32 GB-os Samsung flashmemória laptopokba a CeBIT-en

Milkovits Gábor, 2006. március 11. 14:24
A Samsung a hannoveri CeBIT-en mutatta be 32 GB-os úgynevezett „Solid State Disk” (SSD) nagykapacitású flashmemória megoldását, amelyet a noteszgépek merevlemezes meghajtóinak leváltására szánnak.
A komplex flash-alapú adattároló eszköz úgy lett kialakítva, hogy méretben megegyezik a laptopok 1,8”-es merevlemezes meghajtóival, így gyakorlatilag bármely ilyen noteszgéppel kompatibilis. A Samsung tavaly jelentette be a 16 GB-os első prototípust, a most kiállított verzió azonban ennek már a dupláját tudja. Elemzők szerint csak akkor lesznek az ilyen termékek valóban versenyképesek, ha meg tudják majd közelíteni a HDD-k egyelőre ennél jóval nagyobb kapacitását. A flashmemória mindenesetre számos előnnyel bír: a fizikai behatásokkal szembeni nagyobb ellenálló képesség mellett az ilyen eszközök gyorsabb adatelérést is biztosítanak. A Samsung ezt demonstrálta is egy az SSD-t és egy a normál merevlemezes meghajtót tartalmazó laptop összehasonlításával: az operációs rendszer, illetve az asztal betöltése előbbinek csak 18, míg utóbbi számára 31 másodpercig tartott. Emellett nem elhanyagolható szempont az sem, hogy egy ilyen PC gyakorlatilag zajmentesen üzemel.

A gigabájtokért történő versenyfutáson kívül egy másik probléma is jelentkezik a flash-alapú tárolók számára, ez pedig az ár. A 32 GB-os termék piacra kerülés esetén a mostani flashmemória árakkal számolva hozzávetőleg 200 ezer forintba kerülne. A Samsung ugyanakkor bizakodó: első körben speciális felhasználói rétegre számítanak, ám ha figyelembe vesszük, hogy kevesebb, mint egy éve az eszköz ára még majdnem a duplája lett volna a fent említettnek, úgy hihetőnek tűnik, hogy a piaci megjelenés valóban csak idő kérdése.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A Google vezérigazgatója jelentette be a Google Bard indulását

2023. február 7. 12:34

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2022 díjazottjai!

2023. január 27. 09:47

Látássérülteknek fejlesztett eszköz nyerte az LG versenyének fődíját

2023. január 26. 14:02

Közeleg a 31. Magyar Innovációs Nagydíj felhívás beadási határideje

2023. január 16. 18:51