Új szuperszámítógép-platform négyféle processzorral

Széll Zoltán, 2006. március 21. 17:41
A Cray az elkövetkező években új szuperszámítógép-platform bevezetését tervezi, amely a processzorok négy különböző típusát kombinálja egyetlen pengeszerver architektúrában. A platform a Linux operációs rendszert és az AMD Opteron processzorokat foglalja magába. Az új platform 2010-ben lesz kapható.
Az új platform támogatja a nagy számítási teljesítményt igénylő alkalmazásokat, de nem a tiszta skalár számításokat, vagy vektor műveleteket, hanem a kettő keverékét. A Cray ajánlása szerint a jövő szuperszámítógépei ’keverék’ masinák lesznek.

Általában a vektorizált alkalmazások 1%-a skalár számításokat is igényelnek, de ha ennyi skalár számításhoz nem áll rendelkezésre skalár processzor, akkor az alkalmazás futási ideje tízszer hosszabb.

Az áttérés első fázisában egy programozási környezetben működnek a különböző Cray szuperszámítógépek. Ennek a környezetnek a Linux operációs rendszer az alapja és 2007-ben kerül piacra.

A következő fázisban a Cray egyetlen rendszerben kombinálja a skalár számításokhoz, a vektor-számításokhoz és a többszálú alkalmazásokhoz optimalizált pengéket. A pengék hardver-gyorsítókat tartalmaznak, amelyeket az egyes funkciókhoz dedikáltak. A fordítóprogramok elemzik a kódokat és az egyes feladatokat a pengék legmegfelelőbb típusához küldi végrehajtásra.

Minden pengetípus Opteron processzort tartalmaz, de közülük néhány további elemeket is magába foglal, amelyeket ugyanarra a szilíciumdarabkára integráltak. Ezeket az elemeket többek között a vektor-feldolgozásokhoz optimalizálták. A további funkciókat ASIC (alkalmazás specifikus integrált áramkörök) lapkákkal valósítják meg. Ezeket a lapkákat a Cray a Texas Instruments céggel, jelenlegi ASIC partnerével gyártatja le.

A Cray olyan rendszereket is fejleszt, amelyek képesek automatikusan allokálni a számítógép-erőforrások különböző fajtáit az egyes alkalmazásokhoz.

Kulcsszavak: szuperszámítógép Cray

Hardver ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Kingston Technology vezeti a 2022-es rangsort a viszonteladói SSD-piacon

A memóriatermékek és technológiai megoldások terén globális piacvezető Kingston Technology Company, Inc. flash-memóriákat gyártó leányvállalata, a Kingston Digital Europe Co LLP bejelentette, hogy 2022-ben SSD-piaci részesedés szempontjából az első helyen végzett a viszonteladói szegmensben. Bár az előző évhez képest csökkent a kliens SSD-k iránti kereslet, a végfelhasználói piacon tapasztalt folyamatos árcsökkenés következtében kialakult rugalmasság és diverzifikáció fenntartotta az egészséges keresletet a Kingston kiváló minőségű SSD-megoldásai iránt. 2022-ben a Kingston az új NV2 kliens NVMe meghajtóval bővítette portfólióját, valamint konzol- és PC-gamerek számára ideális hűtőbordás modellel frissítette a díjnyertes Kingston FURY Renegade SSD-t.

2023. március 23. 19:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az Alzánál egyszerűbb lett az áruvisszaküldés és a reklamáció

2023. március 21. 09:59

Töretlennek tűnik a csaló e-mailek és SMS-ek terjedése – van megoldás

2023. március 14. 20:32

IT Akadémiát indított a BME VIK és a Qualysoft

2023. március 9. 14:08

DEUTSCHE TELEKOM innovációk az idei Mobil Világkiállításon

2023. február 28. 12:48