Letölthető a Firefox 1.5 - a magyar verzióra még várni kell

Genda Csongor Zoltán, 2005. november 30. 19:56
A Mozilla alapítvány az éjjel elérhetővé tette az interneten a Firefox már várva várt 1.5-ös verzióját, alig egy évvel az 1.0 megjelenése után. Elkészült a magyar verzió is, ám megjelenésére még várni kell.
A fejlesztők számos újdonsággal vértezték fel a szoftvert elődjéhez képest, amelyek leginkább a biztonságot és a gyorsaságot érintik. A böngésző optikai szempontból semmi újat nem mutat, mivel első ránézésre ugyanolyan, mint a korábbi szoftver, azonban a változások nem a külsőségekben mutatkoznak meg.

"Számunkra a legfontosabb mindig is az volt, hogy egy olyan egyszerűen kezelhető böngészőt alkossunk, amely könnyen igazodik a felhasználók igényeihez. Jelen esetben is ezt tartottuk szem előtt" - nyilatkozta a Mozilla Europe elnöke, Tristan Nitot.

Elsőként érdemes megemlíteni az automatikus Update-funkciót, amely annyiban nyújt újat az előző verzióhoz képest, hogy a szoftver megkeresi az aktuális javítócsomagokat, a felhasználóknak pedig csak installálniuk kell azokat, holott a Firefox 1.0 esetében az egész böngészőt újra kellett telepíteni. A tabulált böngészés terén is változásokat eszközöltek a fejlesztők, ugyanis a Drag and Drop-funkció segítségével az egy ablakon belül megnyitott fülek egérrel átrendezhetőek. Az előre-, illetve hátralépés funkciókon is javítottak, vagyis az új szoftver gyorsabban jeleníti meg az oldalakat, mint elődje. Ezenkívül az 1.5-ös verzió támogat még számos webes standardot is, mint az SVG-t, a CSS 2-t, illetve CSS 3-at, valamint a JavaScript 1.6-ost is, és hatékonyabb popup-blokkolóval is ellátták a szoftvert.

A "lángoló róka" legújabb Windows-, Linux-, valamint Mac OS-kompatibilis verziója letölthető az alapítvány honlapjáról.

A Magyar Mozilla Projekt honlapján tájékoztatást nyújt a magyar verzió állapotáról is. Ezek szerint az határidőre elkészült, minden kívánalomnak, feltételnek elegett tett, mégsem jelent meg tegnap, s ugyanez lett a sorsa a cseh, brazil, orosz, baszk, szlovák, román, katalán és török verzióknak is. Az ok, hogy valószínűleg a szűkös tesztelői kapacitást a tegnap megjelent 19 nyelvre koncentrálták. Az ígéret úgy szól, hogy a magyar is megjelenik egy héten belül.
Kulcsszavak: Mozilla Firefox

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Így válthatja le személyi igazolványunkat, útlevelünket egy okostelefon

2020. január 16. 14:39

Újra fesztiváloznak a marketingesek

2020. január 9. 08:01

Digitális biztonsági trendek 2020-ban a Sophos szerint

2020. január 3. 11:44

2020: az adatok évtizedének kezdete

2019. december 27. 10:55
online sportfogadás