Első eMagyar Pontok Találkozója Erdélyben

forrás Prim Online, 2006. március 6. 10:35
Első eMagyar Pontok Találkozójára került sor Kolozsváron szombaton, március 4-én, az RMDSZ Ügyvezető Elnökségének székházában.
Nagy Zsolt távközlési és információs technológiai miniszter, a Progress Alapítvány elnöke beszédében röviden ismertette azt az építkezési folyamatot, amely a ma már látható eredményekhez, vagyis mintegy 130 nyilvános internet-hozzáférési pont kialakításához, több mint 75 magyar nyelvű online tartalom kifejlesztéséhez vezetett. Nagy szerint a fejlesztések itt nem állnak meg, további eMagyar Pontok jönnek létre 2006-ban is, így várhatóan az év végén már 200 nyilvános ponton keresztül kapcsolódhat a romániai magyar társadalom az internethez.

Takács Csaba RMDSZ ügyvezető elnök gratulált minden személynek, aki részt vett e program és hálózat kialakításában, amely leginkább önkéntes munka révén jöhetett létre. Aláhúzta, hogy a magyarok érdekképviseleti szövetsége az információs társadalom területén több éve következetes építkezési munkát folytatott. Nem véletlen, hogy a magyarországi Informatikai és Hírközlési minisztérium elsőként az RMDSZ-szel kötött 2003. májusban együttműködési megállapodást, és azt sem a sors diktálta, hogy a szövetség a koalíciós tárgyalások során éppen a távközlési és informatikai tárcát választotta.

A találkozón Erdély minden sarkából érkezett eMagyar Pont vezetők vettek részt. A tanácskozáson kiértékelték az eddigi tevékenységet és a következő időszak feladatait, a hatékonyabb kommunikáció módszereit tárgyalták meg. A hálózat számára kihívást jelent az önfenntartás. Ennek tekintetében egyetértés mutatkozott abban, hogy szükséges a rendszer olyan jellegű alakítása, hogy ez 2007-től kezdve Európai Uniós támogatásban is részesülhessen a strukturális alapok révén.

Ugyancsak ez a találkozó adott alkalmat az Erdélyi Közös Könyvtárkatalógus lanszírozására, amely célja a könyvtárak ellátása egy korszerű könyvtárinformatikai szoftverrel, megkönnyítve ezáltal mind a könyvtárosok, mind az olvasók munkáját. A projekt révén egységes adatbázisban kerülnek bevezetésre az erdélyi magyar könyvtárakban tárolt könyvek címei.

Forrás: RMDSZ hírlevél

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Volt nincs, buli van

Idén a járvány miatt elmaradt a Telekom VOLT Fesztivál, a szervezők azonban nem hagyják magukra a fesztiválhangulatra vágyó fiatalokat. A soproni gigarendezvény helyett a VOLT és a Telekom olyan Minifesztiválok megvalósítását támogatja, ahol ugyan szűkebb körű a részvétel, ám az exkluzív fellépők mellett a hamisítatlan VOLT-feelinget és az élmények megosztását fejlett digitális megoldások is segítik.

2021. július 22. 12:48

A maximumot várja magától a Team Black Jack

Már csak néhányat kell aludniuk a vitorlássport szerelmeseinek, hogy július 22-én elstartoljon a sportág legendás hazai eseménye, az 53. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj. A versenynek nagy reményekkel vág neki a több évtizedes tapasztalattal rajthoz álló Team Black Jack, mely 2021-ben a Wallis Motor teljes támogatásával törhet a dobogó tetejére. A BMW és a MINI vezető hazai márkakereskedője ebben a csapatban mindent megtalált, amire az üzleti életben értékként tekint: eltökéltséget, kitartást, versenyszellemet és mindenekelőtt győzni akarást. A közös cél: elsőnek lenni.

2021. július 21. 15:59

Töltőkábelek – mi történik, ha megrágta a kutya?

Ma már szerencsére minden eszközhöz, amit tölteni szükséges, tudunk vásárolni extra töltőkábelt, ha esetleg véletlenül elvágnánk vagy megrágná a házi kedvencünk. Találunk a piacon egyedileg az eszközünkre szabott kábelt, de léteznek már univerzális megoldások is.

2021. június 14. 15:56

Megkérdőjezelődött a trójai faló mítosza

A trójai faló legendáját szinte mindenki ismeri: egy gigantikus, fából készült építménybe katonák bújnak, hogy az éj leple alatt kimásszanak a Trója falai mögé bevontatott „ajándékból”, majd társaikat beengedve percek alatt eldöntik a tíz évig húzódó csata menetét. De vajon valóban így történt? Tényleg egy lovat formált az építmény, a valóságban is így dőlt el a csata, vagy mindez csak mítosz? A Viasat History legújabb, A trójai faló rejtélye című dokumentumfilmje 2021. május 23-án vasárnap 21 órától szakértők segítségével igyekszik megfejteni a rejtélyt és felgöngyölíteni Homérosz költeményeinek valódi jelentését.

2021. május 22. 10:31

Jár neked a legjobb! - Nézzük, mi újdonság van a napelem piacán!

Rengeteg újdonságot láthatsz, hiszen a megújuló energia fejlődése nem egyszerűen csak biznisz, hanem egy lehetőség arra, hogy elkerüljük a klímaválságot és megőrizzük a fenntartható, élhető bolygónkat a jövő generációk számára.

2021. május 13. 11:09

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hosszabbít Az Év Honlapja Pályázat

2021. október 15. 18:12

Google: környezetbarát keresési funkciók érkeztek

2021. október 7. 17:13

Radikális változások jönnek a Google keresésben: itt a MUM!

2021. szeptember 30. 19:07

Megújul a Vodafone vezetékes internet és TV portfoliója

2021. szeptember 29. 11:20