A France Télélecom forgalmi figyelmeztetése megrázta a piacokat

MTI Sajtóadatbank, 2006. január 13. 09:35
Aggodalmat váltott ki Európa-szerte a France Télécom csütörtökön kiadott váratlan profitfigyelmeztetése, miatta az európai tőzsdéken csökkent a távközlési vállalatok részvényeinek árfolyama.
A France Télécomnál az egyre élesebb piaci versenyre hivatkozva azt közölték, hogy az idén előbbre hoznak néhány későbbre tervezett új beruházást, és ez 1-2 százalékponttal csökkenti a társaság nyereségrátáját. Az árbevétel-növekedés a korábban előre jelzettnél kisebb, 2 százalék körüli lesz az idén, és lefelé módosították a tavalyi árbevétel bővülésének adatát is: 2-3 százalékra a korábban jósolt "közel 3 százalékról".

A vállalatnál azt egyelőre nem közölték, hogy melyik üzletágban vannak nehézségei, elemzők szerint a problémák széleskörűek. Emlékeztetnek arra, hogy a vezetékes és mobilszolgáltatók Európa szerte nagy kihívásokkal találják szembe magukat: a folyamatosan megújuló technológiával, az éles versennyel, a piacszabályozó hatóságok folyamatos árcsökkentésével.

A nagy nyugat-európai szolgáltatók közül a Deutsche Telekomnál elmondták, hogy tartják magukat a korábbi előrejelzéshez: a tavalyi évre a 20,7-21 milliárd euró közé várják az üzemi eredményt a 2004. évi 19,4 milliárdot követően. Az idén 20,2-20,7 milliárd eurós üzemi eredményt jeleznek előre, elsősorban amiatt, hogy Németországban 32 ezer fős leépítést hajtanak végre 2008-ig. A társaság 5 százalékos árbevétel-növekedést célzott meg 2006-ra és 2007-re, a jövő év végére 65,2-66,2 milliárd euró bevételt várnak.

A British Telecomnál és a Vodafonnál egyelőre nem kommentálták a France Télécom bejelentését.

A France Télécom forgalmát tekintve a második számú vezetékes- és mobil integrált távközlési vállalat Európában.

A nemrégiben még Európa leginkább eladósodott vállalatának számító konszern három éves átszervezési programja eredményeképpen kezdi egyensúlyba állítani gazdálkodását a bel- és külföldi mobil és internetes piacon egyre élesedő konkurencia harc közepette. Az adósság további csökkentése változatlanul elsőrendű cél a konszern terveiben. A nettó adósság EBITDA-eredményre vetített arányát 2,5 százalék alá tervezte vinni a tavalyi év végére és 2 százalék alá 2008-ra.

A nagyságra második teljeskörű európai távközlési vállalat, France Télécom a harmadik negyedévben 4,86 milliárd eurós üzemi eredményt ért el az egy évvel korábbi 4,76 milliárd helyett, de a rátája 39,6 százalékra csökkent 39,9 százalékoz képest.

A harmadik negyedben a bevétel 12,26 milliárd euróra emelkedett a tavalyi harmadik negyedévi 11,8 milliárdhoz képest.

Az első félévről a France Télécom 3,4 milliárd eurós adózott eredményt jelentett, az egy évvel korábbi 1 milliárd euró helyett.

Az eredményt 1,2 milliárd eurónyi egyszeri eredmény is duzzasztotta, a telefonkönyv-üzletágban, a német Mobilcomban és egyebekben volt részesedések eladása miatt.

Az üzemi eredmény 6,5 milliárd euróra nőtt 4,3 milliárdhoz képest. A rátája 39,3 százalékra javult 38,6 százalékról.

A pénzforgalmi többlet (EBITDA) 6,2 százalékkal 9,3 milliárd euróra nőtt 8,8 milliárdhoz képest.

A tőkeberuházásokat 29,6 százalékkal 2,7 milliárd euróra növelték, így az adósság kissé nőtt, a félév végén 46,3 milliárd euró volt.

A bevétel szervesen 2,3 százalékkal, ténylegesen 4,5 százalékkal 23,7 milliárd euróra gyarapodott a tavalyi első félévi 22,7 milliárdról. A növekedés gyorsult: az első negyedben 1 százalékos, a második negyedben 3,6 százalékos volt.

A mobil üzletág - a brit-francia Orange - adta a tavalyi első félévben is a húzóerőt a folytatódó tevékenységekben: a második negyedben 8,6 százalékkal növelte a bevételét, és június végén 66,7 millió ügyfele volt világszerte, szervesen 16,3 százalékkal több, mint egy évvel azelőtt. Az első félévben a bevétele 10,6 százalékkal 10,98 milliárd euróra bővült a 2004-es első félévi 9,93 milliárdhoz képest. A növekedés főleg a felzárkózó piacokról származott.

A vezetékes szolgáltatás helyzete javult: a bevétele a második negyedévben 0,4 százalékkal csökkent szervesen, 0,7 százalékkal nőtt ténylegesen. A széles sávú szolgáltatást használó ügyfelek 6,4 millióan voltak június végén Európában, 80 százalékkal többen, mint egy éve.

A vállalati távközlési megoldásokat nyújtó részleg 13 százalékkal növelte a bevételét.

A francia kormány tavaly májusban 8 százalékot értékesített a France Télécomból gyorsított eljárással, intézményi befektetőknek, 4,5 milliárd euróért.

Egy korábbi eladás nyomán a francia állam részesedése tavaly szeptemberben csökkent 50 százalék alá a France Télécomban, és most már csak 33,1 százalékos benne a közvetett és a közvetlen állami részesedés. Azonban a kormány továbbra is "jelentős részvényes" akar maradni középtávon.

2004-ben a France Télécomnak 2,8 milliárd eurós csoportszintű adózott eredménye volt, 13,2 százalékkal kevesebb a 2003-as 3,2 milliárdnál. Az üzemi eredménye 13,3 százalékkal 10,8 milliárd euróra nőtt 9,6 milliárdról. A pénzforgalmi többlete (EBITDA) 5,5 százalékkal 18,3 milliárd euróra növekedett. Tavaly a forgalom 2,2 százalékkal 47,2 milliárd euróra emelkedett 46,1 milliárdról, szervesen 4,1 százalékos volt a fejlődés.

A France Télécomnak 2004 végén 125 millió ügyfele volt világszerte, egy évvel korábban 116,4 millió.

2004 végén a nettó adósság 43,9 milliárd euró volt, az egy évvel azelőtti 44,2 milliárd után. A Standard & Poor's hitelminősítő tavaly februárban "A mínusz" befektetői fokozatra javította a France Télécom hosszú lejáratú adósságának osztályzatát, pozitív kilátással, az addigi "BBB plusz"-ról.

A tervezői gondolkodás eszközeivel alakítják a holnapot a Samsung és az EdisonKids kihívásának diákcsapatai

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 14:07

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Még szélesebb körben elérhetők a Galaxy AI funkciók a One UI 6.1 frissítéssel

Még több Galaxy felhasználó léphet be a mobil AI új korszakába: a One UI 6.1 frissítéssel korábbi készülékeken is elérhetővé válnak a Galaxy AI funkciók március 28-tól. A Galaxy S23 széria, az S23 FE, a Z Fold5 és a Z Flip5 készülékek, valamint a Tab S9 termékcsalád tagjain is elérhetők lesznek azok a lehetőségek, melyeket az idén bemutatott Galaxy S24 széria felhasználói már kipróbálhattak.

2024. március 27. 19:13

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05