Windows szoftverkódokat ajánl a protokollok helyett a Microsoft

Milkovits Gábor, 2006. január 25. 21:05
A Microsoft az Európai Bizottság monopóliumellenes határozatának fényében felajánlotta, hogy a kért protokollok helyett ingyenesen versenytársai rendelkezésére bocsátja a protokollok mögött húzódó szoftverkódok egy részét.
Az EB által kiküldött független szakértő nemrégiben erősen kifogásolta a Microsoft által legutóbb felajánlott Windows Workgroup Server és Windows Desktop kommunikációs szoftverprotokollokat, amelyek lehetővé tennék más cégeknek a Windows rendszereken a MS saját szoftvereivel egyenrangúan és együttműködve futtatható alkalmazások fejlesztését. A bizottság eredetileg január 25-ig adott haladékot a megfelelő protokollok nyilvánossá tételére, ezt azonban pár napja február 15-ig meghosszabbították: ha a szoftverkonszern addigra sem tesz eleget a döntésben foglaltaknak, úgy akár napi 2 millió dollár bírsággal lehet kénytelen szembenézni.

Az EB részéről egyelőre annyiban reagáltak a MS mostani bejelentésére, hogy ígéretet tettek az ajánlat részletes megvizsgálására. A Microsoft a kódokat kizárólag megtekintésre bocsátaná más cégek rendelkezésére, nyilvános közzétételüket vagy a termékekben való felhasználásukat azonban nem engedélyezné. Az Európai Bizottság szakértői valószínűleg abból a szempontból vizsgálják majd a Microsoft felajánlását, hogy az mennyiben felel meg döntésük eredeti céljának, vagyis annak, hogy megszüntesse a konkurens szoftvercégeknek az EB által igazoltnak tekintett versenyhátrányát. Erről konkrétumok, azaz a kódok híján természetesen lehetetlen előre bármit is mondani.
Kulcsszavak: Microsoft jog EU

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A világ legígéretesebb kiberbiztonsági vállalatai közé került a Clarabot

2022. december 6. 21:30

Lezárult a 2022-es ’Az Év Honlapja’ pályázat!

2022. december 2. 13:58

Innovatív építőipari vállalkozás vezetőit díjazta a FIVOSZ

2022. november 29. 12:39

December 1. éjfélig lehet nevezni 'Az Év Honlapja’ pályázatra!

2022. november 23. 09:55