Vodafone - nehezen megvalósítható az uniós roamingdíj-szabályozás

MTI Sajtóadatbank, 2006. február 20. 08:28
A mobilszolgáltatók kissé értetlenül állnak azon uniós bejelentés előtt, amely a roaming-díjak csökkentésére, illetve kiskereskedelmi szabályozására vonatkozik - mondta Marchhart Pál, a Vodefone Magyarország távközlés-politikai igazgatója pénteken Budapesten sajtótájékoztatón.
Hozzátette: egyelőre nem világos, hogy az illetékes uniós biztos által elmondottak mire vonatkoznak, hiszen az nem megoldható, hogy a külföldön fogadott hívások után ne kelljen a fogadó félnek roaming-díjat fizetni más hálózatok használatáért. Ráadásul a szabályozás kiskereskedelmi árra vonatkozna, ami meglehetősen szokatlan az unióban.

Marchhart Pál elmondta: a külföldön tartózkodó előfizetőt is állandóan azonosítani kell annak érdekében, hogy tudjon hívást fogadni és küldeni. Ez az azonosítás bekapcsolt telefon mellett folyamatos, s akkor is fizetni kell érte például egy magyar szolgáltatónak, ha ügyfele egyetlen hívást sem fogad és nem kezdeményez külföldi tartózkodási ideje alatt.

Ráadásul a romaing hívást nem két, hanem több, köztük nemzetközi szolgáltató bonyolítja le, s ha például egy magyar előfizető Angliából egy amerikai számot hív, akkor a magyar szolgáltató benne sincs a hívás lebonyolításában. Mindebből adódóan a roaming hívások díját sokféle szolgáltatás határozza meg, s ezért meglehetősen bonyolult a struktúrája is.

A pre-paid, azaz az előre fizetett kártyás előfizetők esetében ezen túlmenően szükség van egy szintén folyamatos, azonnali számlázási adatcserére is, hiszen ha az ügyfél túllépi pénzügyi keretét, akkor a szolgáltatók nem engedik, hogy hívást kezdeményezzen. Az adatcserék és azonosítások pénzbe kerülnek, hiszen nemzetközi szolgáltatók és elszámoló házak végzik ezt a munkát. Marchhart Pál szerint mindebből következően nemigen megvalósítható az, hogy a külföldön történő hívás fogadásáért nem kelljen fizetni.

A romaing export-import üzlet, hiszen a szolgáltatók perceket vesznek és adnak el. A déli országok, ahol nagy a turistaforgalom, inkább eladnak perceket, míg az északi országok inkább vásárolnak.

Az uniós szabályozásnak az is buktatója, hogy csak 25 tagországra vonatkozhat, s például a kínai vagy amerikai szolgáltatókra nem. Ebből adódóan az uniós szolgáltatók majd olcsón fognak eladni perceket és drágán venni, s ez anyagilag hátrányos lesz a szolgáltatóknak.

Marchhart Pál elmondta: a Vodafone Magyarország nem keres sokat a roamingon. A Vodafone Magyarországnak a GSM szolgáltatást illetően 157 területtel, országgal, ezen belül 323 szolgáltatóval van roaming szerződése. A GPRS-t illetően 60 országgal és 87 szolgáltatóval, míg a kártyás ügyfelek 36 országban 63 idegen hálózatot használhatnak. Kérdésekre válaszolva elhangzott: főleg a számlás előfizetők a fő roamingolók, akik az ügyfelek mintegy 25 százalékát teszik ki.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05