Kínai DVD-formátum a CeBIT-en

Genda Csongor Zoltán, 2006. március 8. 19:11
A Kínában kifejlesztett VMD-formátum (Versatile Multilayer Disc) CeBIT-en való bemutatására készül a New Media Enterprises (NME) cég, akik ezen szabványt küldik harcba a HD DVD- illetve Blu-ray-diszkek ellen.
A fejlesztők szerint az ötrétegű VMD-korongokon akár 100 gigányi (rétegenként 20 Gb) adatot is tárolhatnak majd a felhasználók, és ráadásul ezen lemezek sem vastagabbak a hagyományos DVD-knél. A kiállításon bemutatásra kerülnek majd az első 40 Gb-os VMD-diszken tárolt teljes HD-felbontású 1920x1080 képpontos filmek, valamint az ezen formátumot támogató lejátszók is.

A technika különlegessége, hogy a vörös lézeres megoldáson alapszik, és így rendkívül olcsón előállíthatóak mind a lemezek, mind pedig a VMD-Playerek (150 dolár) is. Az alacsony előállítási költségeknek köszönhetően a Versatile Multilayer Disc-eken megjelentett filmek nem lesznek drágábbak, mint a hagyományos DVD-ken terjesztettek. Az NME képviselői elmondták, hogy ezidáig már szerződést kötöttek több oroszországi, kínai, indiai és dél-koreai filmforgalmazóval is, és 2006 végéig mintegy ötven Hollywood-i produkció VMD-változatát teszik elérhetővé.

Egyelőre még nem lehet tudni, hogy sikerül-e betörnie az új kínai szabványnak az európai illetve amerikai piacokra, azonban az ázsiai régióban minden valószínűség szerint nagy népszerűségnek örvendenek majd a jutányos áron beszerezhető VMD-lemezek és lejátszók.

Hardver ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Vékonykliens munkaállomásokkal támogatja a Delta Technologies a debreceni szakemberképzést

A Budapesti Értéktőzsdén jegyzett Delta Technologies Nyrt. kiemelt figyelmet fordít az oktatási intézmények digitális felzárkóztatására. Ezen törekvés mentén a társaság leányvállalata, a Delta Systems Kft. a Delta Informatika Zrt-vel közösen összesen 1 000 darab vékonykliens munkaállomással járult hozzá a Debreceni Szakképzési Centrum eszközparkjának fejlesztéséhez.

2021. november 29. 12:20

Bemutatjuk az új XPS asztali számítógépet

A Dell Technologies bemutatta legújabb XPS asztali számítógépét, amely számos új teljesítménynövelő technológiát és erősebb hűtési megoldást tartalmaz, illetve elődjénél csaknem 42 százalékkal nagyobb. Az eddigi legerősebb XPS asztali modellt visszafogott, minimalista váz jellemzi, miközben kiemelkedő teljesítményt nyújt a kreatív szakembereknek és a játékosoknak.

2021. november 28. 14:11

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Dr. Charaf Hassan a Vodafone Magyarország Alapítvány kuratóriumának új elnöke

2021. november 18. 16:49

A Magyar Telekom 2021. harmadik negyedévi eredményei

2021. november 9. 21:45

Magyar innováció nyert ezüstérmet az év egyik legfontosabb egészségügyi startup versenyén

2021. október 30. 14:59

Hosszabbít Az Év Honlapja Pályázat

2021. október 15. 18:12