A Nemzeti Kottatárat digitalizálja az IBM Magyarország

forrás Prim Online, 2005. november 14. 14:51
Hároméves, negyvenmillió forint értékű adományprogram keretében az IBM Magyarország megoldja a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, Énekkar és Kottatár digitalizált zenei dokumentum-kezelését.
A Nemzeti Filharmonikus Zenekar, Énekkar, és Kottatár Kht. (NFZ) keretei között működő Nemzeti Kottatár 1923-ban alakult a Székesfővárosi Zenekar kottatáraként, s 1952 óta országos ellátási kötelezettséggel szolgáltató közintézmény: zenekaroknak, zeneiskoláknak, énekkaroknak, szólistáknak az ország egész területén biztosítja zenekari anyagok, partitúrák és zongorakivonatok kölcsönzését. Állományában mintegy százezer önállóan kölcsönözhető kotta található. Sokféle kotta létezik: ugyanarról a zeneműről a különböző felhasználási célok érdekében több, különböző kottát is készíthetnek. A legbonyolultabb változat a nagyzenekari előadásnál használt, az összes hangszer szólamát teljes részletességgel megjelenítő professzionális partitúra.

A kották a könyvtári könyvekhez hasonlóan névleges díjért kölcsönözhetők. A kölcsönzés, a mindennapos használat, a kották el- és visszaküldése erősen igénybe veszi, sokszor tönkreteszi az eredeti példányokat, melyek között régi, XX. század eleji, forrásértékű dokumentumok, első kiadású partitúrák is találhatók. A kották digitalizálása nemcsak a kottatár állományát óvja meg, de arra is lehetőséget teremt, hogy a partitúrák egyszerűen és gyorsan, helytől és időtől függetlenül elérhetők legyenek. A távlati tervekben egyes, szerzői jogvédelem alá már nem eső, illetve az egyetemes, klasszikus kultúra részét képező kották internetes elérésének megvalósítása is szerepel. A már jelenleg is számítógépes feldolgozású katalógust az érintettek részére az interneten is közzé fogják tenni. Az NFZ-nek már jelenleg is működik átfogó, ismeretterjesztő és jegyrendelésre is alkalmas honlapja a www.filharmonikusok.hu webcímen.

A digitális Nemzeti Kottatár létrehozásához szükséges elektronikus dokumentum-menedzsment szoftvereket, a digitalizált kottákat tároló hardvereket és a projekt levezényléséhez szükséges tanácsadói és oktatási szolgáltatásokat az IBM Magyarország biztosítja, szoros együttműködésben az NFZ szakembereivel. A projekt tervezett időtartama 3 év, piaci értéke mintegy negyvenmillió forint, amelyet az IBM adományként biztosít.

Paál Péter, az IBM Magyarország vezérigazgatója elmondta, hogy a világ számos országában folytat programot a cég a kultúra megőrzéséért, s ez alól hazánk sem kivétel. Oroszországban az Ermitázs (www.hermitagemuseum.org), Egyiptomban a kairói Egyiptomi Múzeum gyűjteményét (www.eternalegypt.org) tették megtekinthetővé az interneten keresztül.
Paál hangsúlyozta, hogy a Nemzeti Kottatár dokumentumainak digitalizálása és a szolgáltatások számítógépes alapokra helyezése kiemelkedő jelentőségű a nemzeti kulturális örökség védelme szempontjából.

Szekrényi Ágnes, a Nemzeti Kottatár vezetője szerint „a számítógépes működésre való áttérés szervezettebb, nyomon követhető és nagyobb terhelhetőségű kottaszolgáltatást tesz lehetővé”.

Kovács Géza, az NFZ igazgatója új korszak nyitányának ítéli magát a tényt, hogy az IBM-mel jelentős, középtávú együttműködési megállapodást kötöttek, mert a Nemzeti Filharmonikusok a korábban rájuk vonatkozó állami szabályozás alapján több évig nem fogadhattak el piaci szereplőktől támogatást.

A feladat megoldásához az NFZ vezetése első lépésben kettő, egyenként két-két darab, 3,4 GHz-es Intel Xeon processzoros IBM xSeries 346 kiszolgálógépeket választott, 2-2 gigabájt memóriával, egy, a redundáns táplálást, és szükségáramforrást biztosító rackszekrényben. Szerverenként 73 GB rendszerdiszk, ezenkívül 1,2 TB külső storage kapacitás áll rendelkezésre Az adatbiztonság maximalizálása érdekében dupla biztosítást alkalmaznak: a teljes állományt egy IBM Ultrium szalagos mentőeszközre is archiválják. A mentést az IBM Tivoli szoftvere segítségével oldják meg.

A rendszer Microsoft Windows Server 2003 operációs környezetben fog futni, a dokumentumkezelést az IBM DB2 adatbázis-technológiáján alapuló Content Manager Express megoldás valósítja meg, húsz belső és ötezer külső, internetes felhasználós kiépítésben. Az internetes tevékenységeket az IBM WebSphere Portal Service segítségével fogják megvalósítani.

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Digitalizáció a KKV-knál - ahogy a mesterséges intelligencia látja

Manapság mindenki mindenről a ChatGPT-t kérdezi meg, úgyhogy - gondoltam - mi is kipróbáljuk, megnéztük, hogy milyen hírt írna a mesterséges intelligencia arról, hogy hol tart a digitalizáció Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknál. Íme:

2023. február 4. 21:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05