Új szuperszámítógép-platform négyféle processzorral

Széll Zoltán, 2006. március 21. 17:41
A Cray az elkövetkező években új szuperszámítógép-platform bevezetését tervezi, amely a processzorok négy különböző típusát kombinálja egyetlen pengeszerver architektúrában. A platform a Linux operációs rendszert és az AMD Opteron processzorokat foglalja magába. Az új platform 2010-ben lesz kapható.
Az új platform támogatja a nagy számítási teljesítményt igénylő alkalmazásokat, de nem a tiszta skalár számításokat, vagy vektor műveleteket, hanem a kettő keverékét. A Cray ajánlása szerint a jövő szuperszámítógépei ’keverék’ masinák lesznek.

Általában a vektorizált alkalmazások 1%-a skalár számításokat is igényelnek, de ha ennyi skalár számításhoz nem áll rendelkezésre skalár processzor, akkor az alkalmazás futási ideje tízszer hosszabb.

Az áttérés első fázisában egy programozási környezetben működnek a különböző Cray szuperszámítógépek. Ennek a környezetnek a Linux operációs rendszer az alapja és 2007-ben kerül piacra.

A következő fázisban a Cray egyetlen rendszerben kombinálja a skalár számításokhoz, a vektor-számításokhoz és a többszálú alkalmazásokhoz optimalizált pengéket. A pengék hardver-gyorsítókat tartalmaznak, amelyeket az egyes funkciókhoz dedikáltak. A fordítóprogramok elemzik a kódokat és az egyes feladatokat a pengék legmegfelelőbb típusához küldi végrehajtásra.

Minden pengetípus Opteron processzort tartalmaz, de közülük néhány további elemeket is magába foglal, amelyeket ugyanarra a szilíciumdarabkára integráltak. Ezeket az elemeket többek között a vektor-feldolgozásokhoz optimalizálták. A további funkciókat ASIC (alkalmazás specifikus integrált áramkörök) lapkákkal valósítják meg. Ezeket a lapkákat a Cray a Texas Instruments céggel, jelenlegi ASIC partnerével gyártatja le.

A Cray olyan rendszereket is fejleszt, amelyek képesek automatikusan allokálni a számítógép-erőforrások különböző fajtáit az egyes alkalmazásokhoz.

Kulcsszavak: szuperszámítógép Cray

Hardver ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05