Az origo közkinccsé teszi cikkei egy részét

MTI Sajtóadatbank, 2006. február 13. 11:09
Felhasználhatóvá teszi a cikkei egy részét az origo.hu portál az egyéni internetezők és a nonprofit szféra számára. A Creative Commons licensz-rendszernek köszönhetően a művek szerzői közvetlenül rendelkezhetnek a műveik felhasználásáról.
Ezentúl nem kell külön engedélyt kérniük a cikkek használatára azoknak az egyéni internetezőknek, önkormányzatoknak, vagy oktatási intézményeknek, amelyek rendszeresen felhasználják az origo hírportál úgynevezett internetes tartalmait (híreket, cikkeket, képeket, stb.). "Az egyelőre teszt jelleggel induló szolgáltatás célja, hogy egyszerűsítse a szerzői jogi engedélyezési rendszert" - nyilatkozta Weyer Balázs, az origo főszerkesztője.

A Creative Commons, a szellemi alkotások közkinccsé tételét szabályozó rendszer lényege, hogy az alkotó saját maga határozza meg, hogy milyen szerzői jogokkal kíván élni.

A szerzőnek több lehetősége is van: beleegyezhet, hogy művei a szerzőre való hivatkozással szabadon felhasználhatók legyenek, többek közt dönthet arról, hogy a műve felhasználható ugyan, de pénzt senki nem kérhetnek érte, és korlátozhatja a felhasználást a művek feldolgozására. A felhasználás módját a cikkek mellett megjelenő piktogrammok határozzák meg.

Bodó Balázs, a Creative mozgalom magyarországi kezdeményezője szerint az origo lépése azért egyedülálló, mert eddig nagyon kevés hasonló jelentőségű hírportál tette közzé a híreit ilyen formában.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Életet menthet az ÉletMentő applikáció

2020. január 23. 14:20

Így válthatja le személyi igazolványunkat, útlevelünket egy okostelefon

2020. január 16. 14:39

Újra fesztiváloznak a marketingesek

2020. január 9. 08:01

Digitális biztonsági trendek 2020-ban a Sophos szerint

2020. január 3. 11:44
online sportfogadás