizációs ismereteit felhasználták a normál ATI grafikus meghajtók módosításához. Az operációs rendszert a gyors számításokhoz és vizualizációhoz optimalizálták. Prism a különlegesen rugalmas NUMAflex architektúrán alapul. A szabványos elemekre – Intel Itanium processzorok, Linux operációs rendszer, ATI grafikus processzorok – épülő Prism ára összehasonlítható a legnagyobb teljesítményű Xeon munkaállomásokéval. A Prism teljesítménye – valós alkalmazások esetén - azonban jelentős mértékben felülmúlja az utóbbiakét.

Az SGI az új Prism munkaállomást gyógyászati kutatásokhoz, valamint a tudományos és műszaki piacnak kínálja elsősorban.
Kulcsszavak: munkaállomás SGI

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05