A Siemens a második lesz a mobilhálózatok piacán

forrás Prim Online, 2005. december 13. 16:10
A Siemens a november közepén lezajlott Hong Kong-i 3G Világkongresszuson bejelentette, hogy a második hely megszerzésére törekszik a drótnélküli hálózatok világpiacán, és ennek elérésében kulcsszerepet szán Ázsiának.
Ezen a területen Ázsia jelenti a legnagyobb potenciális keresletet: elemzők szerint a kontinensen a mobilelőfizetők száma a mai 820 millióról öt éven belül mintegy 1,2 milliárdra fog növekedni. E hatalmas növekedési potenciálra való tekintettel a 2006. szeptember 30-ig terjedő üzleti évben a Siemens több száz millió eurót kíván befekteti a térségben. Ezzel együtt a regionális együttműködést is kiszélesíti a cég: a Poson nevű kínai telekommunikációs szállítóval és a szingapúri Infocomm Developement Authority-val (IDA) kötött együttműködési megállapodást. Emellett a Siemens a mobil vállalat, a mobiltévé és a szélessávú drótnélküli hozzáférés területén végrehajtott legújabb fejlesztéseit is bemutatta Hong Kongban.

A Siemens mobilhálózati üzletága a hatodikról a harmadik helyre lépett előre a világpiacon az elmúlt öt esztendőben. Különösen Ázsiában volt jelentős a növekedés: az eladások 20 százalékkal emelkedtek a tavalyi üzleti évben. A Siemens Com mobil hálózatok üzletága így akkora üzleti növekedést tudhat magáénak Ázsiában, amely jelentősen átrendezi a piacot. Az ebben a régióban rejlő hatalmas fejlődési távlatokat az is jól példázza, hogy az ázsiai GSM-szolgáltatók kétharmada várhatóan megkapja a 3G licencet, 2010-re pedig a 3G/W-CDMA előfizetők 37 százaléka várhatóan ázsiai lesz.

A 3G Világkongresszust megelőzően a Siemens együttműködési megállapodást írt alá a kínai távközlési beszállító Poson céggel, hogy a kínai piac számára közösen fejlesszenek ki mobil megoldásokat. Szingapúrban a Siemens szoros együttműködésben állapodott meg az Infocomm Developement Authority-val (IDA) új alkalmazások közös piaci bevezetéséről.

Ez utóbbi együttműködés az egyik olyan projekt, amely a Siemens IMS Developer Program (IP-alapú Multimédia Rendszer Fejlesztő Program – IDP) égisze alatt valósult meg. A Siemens nyolc hónapja bocsátotta útjára az IMS Developer Programot, amely programozóknak nyújt széles körű szoftverfejlesztési lehetőségeket. A regisztráltak hozzáférhetnek az IMS-tesztközpontokhoz, ahol így lehetővé válik az applikációk online minősítése. A kezdeményezés sikeresnek bizonyult: csaknem százezer partnercég és magánfelhasználó regisztrált már a fejlesztőközösségben. Hong Kongban a Siemens az IMS Developer Program keretei között megvalósult első piacképes alkalmazást is bemutatta: egy mobiltelefonok számára kifejlesztett online játékot. A Softex Digital PVT. Ltd. által készített és a Siemens által minősített játék során a játékosok 11-es rúgásokkal versenyezzenek egymás ellen a mobilhálózaton keresztül.

További fejlesztésként a Siemens a nanoEDGE bázisállomást is bemutatta, amely jelenleg a világ legkisebb bázisállomása. Az új eszköz lehetővé teszi, hogy az épületeken belül a GSM-hálózatokat nagysebességű hálózattá alakítsák át minimális költséggel és erőfeszítéssel. A nanoEDGE bázisállomás segítségével most válik először lehetővé, hogy az EDGE-technológiával teljes drótnélküli lefedettséget biztosítsanak az épületen belül, még a leárnyékolt helyeken, például az alagsorban vagy a mélygarázsban is.

E fejlesztési eredményeken túl a mobilhálózat-üzletág a megrendelések terén is igen sikeres Ázsiában. Indiában és Kínában például a Siemens újabb GSM-R megbízásokat nyert, amelyek tovább erősítették a cég vezető pozícióját a vasúttársaságok számára kifejlesztett drótnélküli kommunikációs megoldások piacán. 2004-ben jelent meg a Siemens Bangladesben, Nepálban és Vietnamban a GSM-technológiával. Malajziában a Siemens megnyerte az első ázsiai kereskedelmi szerződését HSDPA-hálózat építésére, Indonéziában pedig a cég 35 százalékos részesedéssel piacvezető a mobilkommunikációs szegmensben.

A mobilhálózati-üzletág széles termékskálájának köszönhetően kiválóan érvényesül egy olyan változatos drótnélküli kommunikációs piacon, mint Ázsia. Több mint 200 szolgáltató csaknem száz országban használ jelenleg a Siemens által biztosított GSM-technológiát. A Siemens technológiailag vezető szerepet játszik az olyan szélessávú technológiák területén, mint a WiMAX, a HSPA és a mobiltévé. Partnerével, a japán NEC-vel a cég az üzleti használatra szánt harmadik generációs bázisállomások telepítésében is az élen jár, emellett úttörő szerepet játszik a Kínában használatos TD-SCDMA harmadik generációs szabvány kifejlesztésében, amelynek az idén júliusban tartott technológiai tesztjén a Siemens megoldása érte el a legmagasabb pontszámot.

A Siemens 1850 óta szállít telekommunikációs eszközöket Ázsiába, így ma elmondhatjuk, hogy nincs olyan ország a régióban, amelyben akár egyetlen telefonhívást is le lehetne bonyolítani a cég technológiájának közreműködése nélkül.

A Siemens Communications a német iparvállalat legnagyobb ágazata, amely több mint 160 országban van jelen világszerte. A 2004-es pénzügyi évben 60.000 alkalmazottal körülbelül 18 milliárd eurós forgalmat ért el.

Új szintet léphet az MI-forradalom az adatközpontokban

Együttműködési megállapodást kötött a Schneider Electric és az NVIDIA, a két cég összefogásának köszönhetően megnyílik az út a mesterséges intelligencia (MI) alkalmazásokat még jobban támogató, ugyanakkor energiahatékonyan működő adatközpontok kialakítása előtt. A megállapodás részeként a Schneider Electric leányvállalata, az AVEVA digitális iker platformját összekapcsolják az NVIDIA Omniverse megoldásával, egységes környezetet biztosítva a virtuális szimulációhoz és az együttműködéshez.

2024. április 19. 13:24

Nem érdemes otthon őrizgetni a régi mobilokat

Bár látható javulás, a magyarok több mint fele még mindig otthon tárolja használaton kívüli, régi mobiltelefonját – derült ki a Yettel legutóbbi országos, reprezentatív kutatásából. A milliónyi fiókban heverő mobilkészülékből rengeteg értékes anyag újra felhasználható lenne, miközben a bennük lévő akkumulátor évek alatt akár tűzveszélyessé is válhat. Most a használt mobilok akár 30 000 Ft-ot is érhetnek a Yettelnél.

2024. április 19. 11:50

Világdöntőben az ELTE programozói

A kontinensviadal bronzérmeseként az Informatikai Kar csapata képviselheti hazánkat az ICPC programozói versenyen 2024 szeptemberében Kazahsztánban.

2024. április 19. 09:44

Hol van a használt mobilok legjobb helye?

Bár látható javulás, a magyarok több mint fele még mindig otthon tárolja használaton kívüli, régi mobiltelefonját – derült ki a Yettel legutóbbi országos, reprezentatív kutatásából. A milliónyi fiókban heverő mobilkészülékből rengeteg értékes anyag újra felhasználható lenne, miközben a bennük lévő akkumulátor évek alatt akár tűzveszélyessé is válhat. Most a használt mobilok akár 30 000 Ft-ot is érhetnek a Yettelnél.

2024. április 18. 21:15

Lányok Napja az ELTE Informatikai Karán

Az ELTE Informatikai Kar ismét szeretettel várja az érdeklődőket a Lányok Napjára, ahol bemutatják, milyen izgalmas és kreatív feladatok várnak a jövő informatikusaira, és miért érdemes lányként ezt a pályát választani.

2024. április 18. 19:41

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09