Windows szoftverkódokat ajánl a protokollok helyett a Microsoft

Milkovits Gábor, 2006. január 25. 21:05
A Microsoft az Európai Bizottság monopóliumellenes határozatának fényében felajánlotta, hogy a kért protokollok helyett ingyenesen versenytársai rendelkezésére bocsátja a protokollok mögött húzódó szoftverkódok egy részét.
Az EB által kiküldött független szakértő nemrégiben erősen kifogásolta a Microsoft által legutóbb felajánlott Windows Workgroup Server és Windows Desktop kommunikációs szoftverprotokollokat, amelyek lehetővé tennék más cégeknek a Windows rendszereken a MS saját szoftvereivel egyenrangúan és együttműködve futtatható alkalmazások fejlesztését. A bizottság eredetileg január 25-ig adott haladékot a megfelelő protokollok nyilvánossá tételére, ezt azonban pár napja február 15-ig meghosszabbították: ha a szoftverkonszern addigra sem tesz eleget a döntésben foglaltaknak, úgy akár napi 2 millió dollár bírsággal lehet kénytelen szembenézni.

Az EB részéről egyelőre annyiban reagáltak a MS mostani bejelentésére, hogy ígéretet tettek az ajánlat részletes megvizsgálására. A Microsoft a kódokat kizárólag megtekintésre bocsátaná más cégek rendelkezésére, nyilvános közzétételüket vagy a termékekben való felhasználásukat azonban nem engedélyezné. Az Európai Bizottság szakértői valószínűleg abból a szempontból vizsgálják majd a Microsoft felajánlását, hogy az mennyiben felel meg döntésük eredeti céljának, vagyis annak, hogy megszüntesse a konkurens szoftvercégeknek az EB által igazoltnak tekintett versenyhátrányát. Erről konkrétumok, azaz a kódok híján természetesen lehetetlen előre bármit is mondani.
Kulcsszavak: Microsoft jog EU

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05