EU: 6-24 hónapig tárolják a távközlési szolgáltatók a felhasználók adatait

Genda Csongor Zoltán, 2006. február 23. 19:25
A 25 EU-tagállam igazságügyi miniszterei a tegnapi napon végleges döntést hoztak az adattárolási törvénytervezetet illetően: megszavazták, hogy a telekommunikációs társaságok kötelesek lesznek 6-24 hónapos időtartamra visszamenőleg tárolni a felhasználók adatait. Az Unió országainak kormányai maguk választhatják meg, hogy a minimális fél évi, vagy a maximális két évi adattárolási kötelezettséget vezetik be.
A jogszabály értelmében a szolgáltatók kötelesek lesznek elraktározni a mobil illetve vezetékes telefonbeszélgetések időtartamát, a hívó és hívott felek számait, az időpontokat, internetes logfájlokat, stb. A tegnapi határozat kimondja azt is, hogy a telekommunikációs társaságoknak összesen 18 hónapjuk van az átállásra, amely ellen a tagországok fele tiltakozott, mondván, hogy a másfél év nem elegendő idő a felkészülésre.

A rendelet elfogadása ellen csupán az ír illetve szlovák igazságügyi miniszterek tiltakoztak, akik szerint jogilag megalapozatlan a törvénytervezet. A tegnapi határozat azonban sokak nemtetszését váltotta ki, így például Peter Pilz, az osztrák zöldek részéről elmondta, hogy a 24 hónap másfél évnél több a kelleténél, és csak milliárdok értelmetlen elköltését eredményezi. A németországi Újságíró Szövetség is hevesen tiltakozott a rendelet ellen, akik veszélyeztetve érzik ezáltal a sajtószabadságot.

Az Európai Unió azt reméli, hogy a jogszabály életbeléptetésétől kezdve erőteljesebben vehetik fel majd a harcot a terrorizmussal, és számos más bűncselekmény megoldását is ettől várják.

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Digitalizáció a KKV-knál - ahogy a mesterséges intelligencia látja

Manapság mindenki mindenről a ChatGPT-t kérdezi meg, úgyhogy - gondoltam - mi is kipróbáljuk, megnéztük, hogy milyen hírt írna a mesterséges intelligencia arról, hogy hol tart a digitalizáció Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknál. Íme:

2023. február 4. 21:32

Okoskarkötővel a finom eleganciáért

Ha egy eszköz neve elé odatesszük, hogy “okos”, rögtön mindenki azt hiszi, hogy egy apró kütyüről van szó, amibe rengeteg hasznos, vagy annak ítélt funkciót sűrítettek bele. 

2022. november 15. 09:24

A legnépszerűbb szoftverek kreatív munkához

Ha olyan szoftvert keresünk, amellyel a kreatív munkát végző szakemberek csodálatos dolgokat hozhatnak egyszerűen létre, bizony nem kell sokáig kutakodnunk. Számos nagyszerű szoftver közül válogathatunk a világháló széles palettáján!

2022. augusztus 11. 11:42

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan lopják el adatainkat a hackerek és mire figyeljünk jelszókezelő vásárlásakor?

2023. május 31. 15:40

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39