Péterfalvi: januártól fontos szerepük lesz az információs jogok helyi megbízottjainak

MTI Sajtóadatbank, 2005. december 9. 11:01
Január elsején lép hatályba az elektronikus információszabadságról szóló törvény, mely jelentős feladatot ad az információs jogok helyi megbízottjainak - mondta az Országgyűlés adatvédelmi biztosa csütörtökön Kecskeméten.
"Szerepük az elektronikus információszabadság tekintetében megnövekszik, hiszen az ő feladatuk arról gondoskodni, hogy a közérdekű adatok az internetre felkerüljenek" - mondta Péterfalvi Attila, a megyei adatvédelmi kollégium tagjai előtt tartott előadásában.

Az országban elsőként, 1998-ban Bács-Kiskun megyében alakult meg az adatvédelmi kollégium, ahova önkéntes alapon delegálták az önkormányzatok és nagyobb intézmények az adatvédelemmel foglakozó megbízottjaikat.

Péterfalvi Attila felhívta a figyelmet arra, hogy január elsejétől egy proaktív adatkezelés fog megvalósulni, tehát nem csak a közérdekű adatok nyilvánossága címén kikért adatokat kell kiadni.

"Ez azt jelenti, hogy a törvény által meghatározott szervezeteknek, tehát a közfeladatot ellátó szerveknek, személyeknek maguktól is ki kell tenni azokat az adatokat a honlapjukra, amelyet a törvény valamely melléklete, az általános közzétételi lista vagy esetleg külön jogszabály által meghatározott különös közzétételi listák vagy az egyedi közzétételi listák meghatároznak" - magyarázta az ombudsman.

Péterfalvi Attila beszámolt arról, hogy eddig egyetlen egyedi közzétételi listát sem küldtek meg hozzá, pedig az adatvédelmi biztosnak kell ezeket véleményezni.

Utalt tegnap kiadott közleményére, amely szerint a törvény végrehajtási rendelete késésben van, ami meg fogja nehezíteni a munkát.

Fontosnak nevezte az elektronikus információszabadság törvénynél a jogalkotás nyilvánosságát, mellyel kapcsolatban elmondta, hogy nem teljesen elégedett, mert még nagyobb nyilvánosságot szeretett volna biztosítani.

Péterfalvi Attila szerint példaértékű a Bács-Kiskun megyei modell, mert a megyei adatvédelmi kollégium keretében sokkal korábban kialakult az információs jogok helyi megbízottjainak a rendszere, mint amikortól ezt a törvény kötelezővé tette.

Az országgyűlés adatvédelmi biztosa az MTI-nek elmondta, hogy konzultációs ügyekben sokszor fordultak már a kollégium tagjai a hivatalához, mely után számtalan panaszt és beadványt sikerült elkerülni.

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A legnépszerűbb szoftverek kreatív munkához

Ha olyan szoftvert keresünk, amellyel a kreatív munkát végző szakemberek csodálatos dolgokat hozhatnak egyszerűen létre, bizony nem kell sokáig kutakodnunk. Számos nagyszerű szoftver közül válogathatunk a világháló széles palettáján!

2022. augusztus 11. 11:42

Propaganda elleni védőoltás: Utazás!

Amerikai tudósítónk, Horváth László, olyan szemmel látogatta meg az év egyik legnagyobb turisztikai rendezvényét, az IPW Orlando 2022-öt, hogy közben szemügyre vette, mely fejlesztések könnyítik meg az ideérkezők utazását, és elfilozófált annak kapcsán, hogy miért érdemes útra kelni, és akár egy konferencia-részvételt is összekötni az adott hely felfedezésével, az ország - Amerika - felfedezésével.

2022. augusztus 8. 23:11

Így óvja a szemét, ha sokat ül kijelző előtt

Tudta, hogy a nyugati emberek naponta átlagosan 6 órát töltenek különböző képernyők előtt? Ha belegondol, egy kicsit furcsa is, hogy a telefonunk kijelzőjére védőfóliát teszünk, a laptop kijelzőjét folyamatosan törölgetjük, portalanítjuk, szóval óvjuk az eszközeinket, miközben a szemünk védelmére nem is gondolunk. Íme pár tipp, ami segíthet megtartani a szeme egészségét, ha sok időt tölt kijelző előtt.

2022. június 13. 17:17

Esztétikus magas teljesítményű asztali számítógép - igenis létezik!

Ebben a cikkben azt szeretnénk hangsúlyozni, hogy igenis reális elképzelésnek számíthat egy olyan asztali számítógép beszerzése, amelyik nemcsak teljesítményben, hanem az esztétikumot tekintve is elsőrendű vételnek számít. Következzenek tehát a részletek!

2022. február 15. 18:06

Hogyan ne válj a hackerek áldozatává másodpercek alatt?

Elképzelhetetlen ma már az élet internet nélkül. Munkához, tanuláshoz, de sokan még a heti bevásárlást is a világhálóra fellépve oldják meg.

2022. január 31. 09:19

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Jól szerepeltek a magyar diákok a juniorok informatikai diákolimpiáján

2022. szeptember 26. 18:20

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2022. szeptember 21. 13:46

Hatalmas siker a tudományos Európa Bajnokságon

2022. szeptember 19. 18:00

’Az Év Honlapja’ pályázat 21. alkalommal keresi a legjobb honlapokat, applikációkat és digitális megoldásokat

2022. szeptember 7. 11:38