Helyesírási gyorssegély az interneten

MTI Sajtóadatbank, 2006. február 10. 11:45
Még 96 évesen is a gépe előtt ül és helyesírási kérdésekre válaszol az interneten a francia Orthonet elindítója, Charles Müller. Az Orthonethez hasonló nyelvhelyességi internetes szolgáltatás Magyarországon is elérhető, ám a látogatók száma egyelőre jócskán elmarad a francia érdeklődőkétől.
Charles Müller a németországi francia nagykövetség kulturális munkatársaként lett figyelmes arra, hogy a francia nyelvtan gyakran honfitársainak is sok nehézséget okoz. A probléma orvoslására az internet francia elődjén, a Minitel hálózatán elindította az Orthotelt, majd a világhálón az Orthonetet. 1998 óta a látogatók száma megtízszereződött, 2005-ben 3,2 millióan fordultak tanácsért az Orthonethez.

Müller ma 96 éves, mégis minden nap leül a gépe elé, hogy azonnal válaszoljon az interneten beérkező helyesírási kérdésekre. Nincs azonban egyedül, négy kollégája segíti munkájában. Az Orthonethez hasonló nyelvészeti forródrót, illetve internetes szolgáltatás Magyarországon is igénybe vehető. A Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományos Intézetének portálján (www.nytud.hu) a tanacs kukac nytud.hu email-címre küldött kérdésére még aznap választ kap az érdeklődő. Az ügyeletet 10-től 14 óráig látja el az intézet egyik szakembere.

Ezenkívül egy másik honlapon, a Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda oldalán (www.e-nyelv.hu) egy gyors regisztráció után már fél órán belül helyesírási gyorssegélyben részesítik a nyelvileg bizonytalanokat.

Eőry Vilma, a Nyelvtudományi Intézet főmunkatársa az MTI-nek elmondta, hogy Magyarországon még inkább telefonon érdeklődnek az emberek, a tanacs kukac nytud.hu címre naponta átlagosan két email érkezik, ami évente csak néhány száz üzenetet jelent. A szám egyelőre jócskán elmarad a francia e-mail-dömpingtől, igaz, a www.orthonet.fr oldalra nemcsak Franciaországból, hanem Belgiumból, Svájcból, Kanadából is kattintanak, nem is beszélve a franciául beszélők millióiról.
Kulcsszavak: tudomány onlineszolg MTA

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

CHARITY FEST – Az adományfesztivál

A CHARITY FEST minden bizonnyal az év legjótékonyabb fesztiválja. A rendezvény jegy-, étel- és ital eladásaiból származó bevételeit ugyanis jótékony célokra fordítják. Az egy napos eseményre napközben elsősorban a családokat, az estétől másnap hajnalig tartó koncertekre főként a fiatalokat várják. A CHARITY FEST 2019. május 18-án reggel 9.30 órakor nyitja meg kapuit a Dürlin Rendezvényparkban.

2019. április 15. 18:22

Szavazzon az irodalomra!

A Libri április és május között arra buzdítja az olvasóközönséget, hogy szavazzanak a kortárs magyar irodalomra. A 2016-ban alapított Libri irodalmi díjak kampánya a döntőbe került tíz kortárs magyar irodalmi alkotásra és szerzőikre hívja fel a figyelmet. Március végétől már a közönség is szavazhat, és kiválaszthatja kedvencét a tíz döntős közül. A díjak ünnepélyes átadógálája május 15-én lesz.

2019. április 10. 08:59

Gyerekek mesélték el a Telekom Erdei házikójának történetét

Lezárult a Magyar Telekom meseíró pályázata, amelyre három korcsoportban nevezhettek a gyerekek. A győztes pályaművek e-könyv formában májustól lesznek elérhetők a tvgo.hu oldalon, valamint valamennyi okoseszközön.

2019. április 1. 12:33

Virtuális sétával gyűjtenek a fogyatékkal élők számára

Már alig hétezer kilométer hiányzik ahhoz, hogy a Liferay Hungary csapata Föld-kerülő virtuális sétája végéhez érjen és ezzel támogassa a Kézenfogva Alapítványt. A tavaly tavasszal indult mozgalomban négymillió forintot gyűjtenek össze a fogyatékos emberek munkavállalásának támogatására. 

2019. március 28. 08:53

Hazai sztárok véreztek a Vastrónért

Ünnepeljük együtt a Trónok harca új évadának április 15-i érkezését, és add Te is véred a trónért. Az HBO a Magyar Vöröskereszttel együttműködésben véradást szervez a Trónok harca új évadának érkezése alkalmából. Így Magyarország is csatlakozik ahhoz a világméretű kezdeményezéshez, mely során a Trónok harca rajongói egy nemes cél érdekében a vérüket adják. Akik elég bátrak ahhoz, hogy vérüket adják a trónért, azokat egyedi ajándékkal jutalmazzuk. A részvétel természetesen ingyenes, de a helyek limitáltak, a vérvétel érkezési sorrendben történik.

2019. március 26. 16:50

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Közel 50 millió forint EU-s támogatást kapott a MIDI Mobil ID Innovációs KFT.

2019. április 25. 11:05

2040-re már több elektromos autót helyeznek forgalomba, mint hagyományos járművet!

2019. április 17. 11:04

Van kedvenc webáruházad?

2019. április 9. 12:46

Elindult a jelentkezés a Nagy Digitális Kalandra

2019. április 2. 08:54
cloudappsportal.com