EU akcióterv kulturális és tudományos tartalmak digitalizálására

forrás Prim Online, 2005. december 20. 16:45
A MATISZ online hírlevelének legújabb száma szerint az Európai Unió angol elnöksége bejelentette a kulturális és tudományos tartalmak digitalizálásának Európai Unió által koordinált dinamikus akciótervét.
Ezen akcióterv középpontjában azok a rövid és hosszabb távú kezdeményezések állnak, amelyek célja, hogy az európai kulturális és tudományos tartalmak sokkal szélesebb körben elérhetővé váljanak a nagyközönség számára a digitális technológiák és az internet közvetítésével.

A terv a következő célterületekre irányul:

Stratégiai vezető szerep elérése egy dinamikus és változó környezetben, amely gyors technológiai és gazdasági fejlődéssel jellemezhető.
A tagállamok digitalizálási kezdeményezései, az EU hálózatok és projektek közötti erős kapcsolatok kiépítése, a koordináció megerősítése.
Azon erőfeszítések folytatása, amelynek célja a digitalizálási tevékenységek párhuzamos végzésének és elszigetelődésének legyőzése, és a szinergia maximalizálása.
Az alkalmas modellek, finanszírozási lehetőségek és irányelvek felmérése és azonosítása a fenntartható fejlődés és a hosszú-távú megőrzés stratégiák elérésére.
A kulturális és nyelvi sokféleség elősegítése a létrejövő digitális tartalmak esetén.
A teljes szöveg megtalálható a következő link alatt: www.minervaeurope.org/publications/dap.htm

Az akcióterv a Nemzeti Képviselő Csoport munkájának eredményeképp létrejött digitalizálási politika és program- különösen Hollandia, Luxembourg és az EU Angol Elnöksége alatt - amely a Lundi Akcióterv (2001) eredményeit hasznosítja és viszi tovább. További információkat a Nemzeti Képviselő Csoportról, a Lundi Akciótervről és a MINERVA név alatt létrejött kapcsolódó tevékenységekről a DigiCult weboldalán olvashatnak. www.cordis.lu/ist/digicult/eeurope.htm

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Újragondolt klasszikus műalkotások az Insta-generáció számára

Hey Reilly olyan festők klasszikus műveit gondolta és alkotta újra a digitális generáció számára, mint Van Gogh, Botticelli és Da Vinci. A divattervezőként és illusztrátorként is kiemelkedő művész Samsung Galaxy Note10+ okostelefon segítségével hozta létre a kizárólag digitális technikával készült „Mobile Masterpieces” (Mesterművek mobillal) sorozatát, amely a huszonegyedik századi közönség számára értelmez újra olyan ikonikus európai műalkotásokat, mint például Vermeer „Leány gyöngy fülbevalóval” című képe.

2019. október 9. 10:08

Újabb rejtélyeket fejtettek meg a piramisokról

A technológiai fejlődésnek köszönhetően mára az ókori rejtélyek megfejtése is egyszerűbb feladatnak bizonyul. A Viasat History csatorna legújabb sorozatának szakemberei drónok bevetésével és 3D tervezéssel fejtettek meg titkokat. Kilenc piramist – köztük a híres gízaiakat – vizsgáltak meg új szemszögből, hogy végre választ kapjanak a nagy kérdésre: az ókori egyiptomiak a sivatag közepén hogy voltak képesek megépíteni ezeket az épületóriásokat?

2019. szeptember 29. 10:30

Tanulj meg e-rollerezni, e-motorozni

Egyre több elektromos közlekedési eszköz jelenik meg a főváros utcáin – ami természetesen megosztja a budapestieket. A környezetvédelem hívei örülnek, mások viszont nem mindig felhőtlenül boldogok. Ahhoz, hogy gördülékeny legyen az együttélés, és még könnyebben megtalálhassák a helyüket a város életében az új típusú közlekedési eszközök, néhány dolgot mindenkinek érdemes megtanulnia. Ezek közül a legfontosabbat az Ogre & Co vezetője, Tóth-Báló Tamás össze is szedett számunkra.

 

2019. szeptember 21. 01:30

10 dolog, amit jobb észben tartani az online kaszinó és sportfogadó oldalakon

Az internet fejlődésével az online kaszinók látogatói az idejük nagy részét a számítógép vagy erre alkalmas okos eszközük képernyői előtt töltik el. Ők döntik el, hogy milyen játékkal, mikor, mennyi tétet feltéve játszanak, a lehetőségek tárháza végtelen. Ezzel együtt azonban nem árt odafigyelni néhány, akár a játékos saját maga által lefektetett alapszabályra, melyek bizonyos keretek közé terelik az online magatartást, természetesen a játékos javait szolgálva.  

2019. szeptember 16. 14:34

Budapesten is megtekinthető az életnagyságú LEGO Technic Bugatti Chiron

Az ikonikus sportautó 1:1 méretarányú, LEGO Technic elemekből épített élethű mását szeptember 16. és 22. között a Westend City Centerben tekintheti meg a magyar közönség. 

2019. szeptember 16. 14:07

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Újabb mérföldkő a hazai digitális oktatásban

2019. október 10. 18:44

Ma 20 éves a Wi-Fi

2019. szeptember 30. 11:26

Az ABB a világ legkorszerűbb robotikai gyárát építi Sanghajban

2019. szeptember 23. 09:37

Nem omlik össze az ekereskedelem: egy év haladék az erős ügyfélhitelesítésre

2019. szeptember 11. 08:34
online sportfogadás