Helyesírási gyorssegély az interneten

MTI Sajtóadatbank, 2006. február 10. 11:45
Még 96 évesen is a gépe előtt ül és helyesírási kérdésekre válaszol az interneten a francia Orthonet elindítója, Charles Müller. Az Orthonethez hasonló nyelvhelyességi internetes szolgáltatás Magyarországon is elérhető, ám a látogatók száma egyelőre jócskán elmarad a francia érdeklődőkétől.
Charles Müller a németországi francia nagykövetség kulturális munkatársaként lett figyelmes arra, hogy a francia nyelvtan gyakran honfitársainak is sok nehézséget okoz. A probléma orvoslására az internet francia elődjén, a Minitel hálózatán elindította az Orthotelt, majd a világhálón az Orthonetet. 1998 óta a látogatók száma megtízszereződött, 2005-ben 3,2 millióan fordultak tanácsért az Orthonethez.

Müller ma 96 éves, mégis minden nap leül a gépe elé, hogy azonnal válaszoljon az interneten beérkező helyesírási kérdésekre. Nincs azonban egyedül, négy kollégája segíti munkájában. Az Orthonethez hasonló nyelvészeti forródrót, illetve internetes szolgáltatás Magyarországon is igénybe vehető. A Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományos Intézetének portálján (www.nytud.hu) a tanacs kukac nytud.hu email-címre küldött kérdésére még aznap választ kap az érdeklődő. Az ügyeletet 10-től 14 óráig látja el az intézet egyik szakembere.

Ezenkívül egy másik honlapon, a Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda oldalán (www.e-nyelv.hu) egy gyors regisztráció után már fél órán belül helyesírási gyorssegélyben részesítik a nyelvileg bizonytalanokat.

Eőry Vilma, a Nyelvtudományi Intézet főmunkatársa az MTI-nek elmondta, hogy Magyarországon még inkább telefonon érdeklődnek az emberek, a tanacs kukac nytud.hu címre naponta átlagosan két email érkezik, ami évente csak néhány száz üzenetet jelent. A szám egyelőre jócskán elmarad a francia e-mail-dömpingtől, igaz, a www.orthonet.fr oldalra nemcsak Franciaországból, hanem Belgiumból, Svájcból, Kanadából is kattintanak, nem is beszélve a franciául beszélők millióiról.
Kulcsszavak: tudomány onlineszolg MTA

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Jótékonysági akciók a STRAND Fesztiválon

Augusztus 20-24. között több száz programot vonultat fel Zamárdiban az idei STRAND Fesztivál. A szervező VOLT Produkció fontosnak tartja a közönség érzékenyítését, ennek érdekében az idei évben két ügyet is a zászlajukra tűztek: a hazai- és világsztárok bevonásával segítik a rászoruló gyerekek iskolakezdését, illetve a tanári pálya megbecsülése érdekében a MédiaUnióval közös kampányt is szerveznek. Az idei STRAND Fesztiválra százezernél is több vendéget várnak.

2019. augusztus 19. 11:57

Új vígjáték sorozat indul az HBO GO-n

A Danny McBride, John Goodman, Edi Patterson és Adam Devine főszereplésével készült Az erényes Gemston-ék című sorozat kilencrészes évadja augusztus 19-én indul az HBO GO-n és az HBO-n egy egyórás epizóddal, melyet aztán hetente újabb félórás epizód követ.

2019. augusztus 18. 12:23

A nők sokkal kritikusabbak a másik kinézetét illetően

Több ezren próbálkoztak már bejutni a Szépvagy.hu társkereső oldalra annak júliusi indulása óta, de ez egyelőre csak keveseknek sikerült. Az említett oldal egy zárt társkereső szolgáltatás, ahová csak az kerülhet be, akit a már bent lévők beszavaznak. Mivel a szavazás a feltöltött fotó alapján történik, így az első benyomás, a szimpátia, a másik kinézete fog dönteni arról, hogy a többiek beengedik-e az oldalra.

2019. augusztus 18. 10:01

Fesztivál maratonnal vár a hosszúhétvégén a PLÁZS

A PLÁZS augusztus 16. és 20. között egy fesztiválnak is beillő programsorozattal várja a felüdülésre vágyókat. A nappali balatoni és medence parti lazulást éjszaka feneketlen bulizás váltja, az öt nap alatt itt is hőhullámként csap le a Balatoni Retro Láz, Fritz Kalkbrennerrel jön a Gold Beach Electric Fest, a We Love Balaton pedig Don Diabloval erősít.

2019. augusztus 16. 08:57

Majka duplázik a PLÁZSon augusztus 10-én!

Nincs is jobb hely most a kánikula ellen, mint a Balaton partja. Pláne, ha a pancsolás és hűsölés mellett éjszaka belevethetjük magunkat az önfeledt szórakozásba. A siófoki PLÁZSon természetesen ezen a hétvégén sem lesz hiány buliból: pénteken PoolParty, Bailando - Latin Nights és Metzker Viki várnak, míg szombaton Majka tér vissza a nyáron másodjára egy masszív koncerttel a Hősök társaságában.

2019. augusztus 9. 15:03

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A Magyar Telekom 2019. második negyedéves eredményei

2019. augusztus 8. 11:32

Új tulajdonosa van a UPC-nek

2019. augusztus 1. 12:20

A Bosch és a Daimler megvalósítja a vezető nélküli, automatizált parkolást

2019. július 31. 16:53

Rekordbevétel az LG-nél

2019. július 30. 17:03
online sportfogadás