Népszerű az illegális zeneletöltés Európában

Milkovits Gábor, 2005. november 29. 21:25
A Jupiter Research felmérése szerint háromszor annyi európai tölt le illegálisan zenét az internetről, mint ahányan törvényesen, pénzért teszik ezt.
Az adatok alapján az európai internetfelhasználók 15%-a szokott P2P fájlmegosztó hálózatokon keresztül, jogdíjfizetés nélkül zenét letölteni, a legális, fizetős online zeneáruházakban azonban csak 5% vásárol. A zeneeladások szempontjából leginkább fontosnak tartott, 15-24 éves korosztály körében ráadásul 34% az illegális zeneletöltők aránya, ami már valóban meglehetősen magasnak tekinthető. A megkérdezetteknek alig 10%-a mutatkozott hajlandónak fizetni a letöltésekért olyan oldalakról, mint az Apple iTunes, és a legmagasabb arányt produkáló Svédországban is mindössze csak 31% gondolkodik így.

Ami a zenei CD-ket illeti, a fiatalabb korcsoportban 43% szívesebben másolja lemezeit a vásárlás helyett, és 40% gondolja úgy, hogy a CD-k nem érik meg az árukat. Mark Mulligan, a felmérést készítő Jupiter Research elemzője szerint a helyzet megváltozásához a zeneiparnak és a kapcsolódó szolgáltatóknak kellene új ingyenes, például reklámokkal támogatott legális letöltéseket biztosítania.
Kulcsszavak: zene filecserebere

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Negyvenéves magyar mikroszámítógépre fejlesztenek új játékokat

2023. szeptember 29. 18:51

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38