E-közigazgatási portált adott át Egernek a HP Magyarország

forrás Prim Online, 2006. február 17. 10:54
Az e-közigazgatási rendszert Nagy Imre polgármester és Beck György, a HP Magyarország vezérigazgatója adta át.
Beck György, a HP Magyarország vezérigazgatója a fejlesztéssel kapcsolatban elmondta: a projekt kiemelkedő fontosságú, hiszen egy teljes kistérség lakossága számára ez az első kézzelfogható eredménye az EU-támogatásoknak. Az elektronikus közigazgatás EU-s irányelveinek és szabályozásainak ilyen magas szintű megvalósítása magyarországi és európai viszonylatban is élenjáró eredmény. Eger városa úttörő szerepet vállalt a közigazgatási szolgáltatások megújításában, s ezáltal vonzó befektetési térséggé vált, elősegítve a regionális kiegyenlítődést.

Az előzmény: Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata pályázatot adott be a Gazdasági Versenyképesség Operatív Program 2004. évi 4.3.1. az önkormányzatok információszolgáltató tevékenységének fejlesztése, intézkedése pályázati felhívására, amely pályázatot elnyerte. Az elnyert GVOP pályázat alapján az Önkormányzat közbeszerzési tendert írt ki, a HP Magyarország nyert el nevesített alvállalkozóival, a Minor Holding Rt.-vel, Geoview Kft.-vel és a Delta Elektronik Műszaki Kft.-vel közösen. A szerződéskötésre és egyben az EGORA nevű projekt indítására 2005. január 7-én került sor.

A szerződés keretében a HP informatikai alkalmazásokat vezetett be a képviselőket kiszolgáló rendszer, az elektronikus közbeszerzés, a szociális funkciók, az ipari és kereskedelmi folyamatok, a közterület-felügyeleti, a szabálysértési, valamint az építéshatósági ügyek támogatására. Az átadásra kerülő rendszer másik fontos eleme lesz az "integrált önkormányzati közigazgatási keretrendszer", amely megteremti az egységes irat és ügyiratkezelést, mivel több csatornából (papír és közigazgatási portál) képes iratokat fogadni, azokat egységes módon kezelni.

A lakosság számára legszembeötlőbb változás a városi portál (www.eger.hu) megújulása. A megújult portál a város mindennapi életével kapcsolatos eseményeken és turisztikai információkon túl lehetőséget teremt arra, hogy az állampolgárok bizonyos ügyeiket elektronikus úton intézhessék. Az induláskor tíz ügyet lehet teljesen elektronikusan intézni, de ezek száma folyamatosan bővülhet, mert a rendszer tartalmazza a fejlesztéshez szükséges fejlesztőeszközt.

A jelenleg elektronikusan intézhető ügyek: • Fakivágási engedély iránti kérelem
 • Kérelem urnahely használatára
 • Közterület bontási kérelem, közútkezelői hozzájárulás
 • Tulajdonosi (és közútkezelői) hozzájárulás közterületen létesítmény elhelyezéséhez
 • Igénybejelentés közterületen tartandó rendezvényekre
 • Közterület eltérő használata
 • A korlátozott forgalmú belvárosba és a várzónába való behajtás iránti kérelem
 • Kérelem hatósági bizonyítvány kiállításához
 • Kérelem túlfizetés visszautalására
 • Kérelem taxiállomás használatáraAhhoz, hogy valaki elektronikusan ügyet indíthasson, a portálon keresztül kezdeményeznie kell a regisztrációt, amelyhez mindössze egyszer kell az Okmányirodába személyesen befáradnia.

A rendszer a hivatalban telepítendő számítógépeken kívül elérhető lesz nyilvános terminálokról is, amelyek lehetővé teszik az otthon vagy munkahelyen számítógéppel nem rendelkező lakók és vállalkozások számára is a magas szintű szolgáltatások igénybe vételét.

A projekten belül került sor a www.eger.hu portál leváltására egy olyan új szoftverrel, mely képes együtt dolgozni azzal a rendszerrel, melyet a projekt keretén belül került kialakításra. Ezáltal a portál már nem csak a hagyományos funkciókat, hanem közigazgatási feladatokat is ellát.

 • Ügyleírások. Elkészült minden iroda hatósági ügyeinek leírása, amelyek egységes formában megtekinthetők. Így az állampolgároknak az ügyintézést nem a hivatalban kell kezdeniük, hiszen weboldalainkról az adott ügy elintézéséhez minden tájékoztatást megkaphatnak. Ugyanitt az ügyintézéshez szükséges dokumentumok és útmutatók is letölthetők, melyet így előre ki lehet tölteni, ezáltal az ügyintézésre fordított idő csökkenthető.
 • Településszerkezeti terv. A megújult portálon a teljes településszerkezeti tervet letölthető.
 • Térinformatika. A projekt keretében megújult a térinformatikai rendszer is. A portál ennek egy szeletébe is betekintést nyújt - az egri ingatlanok helyrajzi számai interaktív módon lekérdezhetők.
 • Elektronikus ügyintézés. Azon ügyek esetében, melyek lehetővé teszik a teljesen elektronikus ügyintézést (nem igényelnek személyes megjelenést, nem szükséges egyéb dokumentumok beadása), az állampolgárok távolról is elindíthatják azokat. Ennek igénybe vételéhez azonban először egy regisztrálni kell - a hivatalnak ugyanis azonosítania kell ügyfelét. A regisztráció egyszeri személyes megjelenést igényel, melyet az Okmányirodában kell megtenni.
 • Közbeszerzési rendszer. Az induló szakrendszerek egyike a közbeszerzési rendszer, mely szintén információt juttat a portálra. Így látható, hogy milyen beszerzéseket tervezünk, melyek valósultak meg, és erre alapozva mindazok a vállalkozások, akik valamelyik beszerzésben érintettek lehetnek, elektronikus úton értesítést kapnak erről.
 • Hírlevelek. A Polgármesteri Hivatal irodái bármilyen témakörben készíthetnek hírlevelet, melyre bárki feliratkozhat. A hírlevelekkel a folyamatos tájékoztatás és értesítés gyorsabbá és gyorsabbá vált.
 • Folyamatos információkövetés. Azon oldalak esetében, ahol a folyamatosan megjelenő tartalmak indokolják, a látogatók értesítést kérhetnek a változás tényéről. Így nem szükséges ezeket időről-időre ellenőrizni, a rendszer automatikusan tájékoztat arról.
 • Közgyűlési rendszer. 2006-tól a közgyűlés nyilvános dokumentumai, és a határozatok ezen a felületen keresztül olvashatók, abban a keresési feladatok is elvégezhetők.
 • Idegenforgalmi portál. Az idegenforgalom szempontjából fontos, hogy a városba látogatók számára hasznos információkat tartalmaz az oldal.
 • Szálláshelyek és más, az idegenforgalom segítése szempontjából fontos szolgáltatások. A hivatal támogatni kívánja az egri vállalkozások internetes megjelenését is. Ezért első lépésként a szálláshelyek adatai váltak elérhetővé, amelyet más területek is követnek.

E-közig ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Véget ért a XII. Nemzetközi Média- és Internetkonferencia

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) szeptember 26-án és 27-én 12. alkalommal rendezte meg „A média és az internet hatása a gyermekekre és fiatalokra” című konferenciáját, a Magyar Tudományos Akadémián. A két nap alatt 32 szakember tartott előadást aktuális témákról, egyebek mellett az álhírekről, a social media platformokról, az illegális tartalmakról, a deepfake-jelenségről és persze a média jövőjéről. Kerekasztal-beszélgetést is szerveztünk, ahová etikus hackereket hívtunk meg. 

2022. szeptember 28. 15:21

Rövid képzési programokat is kínál hallgatóinak a Széchenyi István Egyetem

Egyedülálló lehetőségként már rövid, akár egyhetes külföldi utazással járó kurzusokat is kínál hallgatói számára a győri Széchenyi István Egyetem, amelyeken a pályázók rugalmasan és könnyen bővíthetik szakmai tapasztalataikat, nemzetközi kapcsolataikat, idegennyelv-tudásukat. Érdemes jelentkezni – ajánlják az újdonságot azok a széchenyisek, akik már részt vettek valamelyik programon. 

2022. augusztus 28. 14:36

Alapítsd meg a cégedet akár otthonról

A cégek jogi ügyeit ma már online is intézhetjük, hiszen akár otthonról, akár az irodából lehetőségünk van megbízható jogi szolgáltatást igénybe venni a gyorsaság és rugalmasság érdekében, teljesen kötetlenül.

2022. március 22. 16:19

Minden újonnan nyíló ALDI parkolójában lesz e-töltő

Az ALDI és az E.ON Hungária Csoport 2018 óta működik együtt a magyarországi e-autózás infrastruktúrájának fejlesztésén, 2020 novemberében adták át a 100. telepített e-töltőt. Jelenleg összesen 89 áruház parkolójában 136 töltőponttal várják az e-autósokat országszerte. Az újonnan nyíló áruházaknál a megállapodás szerint – az igényektől függően – egy vagy két töltő telepítésére kerül sor, amelyek egy töltő esetében 2*22 kW-os, két töltő esetében pedig egyenként 2*11 kW-os névleges teljesítménnyel rendelkeznek. 

2022. február 22. 17:03

Az ipar átalakulásáról szól az új ABB-tanulmány

Az ABB közzétette a nemzetközi üzleti és technológiai vezetők körében, az ipari átalakulásról készített, a digitalizáció és a fenntarthatóság kapcsolódási pontjait vizsgáló új, globális tanulmány* eredményeit. 

2022. február 21. 11:19

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Jól szerepeltek a magyar diákok a juniorok informatikai diákolimpiáján

2022. szeptember 26. 18:20

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2022. szeptember 21. 13:46

Hatalmas siker a tudományos Európa Bajnokságon

2022. szeptember 19. 18:00

’Az Év Honlapja’ pályázat 21. alkalommal keresi a legjobb honlapokat, applikációkat és digitális megoldásokat

2022. szeptember 7. 11:38