Cisco a közintézményi hatékonyságnövelésről

Kovács Attila, 2005. november 23. 18:15
Az idei, immár nyolcadik budapesti Cisco Expo alkalmából november 23-án tartott sajtótájékoztatón a Cisco "Net Impact: Public Sector" nevű tanulmányát, illetve annak magyarországi vonatkozásait ismertette Budafoki Róbert, a Cisco Magyarország ügyvezető igazgatója. A tájékoztatón Paul Mountford, a Cisco Systems alelnöke is megjelent, aki átfogóan értékelte cégének 11 európai országban (köztük Magyarországon) a közszférával kapcsolatban elvégzett internet- és hálózatalkalmazási kutatását, illetve válaszolt a feltett kérdésekre.
A tanulmány főbb következtetései: a magyarországi közszférában működő szervezetek internetes ellátottsága, hálózati és technológiai felkészültsége magas színvonalú. Sávszélesség tekintetében a hazai közintézmények megfelelő alapokkal rendelkeznek hatékonyságuk további javításához. Viszont csak akkor tudják teljes mértékben kihasználni a hatékonyságnövelési lehetőségeket, ha sikerül megfelelően átszervezni folyamataikat, megkönnyíteni a lakosságnak nyújtott szolgáltatások elérését, illetve megvalósítani az új technológiákkal támogatott szolgáltatásokhoz nélkülözhetetlen szemléletváltást.

A tanulmány néhány összehasonlító adata: hatékonyságnövekedés: EU-átlag 81%, Magyarország 12%; általános hatékonyságnövelés : EU 35%, Mo. 12%; nálunk a közszférahálózatokat inkább a belső információcserére használja a kormányzat; az e-szolgáltatások terén országunk konvergál az EU-s átlaghoz, azaz amíg az EU-ban a szervezetek 57%-a , addig nálunk 46%-a terjeszti ki (vagy tervezi kiterjeszteni) azokat az állampolgárokra; a közszférában használt alkalmazások elégedettségi mutatói: EU 44%, Mo. 36%; a hazai államigazgatási szervezetek 31%-a nem vizsgálja az IT alkalmazásának hatásait, az EU-ban ez az arány mindössze 10%; Magyarországon a közintézmények 55%-ától várja el fenntartójuk, hogy hálózati alkalmazások bevezetésével csökkentsék üzemeltetési költségeiket, az EU-ban a megkérdezettek átlag 71%-a mondta, hogy a költségcsökkentés a bevezetéseknek a fő oka.
Kulcsszavak: közigazgatás Cisco

E-közig ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Gyerekszobától a tanteremig – Két nap a digitális tudatosságért

Mit jelent a digitális szülőség a XXI. században? Hogyan tudjuk online is biztonságban gyerekeinket? Milyen eszközkészlettel tudjuk elősegíteni, hogy élmény legyen a tanulás? Többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ az a kétnapos esemény-sorozat, melyet a digitális tudatosság jegyében szerveznek a Magyar Telekom székházban.

2022. október 13. 12:55

Érik a forradalom az alkalmazásfejlesztésben

Az IT-szektorban tomboló munkaerőhiány nem új keletű probléma: miközben jelenleg az USA-ban közel 1 millió betöltetlen pozíció van a területen, a hazai GDP csaknem 20%-át adó digitális gazdaság a kivándorlással, a kisadózó vállalkozásokat érintő szigorításokkal és az alapfokú oktatás kapcsolódó hiányosságaival küzd. Mindezt tetézi a járvány alatt pánikszerűen felpörgő digitalizációs igény, hiszen nagyságrendileg ötször több megrendelés érkezik manapság a fejlesztő cégekhez. 

2022. október 4. 17:08

Félárú utazási kedvezmény a HVG Állásbörzére érkezőknek

A MÁV-Volán-csoport saját standdal és online is várja az érdeklődőket a HVG Állásbörzén, amit 2022. október 5-én és 6-án rendeznek a Papp László Budapest Sportarénában. Az eseményre utazóknak a MÁV-START és a GYSEV 50 százalékos alkalmi menettérti kedvezményt biztosít bármely belföldi állomásról Budapestre, a Keleti, a Nyugati és a Déli pályaudvarra, továbbá Kelenföld, Kőbánya-Kispest, Kőbánya alsó, Kőbánya-felső és Zugló állomásra. 

2022. október 4. 15:33

Véget ért a XII. Nemzetközi Média- és Internetkonferencia

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) szeptember 26-án és 27-én 12. alkalommal rendezte meg „A média és az internet hatása a gyermekekre és fiatalokra” című konferenciáját, a Magyar Tudományos Akadémián. A két nap alatt 32 szakember tartott előadást aktuális témákról, egyebek mellett az álhírekről, a social media platformokról, az illegális tartalmakról, a deepfake-jelenségről és persze a média jövőjéről. Kerekasztal-beszélgetést is szerveztünk, ahová etikus hackereket hívtunk meg. 

2022. szeptember 28. 15:21

Rövid képzési programokat is kínál hallgatóinak a Széchenyi István Egyetem

Egyedülálló lehetőségként már rövid, akár egyhetes külföldi utazással járó kurzusokat is kínál hallgatói számára a győri Széchenyi István Egyetem, amelyeken a pályázók rugalmasan és könnyen bővíthetik szakmai tapasztalataikat, nemzetközi kapcsolataikat, idegennyelv-tudásukat. Érdemes jelentkezni – ajánlják az újdonságot azok a széchenyisek, akik már részt vettek valamelyik programon. 

2022. augusztus 28. 14:36

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Negyvenéves magyar mikroszámítógépre fejlesztenek új játékokat

2023. szeptember 29. 18:51

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38