India Gyógyszálló: sikerblog nyomtatásban

forrás Prim Online, 2006. március 6. 11:06
Hamaranna, alias Vincze Zita blogként kezdte írni egyedülálló történetét, amely a 2005-ös Golden Blog verseny egyik sikersztorija lett. A kaland most könyv alakban szórakoztatja mindazokat, akik kedvelik az útleírásokat – és a leplezetlen őszinteséget.

„Új fogalom fészkelt az értelmező szótárba, a blindre és a blokád közé. Ez az új szó a blog. Aki világhálójáró, az tudja már, mit jelent. Akinek még idegen a számítógépes világ, annak legyen elég most megismerkedni egy köztes fogalommal, a papírbloggal. Az olvasó ráléphet most egy ösvényre, mely, ha fennkölten akarunk fogalmazni, a Gutenberg-galaxist köti össze az Internet-bolygóval. Egyszerűbben pedig azt mondhatjuk: az olvasó most egy elektronikus napló és egy hagyományos könyv izgalmas elegyét tartja kezében, amely ízig-vérig modern, hisz az utazási élménybeszámolók mögül olyan „forradalmian új” témák sejlenek föl, mint a szerelem, a szerelmi bánat, a vigasztalódás, és a már-már elveszettnek hitt nőiség újrafelfedezése.” (Veres Mária)

A papírblog története

Minden a bloggal (hamaranna.blog.nol.hu) kezdődött. A szerző mit sem sejtve az interneten kezdte el szórakoztatni olvasóit indiai utazásának történetével. Közzétette kalandos élményeit és az utazás alatt készített fotókat. Alig két hónapja futott a blog, máris felfedezték az olvasók. A Golden Blog 2005 versenyében a közönség többezer internetes napló közül a legjobb száz közé választotta, és néhány hét után máris jött a könyv ötlete, melynek köszönhetően megszületett az első papírblog. A megvalósítás azért különleges, mert nyomtatásban láthatjuk viszont az elektronikus felületet, meghagyva annak műfaji sajátosságait és a hangulatfestő képeket is, ám a végeredmény mégis egy színes, izgalmas, igazi könyv lett. A szerző a posztokat sem sorolta fejezetekbe, a kiválasztott 99 fotó pedig a szövegbe illesztve kíséri végig a történetet. A papírbloggal egy új műfaj született.

A könyv bár útibeszámoló, de köszönhetően a blog műfaji kötetlenségének és személyességének olvasás közben egy érzelmes napló fejezeteit lapozgatjuk. India tehát a díszlet, amelyben az egzotikum varázsával meghintett vallomás végigfut. A történetben két nő indul útnak, hogy eltöltsön Indiában egy hónapot. Tervek nélkül vágnak neki a távoli országnak, és mi más történhetne velük: számtalan váratlan és kalandos esemény részesei lesznek.

Az India Gyógyszálló egy négyhetes, indiai utazás személyes beszámolóját rejti tehát, amelyet női tematikába ágyazottan, a szerző saját fotóival kiegészítve kap meg az olvasó. Egyediségét az új műfajként megjelenő papírblog, a szerelmi szál intim bemutatása, valamint a gazdag, képes illusztráció összekapcsolódása adja. Nem maradhat ki azonban az abszurd humor sem, amelyről Bakács Tibor Settenkedő a következőket írta:

„Az egyik részben Hamaranna védekezésképpen elröhögi magát, amikor egy leprás koldus megmaradt darabjai közelednek felé. Gyűjtöm az India-tesztek eredményeit. Léwi-Strauss antropológus látva a pokoli nyomorúságot, visszaszállt a vonatra. Teréz anya úgy döntött, nem emeli fel tekintetét, csak annyira, hogy a földön fekvőt lássa. Hamaranna meg elröhögi magát. És ez is megfelelő viszonyulás az abszurdhoz. Az abszurd meg olyan, mint a szerelem. Nincs kijárat.”

Hamaranna magáról és a könyvről

„A szüleim szerettek, és szép gyerekkorom volt. Különösebb hányattatás nem ért, elvégeztem az összes iskolát, amelyet az oktatási rendszer kínál, és sosem buktam meg. Mindig nagy barátja voltam a leírt szónak, szerettem játszani velük, ezért is jelentett nagy örömet Hamaranna történetének megírása. Remélem, ezt megérzi majd az olvasó is.” (Vincze Zita)

A bloggerek véleménye hónapról hónapra megerősítette: az India Gyógyszállót nem lehet letenni.
„Én olvastam az első betűtől az utolsóig... Köszönöm az élményt, fantasztikus volt!” (Angelina)

„Ez a rész mesteri. Borzong ettől a hátam, olyan jó.” (Ctrlhome)

„Már egy hete csak Hamarannára gondolok meg meg állva... hogy mikó gyün má' a folytatás. Osztán sejtem ám, hogy nem is oly soká befejeződik az indiai utazás, és visszacsöppensz a régi jó, megszokott kerékvágásba, és vége a Hamaranna blognak. Majd gyűjtést kéne rendeznünk, hogy újra kimehess, és újabb blogot nyithass...” (Krtek)

"Zseniális, imádnivaló, szórakoztató! Nem tudod letenni! Csudajó olvasmány, vidd magaddal a strandra is!" (Napfény Lexy)

Várhatóan nem csak az elektronikus felületet, hanem az újraszerkesztett, papírbloggá alakított formát is nagy örömmel fogadják majd az olvasók. A kézirat első olvasója mindenesetre megerősítette a bloggerek véleményét.

„Elnyeli India az olvasót, és nincs nagyobb kegyelem, mint elveszni a történetben. Így nekem is van esélyem, hogy találkozzam a lábadozó nővel, és indiai hercegnek képzelve magam, felajánljam szolgálataimat. A szerelmespár, az író és az olvasója lassan eltűnnek egy lepratelep füstjében. El kell olvasni.” (Bakács Tibor Settenkedő)

Népszabadság Kiadó
192 oldal, 99 színes képpel
3290 Ft

Kulcsszavak: blog könyv

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A VOLTra készül Sopron

A hagyományok szerint július 1-től a VOLT színeibe öltözik Sopron elsőszámú jelképe, a Tűztorony. Ez az a nap ugyanis, amikor az eredeti tervek szerint 28. alkalommal indult volna el a város másik jelképének számító esemény, a Telekom VOLT Fesztivál. Az idei VOLT elmarad ugyan, július 4-re azonban egy nagyszabású filmbemutatóval készülnek a szervezők. A “Lesz VOLT” című alkotást szombat este Sopronban és Budapesten szabadtéren vetítik, vasárnbap pedig országos TV-premierként az M2-Petőfi TV tűzi műsorára.

2020. június 29. 15:50

Kutatás: mire vágynak a magyarok az ágyban

Az, hogy mi számít normálisnak a szexuális fétisek közül vagy hogy mennyi az ideális életkor a szüzesség elvesztésére, a szakembereket és a társadalmat is megosztja. Évről-évre születnek a témával foglalkozó felmérések, tudományos kutatások, leggyakrabban azonban kénytelenek vagyunk beérni nemzetközi adatokkal. Ezúttal azonban a legnagyobb hazai szexpartner kereső weboldal, a Szexrandi.hu készített egy nagy országos felmérést, melyen közel 1400-an vettek részt és amin keresztül beláthatunk most a többiek fejébe: azaz ki, mire izgul, ha szexről van szó. Gondolta volna például, hogy a szexpartnert kereső nők egyharmada biszexuális és a férfiaknál is 10% ez az arány? 

2020. június 9. 23:32

Mégis van mozi! Autósmozi nyílik a budapesti Árkád tetején

Jó hírünk van azok számára, akik már a Grease és a Szeretném, ha szeretnél óta tudják, meg akarják tapasztalni az autós mozizás varázsát. Június 13-tól a PANAM autósmoziban forgathatják vissza az idő kerekét. Az autósmozi érintésmentes eszközökkel vár, így a koronavírus ideje alatt sem maradunk biztonságos szórakozás nélkül. A helyszínt a budapesti Árkád bevásárlóközpont tetőtéri parkolója biztosítja, ahol a tervek szerint hosszútávon élvezhetjük majd a szabadtéri filmnézést.

2020. május 26. 10:33

Home office és a mögötte rejlő nehézségek

Manapság egyre több ember végez különféle munkákat otthonról, ami gyökeresen megváltoztatott számos munkamenetet és szokást. Valójában ennyire egyszerű technikailag a home office, és milyen előnyei, illetve hátulütői vannak?

2020. május 20. 13:52

Állati találkozások

Az emberi kíváncsiság az állatvilágra is kiterjed: igyekszünk minél közelebb férkőzni hozzájuk, hogy mindent megtudjunk róluk, és közben olyan felvételeket is készíthessünk, amelyek több száz like-ot érnek majd a közösségi oldalakon. A Viasat Nature természetcsatorna ezúttal vadállatokról elkapott, hihetetlen egyedi képeket mutat be kedden este 8-tól az Elképesztő állati találkozásokban. Soha nem tapasztalt légyottoknak lehetünk szemtanúi ember és állat, állat és állat között, amelyek hol szívszorító, hol győzedelmes véget érnek. És íme néhány dolog, amit jó tudni, ha valaki vadállatok lesére indulna!

2020. május 19. 10:22

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Újdonságok a szegedi informatikatörténeti kiállításon

2020. július 3. 18:53

Új funkcióval bővült a WIWE

2020. június 15. 16:23

Fél évig ingyenes az Adverticum „DataMe DMP adatok" szolgáltatása

2020. április 30. 09:47

Az LG történetének legjobb üzemi eredményét érte el 2020. első negyedében

2020. április 29. 17:15
online sportfogadás