HP Magyarország: Kármán Tódor Díj oktatásért, kutatásért

forrás Prim Online, 2005. december 13. 17:03
A HP Magyarország nyerte el az Oktatási Minisztérium Kármán Tódor-díját, amelyet Dr. Mang Béla felsőoktatási helyettes államtitkár adott át Dr. Beck György vezérigazgatónak a HP Magyarország oktatást és a kutatást támogató tevékenysége elismeréseként. A díjat az oktatási miniszter alapította a gazdasági élet azon szereplőinek elismerésére, akik a magyarországi oktatás, képzés, felnőttoktatás, tudományos kutatás érdekében végeztek kiemelkedő tevékenységet.
A díjat olyan természetes, magán-, illetve jogi személyek kaphatják, akik kiemelkedő támogatást nyújtanak tanulóknak, hallgatóknak, oktatóknak és oktatási intézményeknek, valamint jelentős támogatással közreműködnek az oktatási intézmények kutatási, oktatási munkájában. Évente maximum öt díj adományozható, amelyet az oktatási miniszter ad át oklevél és plakett kíséretében. A HP Magyarország jogelődje, a Compaq Magyarország 2001-ben már elnyerte a Kármán Tódor-díjat.

Az oktatási miniszter indoklása szerint a HP Magyarország a középiskolák támogatása mellett a felsőoktatással és a kutató-fejlesztő intézményekkel alakított ki szoros kapcsolatokat, s azokat folyamatosan fejleszti számos együttműködési formában:

·    HP professzori és diák ösztöndíjak egyetemeken és középiskolákban
Három egyetemen is rendelkezik ösztöndíj programmal, ezek a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, amelynek immár 7 éve arany fokozatú támogatója; a Szegedi Tudományegyetem, ahol a 2004-ben meghirdetett HP Diák Ösztöndíjat a Szegedi Tanulmányi és Információs Központ megnyitóján adták át; a Veszprémi Egyetem hallgatóinak és Veszprém város diákjainak pedig idén nyáron írt ki ösztöndíj pályázatot.

·    Mobil technológia a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen

A HP Európa, Közép-Kelet és Afrika (EMEA) régiókat összefogó központja pályázatot hirdetett a mobiltechnológia oktatásban történő alkalmazásának és elterjedésének támogatására, melyet a BME Informatikai Központja nyert el. Az elnyert eszközök felhasználásával a BME-n minden 100 főnél nagyobb előadóteremben (több mint 40 ilyen van) elérhetővé vált a vezeték nélküli számítógépes hálózat, több ezer egyetemi hallgató és oktató számára.

·    Együttműködés az ELTE-vel
Az ELTE TTK Multimédiapedagógia és Oktatástechnológia Központja kutató munkáját segíti anyagilag a HP. Emellett az ELTE Információtechnológiai Központja is támogatást kapott HP tárolóeszközök formájában.

·    Kooperatív képzési program a Budapesti Műszaki Főiskolával
A HP 10 hallgatónak adott lehetőséget, hogy megismerkedhessen a PC-s környezetre készülő alkalmazások üzemeltetés optimalizálásával, majd 5 hallgató három hónapos Írországban történő munkájához az ellátást és a napi díjat a HP Galway-i központja fedezte.

·    MEGA kutatási projekt

A HP egy ötfős konzorcium tagjaként szerződést kötött a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatallal a Magyar informatikai erőforráshálózat Grid alapjai MEGA nevű kutatás-fejlesztési programra.

·    HP szerverek középiskoláknak

A HP 9 éve működő pályázati rendszeren keresztül támogatja csúcstechnológiai eszközökkel a középfokú iskolákat, így mintegy 300 középiskola rendelkezik jelenleg HP szerverrel.

·    A matematikai oktatás támogatása

A HP hagyományosan figyelemmel kíséri a hazai matematikai oktatást. Ennek egyik példája a Középiskolai Matematikai Lapok munkájának támogatása informatikai eszközökkel.
Az egyik legnépszerűbb és legszínvonalasabb, általános iskolásoknak meghirdetett matematika verseny támogatása, hagyományosan felvállalt tevékenysége a HP Magyarországnak.

·    Helyi kutatás fejlesztés hazai oktatási intézményekkel


A HP Magyarország helyi K+F tevékenységének érdemi eredménye is van már: a helyi oktatási intézményekkel közösen kifejlesztett BuilDog Intelligens épület menedzsment rendszer azon sikeres projektek közé tartozik melyekből immár termék lett: bekerült a HP európai termék kínálatába, vagyis Európa szerte a magyar szakemberek megoldását is kínálják a HP leányvállalatok.

A HP-nál megvalósult jelentős fejlesztési eredményként említhető a mintegy kétévi munka után elkészült (közel) valós idejű adattárház. A munkát a HP-nál dolgozó, ugyanakkor a BME-n is oktató kollega irányította összességében tíz fő egyetemi hallgató bevonásával. A valós idejű adattárházak a döntéshozatalban részt vevő adatok teljes késleltetését hivatottak minimalizálni.

A K+F terén létrejött a közelmúltban egy olyan kiemelkedő szellemi-műszaki alkotás, amely mindenképpen említést érdemel. Az Oktatási Minisztérium NKFP pályázatát az MTA Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet, a HP Magyarország Kft. és a DrótPosta Kft. közösen nyerte el a digitális vízjel témával. A Magyarországon, HP irányítással fejlesztett digitális vízjel 2004-ben az első Magyarországon bejegyzett, világméretű HP szabadalommá vált.

Kulcsszavak: OM díj k+f oktatás HPQ-hu

Céginfó ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A telefonálástól a nagyképernyős streamelésig – így alakította át az életünket 3 évtized alatt a mobiltechnológia

1994. március 26-án, 30 évvel ezelőtt indította a Yettel az első kereskedelmi GSM szolgáltatást Magyarországon, akkor még Pannon GSM néven. Nem csak a márka, a mobiltechnológia is számos újításon ment keresztül a három évtized alatt. Az akkoriban még csak hangszolgáltatást nyújtó méregdrága belépési díjtól indulva mára korlátlan hang- és adatcsomagok, szélsebes mobilinternet érhető el megfizethető áron, mind mobilon, mind az otthonokban, mobilhálózati alapokon. 30 év fejlődése, aminek mára a lakosság és az üzleti felhasználók is a nyertesei lettek.

2024. március 27. 16:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05