Megalakult a DAFKE, a Digitális Adathordozók Felhasználóinak Közhasznú Egyesülete

OTS - Cégvonal, 2005. november 15. 09:31
Hazánkban a felhasználók tízezrei tárolják személyes adataikat, számítógépes állományaikat a legnépszerűbb és legmodernebb digitális adathordozó eszközökön. A magyar felhasználóknak jóval magasabb szerzői jogdíjat kell kifizetniük egy-egy üres adathordozó árában, mint a környező országok lakosainak.
Az üres adathordozók árába foglalt, irreálisan magas szerzői jogdíj nemcsak a becsületes, hivatalos forrásból vásárló felhasználókat sújtja, hanem óriási csapást mér a legális forgalmazókra is. A feketekereskedelem uralja a digitális adathordozó termékek piacát, a hivatalos forgalmazók és importőrök a magas jogdíj miatt eladhatatlanná vált termékeikkel nem tudnak versenyezni a nyitott határokon át betóduló, nagyságrenddel olcsóbb termékkel szemben.

A DAFKE, Digitális Adathordozók Felhasználóinak Közhasznú Egyesülete a magyarországi felhasználók, és forgalmazók érdekeit kívánja képviselni, és elsődleges feladatának tekinti, hogy a szakmai megfontolás hiányában felelőtlenül megállapított szerződi jogdíjakat olyan elfogadható szintre csökkentesse, hogy a legális magyar piacnak esélye legyen a környező országokból csempészett adathordozók feketepiacával szemben.

Meggyőződésünk, hogy a jogdíjak jelentős mérséklése a hivatalos forgalmazás olyan mértékű fellendülését hozza magával, amely végeredményben több bevételt hozna az alkotói és szerzői érdekek közös jogkezelő szervezetének számára, ugyanakkor a hivatalosan forgalmazott lemezek forgalmi adója jelentő többletbevételt jelentene az állam részére is. Ezért első lépésben egy olyan tervezettel keressük meg az illetékes minisztériumokat és a közös jogkezelést végző szervezetet, amely a szerzői jogdíjak mértékét egy lépésben a mostani összeg töredékére csökkentené.

A DAFKE alapító tagjai a digitális adathordozó eszközöket forgalmazó legnagyobb magyarországi cégek, akik piaci versenyszellemüket hátrébb szorítva most egyedülálló módon, együttesen szállnak síkra azért, hogy Magyarországon a környező államokhoz hasonlóan hivatalosan és olcsón is tudjanak a felhasználók ilyen termékeket beszerezni, hogy kihasználhassák a legális forrásból származó árucikkek minden előnyét.
Kulcsszavak: DAFKE szerzői jog

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09