Internetes tartalomszolgáltatók választási kódexe

MTI Sajtóadatbank, 2006. február 20. 09:15
A tartalomszolgáltatók egyesülete választási kódexet fogadott el; az Országos Választási Iroda (OVI) szerint egyre több területen derül ki jogi szabályozatlanság, az előző országgyűlési választásokon problémát okoztak a kéretlen e-mailek, sms-ek, telefonhívások, a technikai fejlődést jobban követő szabályozással azonban sikeresebben bonyolítható le az idei választás.
A Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesületének választási kódexe szerint a legfontosabb a kampány időszakában "az elfogulatlanság, a körültekintő tájékoztatás és az, hogy a felhasználóknak lehetősége legyen a versengő programok, szervezetek vagy személyek megismerésére" - tartalmazza az OVI írásos tájékoztatója.

A kampánycsend betartása érdekében a tartalomszolgáltatók vállalják, hogy ebben az időszakban nem jelenítenek meg olyan új, szerkesztett anyagokat, amelyek közvetlenül vagy közvetve befolyásolhatják a választókat döntésükben.

A korábbi híreket az első két hierarchikus szintről kell elérhetetlenné tenni, de nem szükséges törölni véglegesen.

A kódex tartalmazza azt is: nem lehet megtiltani, hogy a felhasználók a fórumokon a választásról beszélgessenek, ám az egyesület javasolja, hogy a szolgáltatók figyelmeztessék a felhasználókat a kampánycsendre, és amennyire lehetséges, moderálják a fórumokat.

Az egyesülete azt is javasolja, hogy a választás minden szereplőjének ugyanolyan fizetési feltételekkel értékesítsenek hirdetési felületet és a jól látható "politikai hirdetés" felirattal különböztessék meg azokat, továbbá ne kössenek szponzori megállapodást választásokon induló szervezetekkel és ne fogadjanak el negatív kampányüzenetet tartalmazó választási hirdetést.

Az egyesület a pártokat arra szólította fel, hogy kampánycsend idején tartózkodjanak a kampánnyal és választási programmal kapcsolatos információk frissítésétől.

Nem minősül kampánycsend megsértésének, ha a korábban közzétett, a jelöltekkel és a pártokkal kapcsolatos információ elérhető az elektronikus tartalomszolgáltató oldalán a kampánycsend ideje alatt is. Ugyanakkor kampánycsend-sértés, ha ilyen információt tesz közzé vagy frissít a tartalomszolgáltató a kampánycsend idején.

Az Országos Választási Iroda szerint "folyamatosan egyre több területen derül ki jogi szabályozatlanság. Már az előző országgyűlési választások során problémát okoztak a felhasználó által nem kért politikai e-mail üzenetek, sms-ek, telefonhívások, így a választópolgárok magánszférája sérül ezekkel a politikai hirdetésekkel. Valamivel pontosabb, a technikai fejlődést jobban követő szabályozással sikeresebben bonyolíthatnák le az idei választásokat".

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Digitalizáció a KKV-knál - ahogy a mesterséges intelligencia látja

Manapság mindenki mindenről a ChatGPT-t kérdezi meg, úgyhogy - gondoltam - mi is kipróbáljuk, megnéztük, hogy milyen hírt írna a mesterséges intelligencia arról, hogy hol tart a digitalizáció Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknál. Íme:

2023. február 4. 21:32

Okoskarkötővel a finom eleganciáért

Ha egy eszköz neve elé odatesszük, hogy “okos”, rögtön mindenki azt hiszi, hogy egy apró kütyüről van szó, amibe rengeteg hasznos, vagy annak ítélt funkciót sűrítettek bele. 

2022. november 15. 09:24

A legnépszerűbb szoftverek kreatív munkához

Ha olyan szoftvert keresünk, amellyel a kreatív munkát végző szakemberek csodálatos dolgokat hozhatnak egyszerűen létre, bizony nem kell sokáig kutakodnunk. Számos nagyszerű szoftver közül válogathatunk a világháló széles palettáján!

2022. augusztus 11. 11:42

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39

Új keresőt fejleszt a Google

2023. április 24. 20:01