Váratlan eredmény a Wikipedia és a Britannica öszzevetésénél

Genda Csongor Zoltán, 2005. december 15. 19:53
A szabad forrású Wikipedia lexikon megbízhatóságát illetően a brit Nature tudományos magazin munkatársai górcső alá vették az online enciklopédiát, és összehasonlították azt az elismert Britannicával. A vizsgálat eredménye meglepő, ugyanis alig észlelhető némi kvalitásbeli különbség a két lexikon között, ami cáfolni látszik a Wikipedia számos kritikusainak bíráló véleményét.
A Nature szerkesztősége több neves szakértőt kért fel az összehasonlítás elvégzésére, és összesen 42 témakört választottak ki annak érdekében, hogy megállapítsák, vajon jogosak-e a kritikusok szemrehányásai. A pártatlan ítélet végett a szerkesztőség munkatársai a forrás megjelölése nélkül küldték el a kiválasztott bíráknak a megvizsgálandó szövegrészeket. A szakértők négy-négy komoly hibát fedeztek fel mindkét enciklopédiában, egy átlagos Wikipedia-cikkben négy apróbb pontatlanságot, és a Britannica esetében pedig három kisebb tévedést találtak. A Nature szerint ez váratlan eredmény, ugyanis a szabad online lexikont bárki bővítheti, és csupán öt éve létezik, viszont a Britannica, amely szerkesztésével szakemberek foglalkoznak 237 éves múltra tekint vissza.

A Wikipedia-ellenes tábor azonban töretlenül gyűjti a WikipediaClassAction.org oldalon a komoly tartalmi problémákat, hogy aztán ezt hozzák fel bizonyíték gyanánt a majdani a szabad forrású lexikon beszüntetését kérelmező bírósági tárgyaláson, és ezen kívül a félreinformáltság okozta károkért is kártérítést követelnek majd a Wikimedia Foundation-tól.
Kulcsszavak: tudomány

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Jótékonysági akciók a STRAND Fesztiválon

Augusztus 20-24. között több száz programot vonultat fel Zamárdiban az idei STRAND Fesztivál. A szervező VOLT Produkció fontosnak tartja a közönség érzékenyítését, ennek érdekében az idei évben két ügyet is a zászlajukra tűztek: a hazai- és világsztárok bevonásával segítik a rászoruló gyerekek iskolakezdését, illetve a tanári pálya megbecsülése érdekében a MédiaUnióval közös kampányt is szerveznek. Az idei STRAND Fesztiválra százezernél is több vendéget várnak.

2019. augusztus 19. 11:57

Új vígjáték sorozat indul az HBO GO-n

A Danny McBride, John Goodman, Edi Patterson és Adam Devine főszereplésével készült Az erényes Gemston-ék című sorozat kilencrészes évadja augusztus 19-én indul az HBO GO-n és az HBO-n egy egyórás epizóddal, melyet aztán hetente újabb félórás epizód követ.

2019. augusztus 18. 12:23

A nők sokkal kritikusabbak a másik kinézetét illetően

Több ezren próbálkoztak már bejutni a Szépvagy.hu társkereső oldalra annak júliusi indulása óta, de ez egyelőre csak keveseknek sikerült. Az említett oldal egy zárt társkereső szolgáltatás, ahová csak az kerülhet be, akit a már bent lévők beszavaznak. Mivel a szavazás a feltöltött fotó alapján történik, így az első benyomás, a szimpátia, a másik kinézete fog dönteni arról, hogy a többiek beengedik-e az oldalra.

2019. augusztus 18. 10:01

Fesztivál maratonnal vár a hosszúhétvégén a PLÁZS

A PLÁZS augusztus 16. és 20. között egy fesztiválnak is beillő programsorozattal várja a felüdülésre vágyókat. A nappali balatoni és medence parti lazulást éjszaka feneketlen bulizás váltja, az öt nap alatt itt is hőhullámként csap le a Balatoni Retro Láz, Fritz Kalkbrennerrel jön a Gold Beach Electric Fest, a We Love Balaton pedig Don Diabloval erősít.

2019. augusztus 16. 08:57

Majka duplázik a PLÁZSon augusztus 10-én!

Nincs is jobb hely most a kánikula ellen, mint a Balaton partja. Pláne, ha a pancsolás és hűsölés mellett éjszaka belevethetjük magunkat az önfeledt szórakozásba. A siófoki PLÁZSon természetesen ezen a hétvégén sem lesz hiány buliból: pénteken PoolParty, Bailando - Latin Nights és Metzker Viki várnak, míg szombaton Majka tér vissza a nyáron másodjára egy masszív koncerttel a Hősök társaságában.

2019. augusztus 9. 15:03

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A Magyar Telekom 2019. második negyedéves eredményei

2019. augusztus 8. 11:32

Új tulajdonosa van a UPC-nek

2019. augusztus 1. 12:20

A Bosch és a Daimler megvalósítja a vezető nélküli, automatizált parkolást

2019. július 31. 16:53

Rekordbevétel az LG-nél

2019. július 30. 17:03
online sportfogadás