Világhálón az erdélyi magyar könyvtárak állománya

MTI Sajtóadatbank, 2006. március 7. 08:21
Harmincezer könyvcímet tartalmaz a hétvégén Kolozsváron bemutatott Erdélyi Közös Katalógus (EKKA), amelynek célja a virtuális egységes erdélyi könyvtárkatalógus létrehozása.
A projektet a Nagy Zsolt romániai távközlési miniszter jelenlétében mutatták be. A www.konyvtar.ro internetes címen található virtuális katalógus megkönnyíti a felhasználóknak mind a bibliográfiai leírás, mind a tárgyszavak szerinti könyvkeresést.

Az érdeklődők megtudhatják, hogy a keresett példány hol található meg, kölcsönözhető-e vagy a csak a könyvtárban lehet-e olvasni, de arról is tájékoztat a katalógus, hogy a keresett könyvet mikor kell visszavinni a könyvtárba, ha azt éppen valaki kikérte.

A Progress Alapítvány és a magyarországi Puskás Tivadar Közalapítvány által meghirdetett pályázat útján megvalósult rendszer azért is fontos, mert elősegíti, hogy az Erdélyben megjelent magyar kiadványok is megjelenjenek a közös magyar katalógusrendszerben.

Brém Walter, az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaságot (EMT) képviselő programfelelős az MTI-nek elmondta: mindez főleg azoknak a romániai magyar könyveknek az esetében fontos, amelyekről az elmúlt évtizedekben nem küldtek kötelező példányt Magyarországra.

A jövő héten várhatóan megduplázódik az elérhető katalogizált könyvcímek száma, így a nyilvántartott kiadványok száma eléri a hatvanezret. Jelenleg a katalógusban megtalálhatóak a Bolyai Társaság, a Babes-Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Vallástanár-képzőjének, az Entz Géza Művelődéstörténeti Alapítvány, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület, az EMT, az Erdélyi Múzeum-Egyesület (EME), a Heltai Gáspár Könyvtári Alapítvány, a Jakabffy Elemér Alapítvány, a Kriza János Néprajzi Társaság, a Max Weber Társadalomkutató Alapítvány, a Romániai Magyar Pedagógusszövetség Gál Kelemen Területi Oktatási Központ, valamint a Romániai Magyar Közgazdász Társaság könyvtárában levő könyvek adatai.

Nagy Zsolt beszámolt a magyar Informatikai és Hírközlési Minisztériummal közösen lebonyolított, eMagyar pontok létrehozásáról szóló projektről. Közölte: Erdélyben összesen 130 teleház - ebből 89 eMagyar pont - működik, amely a kisebb települések lakói számára is lehetőséget biztosít, hogy hozzáférjenek a világhálóhoz. A remények szerint 2006-ban az erdélyi teleházak száma meghaladja majd a kétszázat. Az eMagyar pontok bővítése révén létrehoznák az idén a már létező a Maros-Bihar- és Hargita-háló mintájára a Kolozs- és a Háromszék-hálót is.

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Digitalizáció a KKV-knál - ahogy a mesterséges intelligencia látja

Manapság mindenki mindenről a ChatGPT-t kérdezi meg, úgyhogy - gondoltam - mi is kipróbáljuk, megnéztük, hogy milyen hírt írna a mesterséges intelligencia arról, hogy hol tart a digitalizáció Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknál. Íme:

2023. február 4. 21:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05