Kérdéseket vet fel az unió által előirányzott adattárolás

MTI Sajtóadatbank, 2005. december 19. 09:18
A törvény betarthatóságához tisztázni kell az adattárolás módját, eszközeit és biztonságát is - mondta az Európai Parlament által a héten jóváhagyott kommunikációs adattárolási jogszabállyal kapcsolatban a Symantec ügyvezető igazgatója az MTI-nek szombaton.
Konkoly-Thege Szabolcs elmondta: a törvény megfelelő kivitelezhetőségéhez nem csak az adattárolást, hanem a megőrzést, a hozzáférést, az adatok közötti kereshetőséget és a hozzáférés meghatározását is biztosítani kell.

Az Európai Parlament szerdán hagyta jóvá azt az uniós jogszabályt, amely előírja a tagállamok távközlési cégeinek a telefonálási adatok és internetcímek fél-két évig való megőrzését arra az esetre, ha azokra szükség lenne terrorista tevékenység vagy más súlyos bűncselekmények kivizsgálásához.

Az EU új terrorizmus-ellenes intézkedéscsomagjához tartozó jogszabály számos bírálatot váltott ki a magánélethez való jogok megsértése miatt. A távközlési ágazat cégei pedig megkérdőjelezték a szóban forgó nagy mennyiségű adat megőrzésének kivitelezhetőségét és finanszírozhatóságát. A jogszabály szerint a telefonhívásokról 2 évig, a internetes kommunikációról 6 hónapig kell megőrizni az adatokat, a szabályozás a kommunikáció tartalmára nem terjed ki.

Az informatikai biztonsági rendszereket, adattárolási, adatmentési és rendelkezésre állási megoldásokat kínáló Symantec igazgatója a "gigantikus mennyiségű" adat megfelelő tárolásának feltételeként az életciklus-menedzsmentet is említette.

Tisztázandó kérdésnek nevezte a spam-ek és milliós mennyiségben azonos tartalommal szétküldött reklámküldemények tárolását, példaként említve a kampány-sms-eket. Az igazgató kitért az intranetes küldemények kérdésére, illetve az interneten keresztül bonyolított telefonos és a titkosított kommunikáció ellenőrzésének problémájára.

A magyarországi kapacitások elegendő forrás biztosításával megbirkóznának a tárolás feladatával, valószínű azonban, hogy ennek költségeit az érintett internet-szolgáltatók és távközlési cégek a végfelhasználókkal fizettetik majd meg - jegyezte meg Konkoly-Thege Szabolcs.

Kulcsszavak: távközlés jog EU Symantec

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Kiemelkedő éjszakai fotós képességekkel és vezető iparági innovációkkal érkezik a HUAWEI P60 Pro

Június 1-től Magyarországon is kapható a Huawei legújabb prémium kategóriás, kiemelkedő fotós képességekkel rendelkező okostelefonja, a HUAWEI P60 Pro. A készülék iparágvezető fejlesztéseket hoz a mobilfotózás terén, a P60 Pro-t továbbfejlesztett optikai rendszerrel, valamint a piacon elsőként többlencsés Ultra Lighting telefotó kamerával szerelték fel. A 88W-os SuperCharge töltésnek köszönhetően a HUAWEI P60 Pro mindössze 10 perc alatt 50 százalékra feltölthető Turbo módban, a készülék különleges Kunlun Glass kijelzője pedig rendkívüli törésállóságot biztosít. 

2023. május 26. 17:11

Pár nap múlva jelentősen növeli 5G-s lefedettségét a Telekom

A Magyar Telekom mobilhálózat-modernizációs programjának keretében idén nyárra 60%-ra növeli lakosságszám-arányos kültéri 5G lefedettségét. A vállalat 5G hálózata 2023. június 1-jétől Budapesten, a megyeszékhelyeken, számos vidéki városban és községben, valamint a Balaton, a Velencei-tó és a Tisza-tó körül lesz érhető. A Telekom június 1. és augusztus 31. között automatikusan elérhetővé teszi az 5G-t minden ügyfelének, melyet 5G képes készülékkel és mobilinternet-szolgáltatással tudnak igénybe venni.

2023. május 24. 15:50

A Rakuten Viber és a Spotify egyesíti erőit

Rakuten Viber bejelentette partnerkapcsolatát a Spotify globális zenei streaming platformmal. A Viber több százmillió felhasználójának kínál három hónapos ingyenes próbaidőszakot a Spotify Premium előfizetéshez, illetve régiótól függően akár 90%-os kedvezményt a szolgáltatásra.

2023. május 23. 15:27

Új élmények várnak Budapest Óriáskerekén a Samsung Galaxy S23 Ultrával

A Samsung május 25-26 és 27-én átalakítja Budapest Óriáskerekét, alkonyattól különleges kabinokban emelkedhetünk a város fölé. A különböző tematikájú fülkékben egy közös: a résztvevők a Samsung csúcskészülékével, a Galaxy S23 Ultrával örökíthetik meg a nem mindennapi élményt, bizonyítva, hogy a Nightography, éjszakai felvételek funkcióval a legjobb pillanatok részletgazdagok és felejthetetlenek maradhatnak még napnyugta után is.

2023. május 22. 15:34

Akadálymentesítette a Coldplay karbonlábcsökkentő turnéapplikációját az SAP

Egy születése óta vak Coldplay-rajongó segített az SAP-nak abban, hogy a látássérültek számára is elérhetővé tegye a környezettudatos Music Of The Spheres World Tour alkalmazást. A cég tavaly fejlesztette ki az applikációt a brit zenekar számára, mivel mindkét társaság mélyen elkötelezett a fenntarthatóság iránt. Idén arra vállalkoztak, hogy akadálymentesítik az appot, így még többen használhatják azt, és járulhatnak hozzá a Coldplay-turné karbonlábnyomának csökkentéséhez.

2023. május 22. 09:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39

Új keresőt fejleszt a Google

2023. április 24. 20:01