A pénzintézetek az adatminőséget a kockázatkezelés kulcskérdésének tekintik

forrás Prim Online, 2005. november 16. 17:11
Az AIM Software, a bécsi Közgazdaságtudományi Egyetem és a Reuters (LSE:RTR) közzétette a második globális referenciaadat-kezelési és kockázatkezelési felmérés eredményeit, melynek alapjául az 1070 európai, amerikai, ázsiai és közel-keleti pénzintézettel folytatott telefonos interjú szolgált. Az idei felmérés arra mutatott rá, hogy az adatminőség javítása kulcsfontosságú kérdésnek számít a kockázatkezelés szempontjából, továbbá hogy az olyan szabályozórendeletek, mint a Bázeli Tőkeegyezmény (Bázel II), a Markets in Financial Instruments Directive (MiFID) és Sarbanes-Oxley törvény jelentős információtechnológiai befektetéseket segítenek elő.
“Az eredmények azt mutatják, hogy a cégek szoros összefüggést látnak a referenciaadat-kezelés és a hatékony kockázatkezelés között,” mondta Martin Buchberger, az AIM Software marketing-igazgatója. Az a tény, hogy a cégek aránya, melyek fejlesztéseket terveznek az automatizálás területén, a 2004-es 64%-ról 2005-ben 72%-ra nőtt, megerősíti ezt az eredményt.

A bankok tevékenysége e téren elsősorban a hivatkozási adatok és az üzleti élet eseményeire vonatkozó információk automatizált feldolgozására irányul, ugyanis ezek a területek eredményezik a legnagyobb költségeket. Az 1070 válaszadó 45%-a tervezi a vállalati műveletek automatizálási szintjének növelését. “A cégek ráébrednek, hogy ezen a területen komoly működési kockázattal és óriási potenciális veszteségekkel kell szembenézniük. A vállalati műveletek a legkevésbé automatizáltak, és ennélfogva a legnagyobb munkaigényű, hibára és kockázatra hajlamos területek,” állapította meg Angela Wilbraham az A-Team Csoport ügyvezető igazgatója.

“A tavalyi felméréssel összehasonlítva, idén több figyelem fordul a Basel II és a kockázatkezelés kihívásaira,” állítja Buchberger. A pénzügyi szervezetek igyekeznek precízebben kezelni fedezeti tőkéjük elosztását, és összehangolni ezt a kockázati tényezőkkel. Ez az erőfeszítés a kockázatkezelés megértésének fejlesztésére irányul, és ezáltal jobb belső szabványok és optimálisabb tőkekezelés létrehozására.

„A felmérés lehetőve teszi a vállalatok számára, hogy az iparágukban elfoglalt helyzetükről átfogó képet nyerjenek. A Bankokkikövetkeztethetik, hogy regionális teljesítményértékelésük szerint mely területeken kell behozniuk lemaradásukat, és hogy az olyan tendenciák, mint az STP (straight through processing/automatikus tranzakciófeldolgozás, miként alakulnak," állapította meg Kevin Bradshaw, ügyvezető igazgató, Enterprise Information, Reuters Group plc.

A felmérés teljes körű eredményei a következő internetcímen állnak rendelkezésre: http://www.dmstudy.info/2005.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Díjmentes roadshow-konferencia az Közép-Dunántúl Régió kkv-döntéshozóinak

A PP Konferenciaközpont a székesfehérvári Pénz, de honnan? roadshow-konferenciáján most is, mint 22 év óta minden évben összegyűjti a hazai kkv-k számára rendelkezésre álló kedvezményes, támogatott pénzforrásokat és a hatékonyságot növelő új módszereket.

2023. október 1. 14:58

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Negyvenéves magyar mikroszámítógépre fejlesztenek új játékokat

2023. szeptember 29. 18:51

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38