E-közigazgatási portál Veszprémben

forrás Prim Online, 2006. március 14. 14:33
Az e-közigazgatási rendszert a mai napon Dióssy László polgármester és Beck György, a HP Magyarország vezérigazgatója adta át.
A veszprémi önkormányzat közel 500 millió forintból hajtotta végre azt az informatikai beruházást, amelyhez 433 millió forintos támogatást nyert az e-közigazgatási szolgáltatások fejlesztésére kiírt GVOP-pályázaton. Az elnyert GVOP pályázat alapján az önkormányzat közbeszerzési tendert írt ki, amelyet a HP Magyarország nyert el nevesített alvállalkozóival, a Minor Holding Rt.-vel, Griffsoft Rt.-vel és a Delta Elektronik Műszaki Kft.-vel közösen. A projekt végső célja az volt, hogy megteremtse a városban az elektronikus közigazgatás bevezetésének feltételeit.

Első lépés a gazdálkodási és pénzügyi informatikai rendszer kialakítása volt, amelynek eredményeképpen a különböző önkormányzati fenntartású intézmények adatbázisai is beépültek a polgármesteri hivatal informatikai rendszerébe, az intézmények felhasználói pedig a számukra biztosított távoli hozzáférés segítségével közvetlenül a hivatal rendszerében végezhetik el a gazdálkodási feladatok adminisztrációját. Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a hivatal naprakészen nyomon követheti az egyes intézmények könyvelését, eszköznyilvántartását, a bankszámláikon történő pénzmozgást. A megfelelő nyilvántartás kiépítését korszerű szerver park segíti, a projekt részeként nagy teljesítményű HP Itanium szerverek, tárolóegységek és további Intel alapú eszközök kerültek beüzemelésre.

Második lépésként a belső ügyirat-kezelési rendszer került kiépítésre. Ez azt jelenti, hogy az összes hivatali ügy teljes dokumentációja bekerült a számítógépes rendszerbe. Mostantól az iratok a megfelelő hozzáféréssel rendelkező ügyintézők számára az irattár használata nélkül bármikor elérhetők, a saját gépükön megjeleníthetők. A rendszer a hivatal minden irodája számára a jogszabályokkal összhangban levő egységes ügyintézési folyamatot valósít meg, amelyben jól nyomon követhető az ügyintézés aktuális státusza, a határidők betartása. Az ügyirat-kezelési rendszer külön megoldást nyújt a legnagyobb iratforgalmat lebonyolító adóiroda kimenő levelezésének hatékony, csoportos iktatást megvalósító nyilvántartására is.

A projekt része volt az úgynevezett vezetői információs rendszer kiépítése is. Ezt a szolgáltatást - amely biztosítja az önkormányzati intézmények aktuális állapotának naprakész ellenőrzését - a rendszer indulásakor a polgármester, az alpolgármesterek és a jegyző használja, de a későbbiekben az önkormányzati képviselők számára is hozzáférhetővé válik. Mindezeket kiegészíti egy adatgyűjtő rendszer is, amely az egyes intézményeknek a gazdálkodásán túli információit gyűjti csokorba.

A lakosság számára a projekt leglátványosabb eleme az új informatikai rendszert megjelenítő kezelőfelület, azaz egy új honlap megalkotása volt. Az új honlap valójában két fő részre bontható: tartalmaz egy új közigazgatással kapcsolatos tevékenységeket összegyűjtő oldalt, valamint egy jelentősen megújult "hagyományos" értelemben vett városi portált.

A lakosság, ill. helyi vállalkozások a mindenki számára elérhető nyilvános portálról indíthatnak majd konkrét ügyeket. Az elektronikus ügyintézés lehetősége a közigazgatási eljárásokra vonatkozó új jogszabályok szerint került kialakításra, összhangban a központi kormányzati rendszer ügyfélkapu szolgáltatásával. Ennek megfelelően a jelenleg elektronikus úton intézhető helyi ügyek köre a jövőben fokozatosan tovább bővül a központi kormányzati rendszer szolgáltatásának a magyarországi önkormányzati hivatalok felé történő kiterjesztésének függvényében. A rendszer indulásakor az alábbi helyi ügyek intézhetők elektronikusan: átmeneti segély kérelem, fakivágás kérelem, zöldterületek gondozásával kapcsolatos bejelentések, helyi iparűzési adó, közterület-bontási kérelem, lakásfenntartási támogatás, működési engedély kérése, mezőőri szolgálattal kapcsolatos bejelentések, rendkívüli gyermekvédelmi támogatás kérése, telepengedély kiadása. Ezen túlmenően a portálon lehetővé válik a helyi adóegyenleg lekérdezés is.

Az ügyintézés indulásáig is az új e-közig portál már nagyon sok hasznos funkcióval rendelkezik, megtekinthetők az egyes ügyleírások, letölthetőek az ügyiratok, időpont egyeztetést lehet kérni. További, sajtót is érintő új funkció, hogy egy speciálisan erre a célra kifejlesztett kereső felületen lekérdezhetőek a soron következő Közgyűlési és bizottsági ülések meghívók és előterjesztések, valamint a korábbi Közgyűlési és bizottsági ülések dokumentumai (meghívók, előterjesztések, határozatok, rendeletek).

E-közig ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Véget ért a XII. Nemzetközi Média- és Internetkonferencia

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) szeptember 26-án és 27-én 12. alkalommal rendezte meg „A média és az internet hatása a gyermekekre és fiatalokra” című konferenciáját, a Magyar Tudományos Akadémián. A két nap alatt 32 szakember tartott előadást aktuális témákról, egyebek mellett az álhírekről, a social media platformokról, az illegális tartalmakról, a deepfake-jelenségről és persze a média jövőjéről. Kerekasztal-beszélgetést is szerveztünk, ahová etikus hackereket hívtunk meg. 

2022. szeptember 28. 15:21

Rövid képzési programokat is kínál hallgatóinak a Széchenyi István Egyetem

Egyedülálló lehetőségként már rövid, akár egyhetes külföldi utazással járó kurzusokat is kínál hallgatói számára a győri Széchenyi István Egyetem, amelyeken a pályázók rugalmasan és könnyen bővíthetik szakmai tapasztalataikat, nemzetközi kapcsolataikat, idegennyelv-tudásukat. Érdemes jelentkezni – ajánlják az újdonságot azok a széchenyisek, akik már részt vettek valamelyik programon. 

2022. augusztus 28. 14:36

Alapítsd meg a cégedet akár otthonról

A cégek jogi ügyeit ma már online is intézhetjük, hiszen akár otthonról, akár az irodából lehetőségünk van megbízható jogi szolgáltatást igénybe venni a gyorsaság és rugalmasság érdekében, teljesen kötetlenül.

2022. március 22. 16:19

Minden újonnan nyíló ALDI parkolójában lesz e-töltő

Az ALDI és az E.ON Hungária Csoport 2018 óta működik együtt a magyarországi e-autózás infrastruktúrájának fejlesztésén, 2020 novemberében adták át a 100. telepített e-töltőt. Jelenleg összesen 89 áruház parkolójában 136 töltőponttal várják az e-autósokat országszerte. Az újonnan nyíló áruházaknál a megállapodás szerint – az igényektől függően – egy vagy két töltő telepítésére kerül sor, amelyek egy töltő esetében 2*22 kW-os, két töltő esetében pedig egyenként 2*11 kW-os névleges teljesítménnyel rendelkeznek. 

2022. február 22. 17:03

Az ipar átalakulásáról szól az új ABB-tanulmány

Az ABB közzétette a nemzetközi üzleti és technológiai vezetők körében, az ipari átalakulásról készített, a digitalizáció és a fenntarthatóság kapcsolódási pontjait vizsgáló új, globális tanulmány* eredményeit. 

2022. február 21. 11:19

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Jól szerepeltek a magyar diákok a juniorok informatikai diákolimpiáján

2022. szeptember 26. 18:20

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2022. szeptember 21. 13:46

Hatalmas siker a tudományos Európa Bajnokságon

2022. szeptember 19. 18:00

’Az Év Honlapja’ pályázat 21. alkalommal keresi a legjobb honlapokat, applikációkat és digitális megoldásokat

2022. szeptember 7. 11:38