Helyesírási gyorssegély az interneten

MTI Sajtóadatbank, 2006. február 10. 11:45
Még 96 évesen is a gépe előtt ül és helyesírási kérdésekre válaszol az interneten a francia Orthonet elindítója, Charles Müller. Az Orthonethez hasonló nyelvhelyességi internetes szolgáltatás Magyarországon is elérhető, ám a látogatók száma egyelőre jócskán elmarad a francia érdeklődőkétől.
Charles Müller a németországi francia nagykövetség kulturális munkatársaként lett figyelmes arra, hogy a francia nyelvtan gyakran honfitársainak is sok nehézséget okoz. A probléma orvoslására az internet francia elődjén, a Minitel hálózatán elindította az Orthotelt, majd a világhálón az Orthonetet. 1998 óta a látogatók száma megtízszereződött, 2005-ben 3,2 millióan fordultak tanácsért az Orthonethez.

Müller ma 96 éves, mégis minden nap leül a gépe elé, hogy azonnal válaszoljon az interneten beérkező helyesírási kérdésekre. Nincs azonban egyedül, négy kollégája segíti munkájában. Az Orthonethez hasonló nyelvészeti forródrót, illetve internetes szolgáltatás Magyarországon is igénybe vehető. A Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományos Intézetének portálján (www.nytud.hu) a tanacs kukac nytud.hu email-címre küldött kérdésére még aznap választ kap az érdeklődő. Az ügyeletet 10-től 14 óráig látja el az intézet egyik szakembere.

Ezenkívül egy másik honlapon, a Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda oldalán (www.e-nyelv.hu) egy gyors regisztráció után már fél órán belül helyesírási gyorssegélyben részesítik a nyelvileg bizonytalanokat.

Eőry Vilma, a Nyelvtudományi Intézet főmunkatársa az MTI-nek elmondta, hogy Magyarországon még inkább telefonon érdeklődnek az emberek, a tanacs kukac nytud.hu címre naponta átlagosan két email érkezik, ami évente csak néhány száz üzenetet jelent. A szám egyelőre jócskán elmarad a francia e-mail-dömpingtől, igaz, a www.orthonet.fr oldalra nemcsak Franciaországból, hanem Belgiumból, Svájcból, Kanadából is kattintanak, nem is beszélve a franciául beszélők millióiról.
Kulcsszavak: tudomány onlineszolg MTA

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Négy sorozat premierévadjaival indítja az új évet az RTL Spike

Ahogyan azt már megszokhattuk, az RTL Spike-on sosincs hiány a lebilincselő sztorikból. Ebben az évben sem lesz ez másképp, hiszen máris négy népszerű sorozat vadonatúj évadjaival indítja 2019-et a csatorna. Januárban és februárban magyar szinkronnal folytatódik a Vikingek, az iZombie, a Visszatérők és a The Walking Dead története is.

2019. január 22. 14:17

Új technológiák az online játékgépekhez

Amikor elkezdünk egy kaszinójátékkal játszani, általában nem vagyunk a különféle technológiák tudatában, amelyek annyi örömöt és élményt nyújtanak számunkra. Elég nehéz elképzelni, hogy a “Gry za darmo” kategória legújabb, 3D-s élményt nyújtó játékainak elődje egy mechanikus játékgép volt, amelyet több, mint 120 évvel ezelőtt Charles Fey alkotott meg.

2018. december 28. 08:02

Állásbörzés fesztiváljegy a karácsonyfa alatt?

A karácsony közeledtével minden szülő a tökéletes ajándékot keresi gyermekének, még akkor is, ha az valójában már felnőtt. Az újabb okostelefon helyett lehetséges olyan ajándékot adni, ami valóban előrelendíti fiatalok életét!

2018. december 19. 15:56

Felújítják az Álomutazót karácsonyra

Karácsony előtt és után nem is jöhetne semmi jobb, mint egy jó családi program. A tavaly nagysikerű szuperprodukció idén újraéled, ugyanúgy a BOK csarnokban, sztárokkal, lenyűgöző látványvilággal és fantasztikus slágerekkel.

2018. december 19. 11:00

Adventi hangulatban búcsúzik a Future Park

Már csak december végéig látható az Andrássy Élményközpontban a világ egyig legizgalmasabb virtuális játszótere, az év utolsó hónapjára adventi hangulatba öltözött Future Park. A japán szakemberek által megálmodott interaktív tér az elmúlt fél év alatt több mint 150 ezer látogatót vonzott. Az Andrássy Élményközpont pedig már 2019-re tervez, egy, az elmúlt évtized legnagyobb kasszasikerű filmjének kiállítását várhatjuk februártól.

2018. december 11. 12:51

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Christopher Mattheisen a Microsoft Magyarország új ügyvezető igazgatója

2019. február 18. 11:50

Bemutatkozik a Samsung 2019-es QLED TV kínálata

2019. február 15. 12:20

Minden eddiginél gyorsabb letöltési sebességet biztosít a Huawei új chipkészlete

2019. január 25. 11:21

Technológiával az örökélet felé

2019. január 14. 10:53
cloudappsportal.com