Az európai vállalkozások fele sebezhető az IT támadásokkal szemben

forrás Prim Online, 2006. március 23. 14:14
A McAfee közzétette kutatásait, amelyben napvilágra hozza a magukat a biztonsági sérülékenységektől megvédeni nem képes vállalatok arányát. A megkérdezetteknek majdnem a fele (45%) gondolja úgy, hogy IT infrastruktúrájuk sohasem élvez 100%-os védelmet a szoftver- és a hálózati sérülékenységekkel szemben.
A McAfee tanulmánya, melyet az Ipsos Research végzett el, több mint 600 vezető IT döntéshozót vizsgált olyan európai vállalatoknál, amelyek alkalmazottainak létszáma meghaladja a 250 főt. A cél az volt, hogy jobban megértsék a vállalatok javítócsomag- megközelítéseit, az egyik legjelentősebb IT biztonsági kihívást, amellyel a nagyvállalatok szembe kell, hogy nézzenek.

A fontosabb eredmények a következők:

A megkérdezettek több mint negyede (27%) szerint több mint 48 órát vesz igénybe a javítás megjelenését követően, mire az IT infrastruktúrájuk teljes védelmet kap az adott sérülékenységgel szemben. Minden ötödik válaszadó esetében (19%) ez az időtartam meghaladja az egy hetet
Az európai vállalkozások több mint harmada (36%) nem tudja, mennyi javítást alkalmaztak vállalkozásuknál egy 6 hónapos perióduson belül
A megkérdezett IT szakemberek 58%-a nem tudja, hogy a javítások telepítése mennyibe kerül vállalatának
Minden ötödik (20%) IT szakember naponta több, mint egy órát tölt el sérülékenységek és javítások után kutatva
A megkérdezettek 45%-a nem rangsorolja a vállalkozás területeit a javítások szempontjából

A gyorsabb és kifinomultabb IT fenyegetések, valamint az egyre nagyobb és komplexebb IT rendszerek következtében a patch-kezelés komoly gondot jelent sok nagyvállalat számára. Az alatt az idő alatt, míg egy új javítócsomag meg nem jelenik, és azt nem telepítik a szervezeten belül, a vállalkozás sebezhető a biztonsági résekkel, a tömeges üzemszünetekkel és a termelékenység kiesésével szemben, és végső soron elvesztheti ügyfelei bizalmát.

Időigényes folyamat


A patch-ek telepítése bonyolult folyamat, különösen nagyobb vállalatok esetében – több napnyi keresgélést, tesztelést és telepítést jelenthet minden egyes javítócsomagnál. A McAfee tanulmánya feltárja a patch-kezelésre felhasznált erőforrások nagyságát azon megkérdezetteknél, akik napi szinten egy órát meghaladó időtartamot töltenek a patch-ek és a sérülékenységek keresésével. Olaszországban majdnem egyharmaduk (31%) tölt ennyi időt patch-ek keresésével, míg Németországban ez az érték 24%. Európában minden tizedik IT szakember évi szinten 240 órát tölt sérülékenységek felkutatásával, ami 5 munkahétnek felel meg.

A sérülékenység egyre növekvő ablaka


A javítások teljes mértékű telepítése alatt a vállalat nyitva áll a támadások előtt. Európában a megkérdezettek negyede elismerte, hogy a javítás megjelenése és annak teljes mértékű telepítése között eltelt időablak 48 óra, vagy annál is több volt. Minden tizedik (19%) európai vállalatnak több mint egy hétbe kerül a javítások telepítése. A sérülékenységi ablak Franciaországban a legnagyobb, ahol a megkérdezetteknek több mint a negyedénél (27%) egy hétnél is több időt vesz igénybe vállalatuk védelmének biztosítása.

A javítások kezelési költségei

A felmérés azt a meglepő eredményt hozta, hogy sok IT szakember nincs tisztában azzal, hogy hány javítócsomagot is telepítettek, illetve hogy ezek mennyibe kerültek vállalatuknak. A forgalomba hozott patch-ek száma olyan nagy, hogy a megkérdezett európaiaknak több mint a harmada (36%) nem is tudta, mennyi jelent meg belőlük egy hat hónapos periódus alatt, és 58%-uk nem tudta, hogy az eljárás milyen költséget jelent vállalatának. Ez annak ellenére így van, hogy az IDC előrejelzése szerint a patch-kezelés európai piaca eléri a 88 millió dollárt 2010-re.

Ami bizonyos, hogy a legtöbb vállalat úgy látja, hogy több erőforrást kell a javítások kezelésére áldozniuk a jövőben. Több mint felük (54%) mondta azt, hogy többet fognak befektetni ezen a területen a jövőben, a német vállalatokkal az élen, amelyeknek 68%-a tervezi az erőforrások növelését.

A védelem rangsorolása

Az egyre kifinomultabb IT fenyegetések, illetve a korlátozott IT erőforrások miatt a vállalatoknak a valós helyzetet tükröző patch-kezelési stratégiát kell alkalmazniuk. Ennek a megközelítésnek a középpontjában a vállalati kritikus forrásainak meghatározása, valamint ezen források védelmére szolgáló erőforrások rangsorolása kell, hogy álljon. A McAfee tanulmánya szerint az európai vállalatok egyre inkább elfogadják ezt a stratégiát, a megkérdezettek 45%-a üzletük azon területeit helyezi előtérbe, ahol a javításokat először telepíti. A tanulmány szerint azonban a vállalkozások jelentős része nem koncentrálja erőforrásait a kritikus forrásoknak a sérülékenységekkel szembeni védelemre.

A vállalatoknak a rangsorolt patch-kezelést kombinálniuk kellene a proaktív blokkoló megoldásokkal, amelyek megvédhetik a hálózatot mind az ismert, mind az ismeretlen fenyegetésekkel szemben, ezáltal értékes extra időt biztosítva a javítások kutatására és telepítésére.

Megfelelés


A patch-kezelés azért is fontos a vállalkozások számára, mert befolyással lehet a különböző kormányzati szabályozásoknak - mint a Sarbannes Oxley, a HIPPA és a MiFID – való megfelelésükre is. A rendszer legújabb patch-ekkel történő megvédésének kudarca komoly következményekkel járhat ezen szabályozások vonatkozásában. A felmérés szerint Európában a legtöbb szervezet megtette a szükséges lépéseket, a megkérdezettek 82%-a bízik saját patch-kezelési politikájának megfelelőségében.

„A nagyvállalatok visszajelzései egyértelműek – a patch-kezelés komoly gondot okoz nekik” – mondja John Parker, a McAfee EMEA behatolás-megelőzési termékvonalának igazgatója. „A szervezetek azért sebezhetők az IT támadásokkal szemben, mert a biztonsági javítócsomagokat túl gyakran hozzák forgalomba a biztonságos teszteléshez és a szervezet egészében időben történő telepítéséhez. Az egyetlen megoldás a kockázat mérséklésére a rangsorolt patch-kezelés és a proaktív behatolás-megelőző megoldások együttes használata.”
Kulcsszavak: security McAfee

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50