Symantec-kutatás az e-mail függőségről

Kovács Attila, 2006. január 26. 16:03
Az e-mal használati szokásokról végzett kutatásról tartott ma sajtótájékoztatót a Budapesti Műszaki Főiskola Symantec-laborjában a Symantec Magyarország és az ITTK (Inmformációs Társadalom- és Trendkutató Központ) A kutatás szerint a számítógép-felhasználók 75 százaléka e-mail-függőségben szenved, hetente akár két napot is eltölthetünk elektronikus levelezéssel.
A Symantec által a közelmúltban közzétett, 1700 számítógép-felhasználó körében elvégzett kutatás szerint az európaiak életét nagyban meghatározza az e-mail. A kutatás, amelyet a Symantec megbízásából a Dynamic Markets cég végzett, négy jól elkülöníthető kategóriát állapított meg a felhasználók elektronikus levelezéshez való viszonyáról, amelyek a következők:

  • A tudatosak: a megkérdezettek 49 százaléka sorolható ide, ők azok, akik nem idegeskednek az emailjeik miatt, szigorúan csak a munkahelyükön és munkaidőben ellenőrzik levelesládájukat.
  • A totálisan függők: a megkérdezettek 21 százaléka nyilatkozta, hogy kényszeresen ellenőrzik elektronikus leveleiket, és pánikba esnek, ha nem férhetnek hozzájuk.
  • Az elutasítók: a válaszadók 10 százaléka vallotta magát olyan technofóbnak, aki az e-mailt csak az alapvető rendeltetése szerint, és csak nagyon ritkán használja. Azzal szemben a verbális kommunikációt részesíti előnyben.
  • A passzívak: a megkérdezettek 6 százaléka, elmondásuk szerint, annyi e-mailt kap, hogy a levélhalmaz egy idő után teljesen átláthatatlanná válik, így a magukat idesorolt személyek még a postaládájuk megnyitásától is rettegnek.

A totálisan függők táborába tartozók töltik a legtöbb időt e-mailezéssel, mintegy 2,6 órát naponta.

"Az egyes kategóriákba tartozó felhasználók tulajdonságai nem meglepőek" - mondta el a konferencián Konkoly Thege Szabolcs, a Symantec területi igazgatója. "Az már inkább elszomorító, hogy a megkérdezettek több mint 40 százaléka egészségtelenül áll hozzá az elektronikus levelezéshez. Az e-mail óriási segítséget nyújthat mindennapi munkánk megkönnyítésében, de a felhasználóinak jobban oda kellene figyelnie mire, mennyit, és hogyan használják. Az e-mailnek nem szabadna megnehezítenie a munkát, sőt!" Konkoly Thege szerint az alkalmazottaknak leginkább önfegyelemre van szükségük, hogy a lehető leghatékonyabb módon menedzseljék elektronikus levelezésüket.

A Symantec kutatás szerint a vállalatok 91 százaléka állítja, hogy 2005-ben az elektronikus levelek mennyisége mintegy másfélszeresére nőtt, így az alkalmazottak is több időt töltenek e-mailjeik olvasásával és megválaszolásukkal. A megkérdezettek 52 százaléka tölt naponta két óránál is többet levelezéssel, 15 százalék pedig napi négy óránál is többet, azaz hetente akár két munkanapnyi időt.

Mára az e-mailnek a munkanapot is sikerült meghosszabbítania, 54 százaléka az alkalmazottaknak ugyanis már a 9 órai munkakezdés előtt megnyitja postaládáját, és délután 5-kor ellenőriz utoljára. Sőt, a megkérdezettek között akadt olyan is, aki már reggel hatkor megnyitja levelesládáját, és még éjfélkor is e-mailjeit böngészi...

A mobil e-mail megjelenése és elterjedése szintén nagymértékben átalakította a munkavégzési szokásokat. A kutatásban megkérdezettek 31 százaléka használ mobileszközt e-mailjei ellenőrzésére. Ezen felhasználók harmadának első dolga, hogy ellenőrizze e-mailjét miután reggel felkelt, és nagyjából ugyanennyien lefekvés előtt is így tesznek. A mobil eszközt használók 72 százaléka állította továbbá, hogy szabadságán és betegszabadsága ideje alatt is ellenőrzi leveleit.

Amíg a megkérdezettek 27 százaléka állította, hogy a munkaidőn kívüli e-mail ellenőrzés növeli a stresszt, 23 százalék pedig éppen az ellenkezőjét mondta. A mobil e-mailesek 43 százaléka hiszi, hogy az irodán kívüli hozzáférés hatékonyabbá teszi őket, 75 százalékuk pedig nem a munkáltató, hanem saját felelősségének tartja az optimális e-mail használatot.

A Dynamic Markets 1700 kvantitatív interjút folytatott általános alkalmazottak és olyan IT vezetők körében, akik felelősségkörébe a vállalat e-mail rendszere is beletartozik. Minden vizsgált vállalat mind 500 főnél több alkalmazottat foglalkoztat, valamint a legkülönbözőbb szektorokban tevékenykedik Európában, a Közel-keleten és Afrikában.

A Symantec-kutatás ismertetése után a sajtótájékoztatón előadást tartott még az ITTK képviseletében Pintér Róbert, Székely Levente és Kollányi Bence a magyar és nemzetközi felmérések tapasztalatairól, valamint Kurucz Imre az NRC Piackutató munkatársa a magyar e-mail használati szokásokról.
Kulcsszavak: security Symantec

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Három dokucsatornát nyit meg nyár végén a UPC Direct

A UPC Direct a Viasat World médiavállalat három csatornáját is elérhetővé teszi minden előfizetőjének 2020. augusztus 14. és 31. között, így az adrenalinfüggők a Viasat Explore, a múlt kedvelői a Viasat History, a természetkedvelők pedig a Viasat Nature műsoraival – köztük számos premierrel – búcsúztathatják a nyarat. 

2020. augusztus 15. 10:12

Magyarországon forgatott Jeremy Wade

Folyami szörnyek felkutatása után a világhírű biológus, extrém horgász és műsorvezető, Jeremy Wade most a folyóvizek csúcsragadozóinak váratlan eltűnése után nyomoz. A világ hat legismertebb folyóját vizsgálja, így járt utána annak is, mi történhetett a Duna nagy uszonyos szörnyetegeivel, a vizával és a galócával.

2020. augusztus 12. 13:36

Úttörő technológiák, melyek megváltoztatják a világot

30 évvel ezelőtt még nagyon kevesen gondolták volna, hogy egy átlag polgár a mobiltelefonján rendelje házhoz a vacsoráját, online fizesse be a számláit, vagy interneten keresztül hódoljon szerencsejáték kedvtelésének, mint amire többek között a LightCasino is lehetőséget ad. Az internetnek és a digitális fénykornak köszönhetően szinte felfoghatatlan mennyi adattal dolgozunk a másodperc törtrésze alatt és a minket körülvevő kütyük mennyi feladatot látnak el helyettünk a nap minden órájában, folyamatosan. Az automatizáció, a digitalizáció és az IoT megjelenése hihetetlen mértékű fejlődést produkált az életünkben, de vajon melyek lesznek a következő lépcsőfokok a fejlődésben?

2020. augusztus 11. 07:38

Hivatalosan is megnyitotta a nyarat a Budai Szabadtéri Színház

Csütörtökön délelőtt sajtótájékoztatón jelentette be a Budai Szabadtéri Színház vezetősége, hogy idén nyáron egy hónappal később, júliusban indult el a nyári szezon, s egészen szeptember végéig tart majd.

2020. július 31. 16:36

Mennyire biztonságos az online kaszinó játék?

Ha még nem játszottál online kaszinóban, vagy teljesen ismeretlen terület számodra, akkor biztosan merülnek fel benned kérdések, mint például az, hogy mennyire érezheted biztonságban a pénzed, vagy mennyire fair módon fizetik ki egy-egy nagyobb nyereményedet az online kaszinó szolgáltatók? Ezek a kérdések talán a legrelevánsabb területeket feszegetik, melyeket igyekszünk kicsit mélyebben megvizsgálni a következő sorokban.

2020. július 23. 14:33

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Early Bird kedvezménnyel indul ‘Az Év Honlapja’ pályázat

2020. augusztus 13. 14:58

Az EU rendkívüli forrásokat biztosít a SZTAKI vezetésű nemzetközi COVID-projektre

2020. augusztus 13. 12:16

Új energiacímkék jönnek a háztartási gépekre

2020. augusztus 4. 16:36

Online sportfogadás Magyarországon

2020. július 23. 20:39
online sportfogadás