Fordítóprogram a teleházakban

MTI Sajtóadatbank, 2005. december 15. 08:42
Angol-magyar fordítóprogramot telepítenek több mint 500 kistelepülésen működő teleházba a Szerencsejáték Rt. és a programot fejlesztő Morphologic Kft. támogatásából - jelentették be a szervezetek képviselői szerdán Budapesten.
A Magyar Teleházak Szövetsége Székely Gábortól, a Szerencsejáték Rt. vezérigazgatójától vehette át a 2 millió forintos támogatásról szóló tanúsítványt. A kistelepüléseken működő, ingyenes informatikai szolgáltatást nyújtó teleházakban az idegen nyelvet kevésbé beszélő érdeklődőket kívánják segíteni a weblapok megértését támogató programmal – mondta Fejes István, a szövetség elnöke. A programot a jövő héten kezdik telepíteni, a teleházak egyéves előfizetést kapnak, majd jövő évben a felhasználói tapasztalatok alapján tárgyalnak a hozzáférés meghosszabbításáról – ismertette Prószéky Gábor, a Morphologic ügyvezető igazgatója.

Fejes István a szövetség adatai alapján közölte: a 23 Hajdú-Bihar megyei kistelepülésen működő teleházakban a tavalyi év során 880 ezer feletti látogatási számot regisztráltak. A Magyarországon működő 535 teleház éves működési költsége mintegy 1,5 milliárd forint, amely központi normatíva híján három forrásból tevődik össze. A helyi önkormányzatok a teleháznak helyet adó épületeket és részben fenntartásukat finanszírozza, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) az internet-hozzáférést biztosítja, a szövetség pedig pályázatok útján szerez támogatást - mondat az elnök.

A nyelvhelyesség-ellenőrző és szótárprogramokat fejlesztő Morphologic Kft. tavalyi árbevétele 240 millió forint volt, az idei évre a 300 millió forintos forgalom elérése a cél. A társaság öt uniós pályázatban vesz részt, háromban közülük konzorciumi tagként. Az 50 százalékos vissza nem térítendő szoftverfejlesztési támogatások összege eléri a 120 millió forintot. A magyar tulajdonú cég 1991-ben alakult, jelenleg 30 főt foglalkoztat.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A vírusveszély miatt idén online rendezik meg a cégvezetők csúcskonferenciáját

2020. szeptember 21. 10:11

Virtuális nézőteret nyit a Budai Szabadtéri Színház

2020. szeptember 9. 12:11

Év Informatikai Vezetője díj 2020

2020. augusztus 27. 11:07

Early Bird kedvezménnyel indul ‘Az Év Honlapja’ pályázat

2020. augusztus 13. 14:58
online sportfogadás