Első eMagyar Pontok Találkozója Erdélyben

forrás Prim Online, 2006. március 6. 10:35
Első eMagyar Pontok Találkozójára került sor Kolozsváron szombaton, március 4-én, az RMDSZ Ügyvezető Elnökségének székházában.
Nagy Zsolt távközlési és információs technológiai miniszter, a Progress Alapítvány elnöke beszédében röviden ismertette azt az építkezési folyamatot, amely a ma már látható eredményekhez, vagyis mintegy 130 nyilvános internet-hozzáférési pont kialakításához, több mint 75 magyar nyelvű online tartalom kifejlesztéséhez vezetett. Nagy szerint a fejlesztések itt nem állnak meg, további eMagyar Pontok jönnek létre 2006-ban is, így várhatóan az év végén már 200 nyilvános ponton keresztül kapcsolódhat a romániai magyar társadalom az internethez.

Takács Csaba RMDSZ ügyvezető elnök gratulált minden személynek, aki részt vett e program és hálózat kialakításában, amely leginkább önkéntes munka révén jöhetett létre. Aláhúzta, hogy a magyarok érdekképviseleti szövetsége az információs társadalom területén több éve következetes építkezési munkát folytatott. Nem véletlen, hogy a magyarországi Informatikai és Hírközlési minisztérium elsőként az RMDSZ-szel kötött 2003. májusban együttműködési megállapodást, és azt sem a sors diktálta, hogy a szövetség a koalíciós tárgyalások során éppen a távközlési és informatikai tárcát választotta.

A találkozón Erdély minden sarkából érkezett eMagyar Pont vezetők vettek részt. A tanácskozáson kiértékelték az eddigi tevékenységet és a következő időszak feladatait, a hatékonyabb kommunikáció módszereit tárgyalták meg. A hálózat számára kihívást jelent az önfenntartás. Ennek tekintetében egyetértés mutatkozott abban, hogy szükséges a rendszer olyan jellegű alakítása, hogy ez 2007-től kezdve Európai Uniós támogatásban is részesülhessen a strukturális alapok révén.

Ugyancsak ez a találkozó adott alkalmat az Erdélyi Közös Könyvtárkatalógus lanszírozására, amely célja a könyvtárak ellátása egy korszerű könyvtárinformatikai szoftverrel, megkönnyítve ezáltal mind a könyvtárosok, mind az olvasók munkáját. A projekt révén egységes adatbázisban kerülnek bevezetésre az erdélyi magyar könyvtárakban tárolt könyvek címei.

Forrás: RMDSZ hírlevél

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A VOLTra készül Sopron

A hagyományok szerint július 1-től a VOLT színeibe öltözik Sopron elsőszámú jelképe, a Tűztorony. Ez az a nap ugyanis, amikor az eredeti tervek szerint 28. alkalommal indult volna el a város másik jelképének számító esemény, a Telekom VOLT Fesztivál. Az idei VOLT elmarad ugyan, július 4-re azonban egy nagyszabású filmbemutatóval készülnek a szervezők. A “Lesz VOLT” című alkotást szombat este Sopronban és Budapesten szabadtéren vetítik, vasárnbap pedig országos TV-premierként az M2-Petőfi TV tűzi műsorára.

2020. június 29. 15:50

Kutatás: mire vágynak a magyarok az ágyban

Az, hogy mi számít normálisnak a szexuális fétisek közül vagy hogy mennyi az ideális életkor a szüzesség elvesztésére, a szakembereket és a társadalmat is megosztja. Évről-évre születnek a témával foglalkozó felmérések, tudományos kutatások, leggyakrabban azonban kénytelenek vagyunk beérni nemzetközi adatokkal. Ezúttal azonban a legnagyobb hazai szexpartner kereső weboldal, a Szexrandi.hu készített egy nagy országos felmérést, melyen közel 1400-an vettek részt és amin keresztül beláthatunk most a többiek fejébe: azaz ki, mire izgul, ha szexről van szó. Gondolta volna például, hogy a szexpartnert kereső nők egyharmada biszexuális és a férfiaknál is 10% ez az arány? 

2020. június 9. 23:32

Mégis van mozi! Autósmozi nyílik a budapesti Árkád tetején

Jó hírünk van azok számára, akik már a Grease és a Szeretném, ha szeretnél óta tudják, meg akarják tapasztalni az autós mozizás varázsát. Június 13-tól a PANAM autósmoziban forgathatják vissza az idő kerekét. Az autósmozi érintésmentes eszközökkel vár, így a koronavírus ideje alatt sem maradunk biztonságos szórakozás nélkül. A helyszínt a budapesti Árkád bevásárlóközpont tetőtéri parkolója biztosítja, ahol a tervek szerint hosszútávon élvezhetjük majd a szabadtéri filmnézést.

2020. május 26. 10:33

Home office és a mögötte rejlő nehézségek

Manapság egyre több ember végez különféle munkákat otthonról, ami gyökeresen megváltoztatott számos munkamenetet és szokást. Valójában ennyire egyszerű technikailag a home office, és milyen előnyei, illetve hátulütői vannak?

2020. május 20. 13:52

Állati találkozások

Az emberi kíváncsiság az állatvilágra is kiterjed: igyekszünk minél közelebb férkőzni hozzájuk, hogy mindent megtudjunk róluk, és közben olyan felvételeket is készíthessünk, amelyek több száz like-ot érnek majd a közösségi oldalakon. A Viasat Nature természetcsatorna ezúttal vadállatokról elkapott, hihetetlen egyedi képeket mutat be kedden este 8-tól az Elképesztő állati találkozásokban. Soha nem tapasztalt légyottoknak lehetünk szemtanúi ember és állat, állat és állat között, amelyek hol szívszorító, hol győzedelmes véget érnek. És íme néhány dolog, amit jó tudni, ha valaki vadállatok lesére indulna!

2020. május 19. 10:22

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Újdonságok a szegedi informatikatörténeti kiállításon

2020. július 3. 18:53

Új funkcióval bővült a WIWE

2020. június 15. 16:23

Fél évig ingyenes az Adverticum „DataMe DMP adatok" szolgáltatása

2020. április 30. 09:47

Az LG történetének legjobb üzemi eredményét érte el 2020. első negyedében

2020. április 29. 17:15
online sportfogadás