Váratlan eredmény a Wikipedia és a Britannica öszzevetésénél

Genda Csongor Zoltán, 2005. december 15. 19:53
A szabad forrású Wikipedia lexikon megbízhatóságát illetően a brit Nature tudományos magazin munkatársai górcső alá vették az online enciklopédiát, és összehasonlították azt az elismert Britannicával. A vizsgálat eredménye meglepő, ugyanis alig észlelhető némi kvalitásbeli különbség a két lexikon között, ami cáfolni látszik a Wikipedia számos kritikusainak bíráló véleményét.
A Nature szerkesztősége több neves szakértőt kért fel az összehasonlítás elvégzésére, és összesen 42 témakört választottak ki annak érdekében, hogy megállapítsák, vajon jogosak-e a kritikusok szemrehányásai. A pártatlan ítélet végett a szerkesztőség munkatársai a forrás megjelölése nélkül küldték el a kiválasztott bíráknak a megvizsgálandó szövegrészeket. A szakértők négy-négy komoly hibát fedeztek fel mindkét enciklopédiában, egy átlagos Wikipedia-cikkben négy apróbb pontatlanságot, és a Britannica esetében pedig három kisebb tévedést találtak. A Nature szerint ez váratlan eredmény, ugyanis a szabad online lexikont bárki bővítheti, és csupán öt éve létezik, viszont a Britannica, amely szerkesztésével szakemberek foglalkoznak 237 éves múltra tekint vissza.

A Wikipedia-ellenes tábor azonban töretlenül gyűjti a WikipediaClassAction.org oldalon a komoly tartalmi problémákat, hogy aztán ezt hozzák fel bizonyíték gyanánt a majdani a szabad forrású lexikon beszüntetését kérelmező bírósági tárgyaláson, és ezen kívül a félreinformáltság okozta károkért is kártérítést követelnek majd a Wikimedia Foundation-tól.
Kulcsszavak: tudomány

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Négy sorozat premierévadjaival indítja az új évet az RTL Spike

Ahogyan azt már megszokhattuk, az RTL Spike-on sosincs hiány a lebilincselő sztorikból. Ebben az évben sem lesz ez másképp, hiszen máris négy népszerű sorozat vadonatúj évadjaival indítja 2019-et a csatorna. Januárban és februárban magyar szinkronnal folytatódik a Vikingek, az iZombie, a Visszatérők és a The Walking Dead története is.

2019. január 22. 14:17

Új technológiák az online játékgépekhez

Amikor elkezdünk egy kaszinójátékkal játszani, általában nem vagyunk a különféle technológiák tudatában, amelyek annyi örömöt és élményt nyújtanak számunkra. Elég nehéz elképzelni, hogy a “Gry za darmo” kategória legújabb, 3D-s élményt nyújtó játékainak elődje egy mechanikus játékgép volt, amelyet több, mint 120 évvel ezelőtt Charles Fey alkotott meg.

2018. december 28. 08:02

Állásbörzés fesztiváljegy a karácsonyfa alatt?

A karácsony közeledtével minden szülő a tökéletes ajándékot keresi gyermekének, még akkor is, ha az valójában már felnőtt. Az újabb okostelefon helyett lehetséges olyan ajándékot adni, ami valóban előrelendíti fiatalok életét!

2018. december 19. 15:56

Felújítják az Álomutazót karácsonyra

Karácsony előtt és után nem is jöhetne semmi jobb, mint egy jó családi program. A tavaly nagysikerű szuperprodukció idén újraéled, ugyanúgy a BOK csarnokban, sztárokkal, lenyűgöző látványvilággal és fantasztikus slágerekkel.

2018. december 19. 11:00

Adventi hangulatban búcsúzik a Future Park

Már csak december végéig látható az Andrássy Élményközpontban a világ egyig legizgalmasabb virtuális játszótere, az év utolsó hónapjára adventi hangulatba öltözött Future Park. A japán szakemberek által megálmodott interaktív tér az elmúlt fél év alatt több mint 150 ezer látogatót vonzott. Az Andrássy Élményközpont pedig már 2019-re tervez, egy, az elmúlt évtized legnagyobb kasszasikerű filmjének kiállítását várhatjuk februártól.

2018. december 11. 12:51

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Christopher Mattheisen a Microsoft Magyarország új ügyvezető igazgatója

2019. február 18. 11:50

Bemutatkozik a Samsung 2019-es QLED TV kínálata

2019. február 15. 12:20

Minden eddiginél gyorsabb letöltési sebességet biztosít a Huawei új chipkészlete

2019. január 25. 11:21

Technológiával az örökélet felé

2019. január 14. 10:53
cloudappsportal.com