Vezeték nélküli egyetem Győrben

forrás Prim Online, 2006. március 6. 17:45
A győri Széchenyi István Egyetem hallgatói, oktatói mostantól Wi-Fi hálózaton keresztül is kapcsolódhatnak az egyetem számítógépes rendszeréhez.
A győri Széchenyi István Egyetemen lezárult az intézmény laboratóriumi épületegyüttesét lefedő Wi-Fi hálózat kiépítése. Az Intel támogatásával megvalósuló projekt célja, hogy az egyetem laborjait, tanulmányi épületeit, könyvtárát Wi-Fi hálózattal lefedve egy olyan kiterjedt intranet hálózat jöjjön létre, melyen keresztül az egyetem hallgatói, oktatói, kutatói szélessávú kapcsolattal férhetnek hozzá az egyetem különböző szoftvereihez, dokumentumaihoz.

A hálózat kapcsolódik az egyetemi, mintegy 1400 végpontból álló vezetékes hálózathoz, és kiegészíti az aulában és az E épületben található két access-point által lefedett, már korábban kiépített vezetéknélküli hálózattal rendelkező területeket. A tudományos mérések, kutatások helyszínéül szolgáló laboratóriumi épületegyüttes vezeték nélküli hálózata az Intel segítségével valósult meg. Az új rendszer nyújtotta lehetőségeknek köszönhetően egyszerűbben, gyorsabban, ugyanakkor könnyebben végezhetőek el a kutatásokhoz kapcsolódó tudományos feladatok.

Az egyetem egy korábbi pályázatából két helyszínen, az aulában és az E épületben alakított ki vezeték nélküli hálózatot. A mostani bővítés keretében a labor épület mintegy 7700m2- es területén 12 db access-point segítségével teljes lefedettséget értek el. A hálózat alkalmas a 802.11g szabványú 54Mbps sebességű átvitelre, így az eddig használt vezeték nélküli hálózati kapacitásnál jóval nagyobb sávszélesség áll az egyetem hallgatói és dolgozói rendelkezésére. A különféle alkalmazásokat és szolgáltatásokat, mint például az internet és intranet elérést, a Neptun tanulmányi rendszer használatát és az E-learning interaktív on-line rendszer elérését potenciálisan 6000 nappali, 1400 levelező, 1970 távoktatásos hallgató, 300 oktató és 200 labor- ill. adminisztrációs dolgozó használhatja majd. Az egyetem kivitelező és fejlesztő partnere ebben a projektben az Int-air.net Kft.

Az egyetem és az Intel tervei szerint a diákok és oktatók hamarosan az épületegyüttest körülölelő parkban is használhatják majd a Wi-Fi hálózatot.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09