Infokommunikációs csúcstalálkozó Budapesten

forrás Prim Online, 2005. december 5. 17:23
Kizárólag az infokommunikációs szektor erőteljes fejlődésének biztosításával válhat az Európai Unió 2010-re a világ legversenyképesebb régiójává. Ez a legfontosabb üzenete a 2005. december 2-4. között megrendezett Budapest Infokommunikációs Csúcstalálkozónak.
Budapesten 2005. december 2-4. között az Informatikai és Hírközlési Minisztérium, az Informatikai Vállalkozások Szövetsége és az Európai Infokommunikációs és Felhasználói Elektronikai Szövetség (EICTA) szervezésében került megrendezésre az infokommunikációs csúcstalálkozó, melynek legfontosabb célja az IKT-szektor Európai Unión belüli hatékony régiós együttműködésének megalapozása.

A csúcstalálkozón 16 ország informatikai szektorának kormányzati és iparági képviselői, újonnan csatlakozott és csatlakozásra váró államok szakminiszterei, az Európai Unió soros elnökségének képviselői, valamint az iparági nemzeti szövetségek vezetői vettek részt. A konferencia első napja az európai szintű összefogás és tapasztalatcsere jegyében telt, míg a második napon a különböző országok nemzeti IKT-szektorait képviselők eszmecseréje folyt.

A versenyképesség növekedése olyan mértékű makrogazdasági kérdés, amit az államnak a megfelelő szabályozás létrehozásával és a fejlesztés támogatásával kell megteremtenie. Ám a támogatáshoz forrásokra van szükség! — jelentette ki nyitóbeszédében Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter. Magyarország a 2007-2013 közötti programozási időszakban minden erejével azon lesz, hogy most még meglévő hátrányait leküzdje, felzárkózzon, és versenyképes országként legyen jelen az európai piacon.

A délutáni szekciót Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter nyitotta meg, aki beszédében kiemelte: a dinamikus fejlődés alapját, a gazdasági stabilitást az egyes kormányoknak kell biztosítaniuk, amelyhez az unió megfelelő keretet biztosít. Véleménye szerint "minden egyes ágazatba be kell vinni az informatikai szektor eszközeit".

Az Európai Unió versenyképességének hosszú távú javítása, a modernizáció és a gazdasági növekedés dinamizálása nagymértékben függ a tagállamok IKT-szektorainak fejlettségétől. Ezen a téren az újonnan csatlakozott és csatlakozás előtt álló országok jelentősen lemaradtak. A nyugat- és kelet-európai országok közötti infokommunikációs különbségeinek felszámolásában két tényező játszik döntő szerepet: a szélessávú infrastruktúra fejlesztése és a tartalomfejlesztés. A szükséges beruházások feltételeinek megteremtése a kohéziós alapok egy részének átcsoportosítását igényli, ennek hiányában az egyes tagországok kormányai nem képesek finanszírozni a jelentős költségekkel járó fejlesztéseket – hangsúlyozta az infokommunikációs csúcstalálkozó megnyitóján az Informatikai Vállalkozások Szövetségének elnöke.

Kovács Zoltán felhívta a figyelmet arra, hogy az infokommunikációs szektor fejlesztésében rejlő lehetőségek kiaknázása hozzájárul a gazdaság növekedésének gyorsításához, s így hazánk, valamint az Európai Unió versenyképességének további javításához. Kovács Zoltán elmondta: a megfelelő infrastruktúra az alapja a tudásalapú társadalom és gazdaság megteremtésének.

A megfelelő szabályozásra és források biztosítására nem csak nemzeti, de uniós szinten is nagy szükség van. „Az Európai Uniónak egységes Európaként, és nem 25 különböző ország szövetségeként kell megjelennie a világ térképén- emelte ki Marc MacGann, az EICTA igazgatója.

A csúcstalálkozó résztvevői 17 pontos deklarációban foglalták össze közös véleményüket és az IKT-fejlesztésekre vonatkozó szándékaikat, amelyet az Európai Unió döntéshozóinak kívánnak eljuttatni. A résztvevők örömmel üdvözölték a budapesti kezdeményezést, és hangot adtak reményüknek, miszerint a mostani csúcstalálkozót további regionális és uniós „workshopok” követik, ahol a most megfogalmazott deklaráció eredményeiről is beszámolhatnak majd.

A Budapest Deklaráció teljes anyaga megtalálható a www.ihm.gov.hu weboldalon.

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A legnépszerűbb szoftverek kreatív munkához

Ha olyan szoftvert keresünk, amellyel a kreatív munkát végző szakemberek csodálatos dolgokat hozhatnak egyszerűen létre, bizony nem kell sokáig kutakodnunk. Számos nagyszerű szoftver közül válogathatunk a világháló széles palettáján!

2022. augusztus 11. 11:42

Propaganda elleni védőoltás: Utazás!

Amerikai tudósítónk, Horváth László, olyan szemmel látogatta meg az év egyik legnagyobb turisztikai rendezvényét, az IPW Orlando 2022-öt, hogy közben szemügyre vette, mely fejlesztések könnyítik meg az ideérkezők utazását, és elfilozófált annak kapcsán, hogy miért érdemes útra kelni, és akár egy konferencia-részvételt is összekötni az adott hely felfedezésével, az ország - Amerika - felfedezésével.

2022. augusztus 8. 23:11

Így óvja a szemét, ha sokat ül kijelző előtt

Tudta, hogy a nyugati emberek naponta átlagosan 6 órát töltenek különböző képernyők előtt? Ha belegondol, egy kicsit furcsa is, hogy a telefonunk kijelzőjére védőfóliát teszünk, a laptop kijelzőjét folyamatosan törölgetjük, portalanítjuk, szóval óvjuk az eszközeinket, miközben a szemünk védelmére nem is gondolunk. Íme pár tipp, ami segíthet megtartani a szeme egészségét, ha sok időt tölt kijelző előtt.

2022. június 13. 17:17

Esztétikus magas teljesítményű asztali számítógép - igenis létezik!

Ebben a cikkben azt szeretnénk hangsúlyozni, hogy igenis reális elképzelésnek számíthat egy olyan asztali számítógép beszerzése, amelyik nemcsak teljesítményben, hanem az esztétikumot tekintve is elsőrendű vételnek számít. Következzenek tehát a részletek!

2022. február 15. 18:06

Hogyan ne válj a hackerek áldozatává másodpercek alatt?

Elképzelhetetlen ma már az élet internet nélkül. Munkához, tanuláshoz, de sokan még a heti bevásárlást is a világhálóra fellépve oldják meg.

2022. január 31. 09:19

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Jól szerepeltek a magyar diákok a juniorok informatikai diákolimpiáján

2022. szeptember 26. 18:20

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2022. szeptember 21. 13:46

Hatalmas siker a tudományos Európa Bajnokságon

2022. szeptember 19. 18:00

’Az Év Honlapja’ pályázat 21. alkalommal keresi a legjobb honlapokat, applikációkat és digitális megoldásokat

2022. szeptember 7. 11:38